Το διπλό μήνυμα Καραμανλή για τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία 

Το διπλό μήνυμα Καραμανλή για τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς. (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Eurokinissi

Πολλαπλούς αποδέκτες και πολλές αναγνώσεις είχε η χθεσινή απάντηση του Κ. Καραμανλή στον Κ. Σημίτη για το Ελσίνκι. Η τυπική απάντηση του Μαξίμου και η αντεπίθεση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ 

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παρεμβαίνει σπανίως δημόσια τα τελευταία 11 χρόνια και όταν το κάνει αποτελεί είδηση. Πολλώ δε μάλλον που χθες επέλεξε να απαντήσει στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για το Ελσίνκι με μία αναλυτική δήλωση, θέτοντας έτσι σαφή όρια στις διαπραγματεύσεις με Τουρκία και στέλνοντας διπλό μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες.

Η μία όψη του μηνύματος Καραμανλή αφορά στην ερμηνεία του παρελθόντος και την υπεράσπιση της πολιτικής του κληρονομιάς.

Αφενός ο πρώην πρωθυπουργός υπερασπίστηκε ευλόγως την επιλογή του να ακυρώσει το Ελσίνκι ως επικίνδυνο για τα εθνικά συμφέροντα. Όπως καταγγέλλει ο κ. Καραμανλής, η κυβέρνηση Σημίτη έβαλε στο τραπέζι των ελληνοτουρκικών συζητήσεων ακόμη και το αναφαίρετο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας στα 12 ναυτικά μίλια, αλλά και αναγνώρισε με τη συμφωνία της Μαδρίτης “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο.

“Το Δεκέμβριο 2004, όταν κρινόταν η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στις Βρυξέλλες, η δική μας προτεραιότητα ήταν πράγματι η απεμπλοκή μας από το τετελεσμένο του Ελσίνκι. Πίστευα και πιστεύω ότι, πέραν της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, τίποτε άλλο από όσα θέτει η Τουρκία δεν μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση ή δικαστική αίρεση. Το προηγούμενο του Ελσίνκι ήταν πλέον πραγματικότητα, αλλά έπρεπε να αποδυναμωθεί. Προσθέσαμε τη διατύπωση ότι στη Χάγη θα πάμε «εφόσον απαιτείται», για να αποφύγουμε να συρθούμε για θέματα που δεν υφίστανται. Διαμορφώσαμε μία νέα στρατηγική που μετέτρεπε τα προβλήματα με την Τουρκία από ελληνο-τουρκικά σε Ευρω-τουρκικά”, εξηγεί ο πρώην πρωθυπουργός.

Αφετέρου, επιλέγοντας να “μιλήσει” με μία γραπτή δήλωση ο ίδιος, κατέστησε σαφές πως εκείνος μιλά εξ ονόματος του καραμανλισμού και της κυβέρνησης του. Φαίνεται δε πως “ζύγιασε” προσεκτικά την απόφαση του να παρέμβει, καθώς μεσολάβησαν πέντε ημέρες από τη δημοσίευση του άρθρου Σημίτη στα Νέα.

“Συνεχίζει ο κ. Σημίτης να γράφει για τη λεγόμενη «επιτυχία» του Ελσίνκι. Έχω πάντα επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο αυτές οι δημόσιες τοποθετήσεις διευκολύνουν τον χειρισμό κρίσιμων εθνικών θεμάτων και, μάλιστα, σε μια δύσκολη φάση τους που είναι τώρα σε εξέλιξη. Όμως, η εμμονή και η συνεχής επανάληψη επιβάλλουν να ειπωθούν τελικά κάποια πράγματα, για λόγους ιστορικής ακρίβειας”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Σε ποιους άλλους απευθυνόταν η δήλωση Καραμανλή

Και η άλλη πλευρά του μηνύματος Καραμανλή αφορά το παρόν και το μέλλον των εθνικών θεμάτων.

Το πολιτικό “ζουμί” της δήλωσης Καραμανλή κρύβεται ιδίως στην τελευταία παράγραφο. “Είναι πράγματι αληθές ότι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Σημίτη και όσους συμμερίζονται τις απόψεις του. Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν την θέτουμε στην κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο”, αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός.

Φράσεις και λέξεις κλειδιά για την πολιτική ερμηνεία της παρέμβασης του είναι οι εξής:

*Όσους συμμερίζονται τις απόψεις Σημίτη

*Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα

*Υφαλοκρηπίδα/ ΑΟΖ

*Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο.

Ο κ. Καραμανλής ουσιαστικά αναφέρεται και σε όσους στο εσωτερικό της ίδιας της κυβέρνησης Μητσοτάκη ασπάζονται απόψεις ή έχουν συγγένειες στο χώρο του εκσυγχρονιστικού πάλαι πότε ΠΑΣΟΚ. Μιλά εξ ονόματος της παράταξης της κεντροδεξιάς και βάζει ένα όριο στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι ο ίδιος διασφαλίζει πως δε θα ξεπεραστεί αυτό το όριο.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός όρισε ως μοναδικό αντικείμενο συζήτησης με την Τουρκία την “υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ”. Ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη χρησιμοποίησε τον δυνητικά πιο ευρύ όρο “υφαλοκρηπίδα και θαλάσσιες ζώνες”, σε μία τοποθέτηση μάλλον αμήχανη, ουσιαστικά τυπική και ανοιχτή σε πολλές ερμηνείες- και πάντως δεν υπερασπίστηκε και ενθέρμως τον κ. Καραμανλή στην αντιπαράθεση με τον κ. Σημίτη, ούτε αναφέρθηκε στη διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ για απεμπλοκή από τις νάρκες του Ελσίνκι.

Υπενθυμίζεται ότι βασικό “αγκάθι” για την Τουρκία αποτελεί το Καστελόριζο και τα κυριαρχικά του δικαιώματα, καθώς ιδίως η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς η μικρή αυτή κουκίδα στο χάρτη “κόβει” την τουρκική πρόσβαση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το μήνυμα Καραμανλή για Σαμαρά και το καρφί του Σημίτη

Η δήλωση Καραμανλή έκρυβε και ένα μήνυμα προς τον Αντώνη Σαμαρά, “καρφώνοντας” επί τη ευκαιρία και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

“Πρόσθετη απόδειξη των κινδύνων που περιέκλειε το Ελσίνκι είναι ότι αυτό ενταφιάστηκε και τυπικά τον Ιανουάριο 2015, από την κυβέρνηση Σαμαρά. Με δήλωση που κατέθεσε ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος στα Ηνωμένα Έθνη, η χώρα μας δεν αναγνωρίζει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης για θέματα εδαφικής μας κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών μας υδάτων”, αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής εμμέσως ξεκαθαρίζει ότι ο κ.Σαμαράς που διαφωνεί γενικότερα με την προσφυγή στη Χάγη και με οποιαδήποτε συζήτηση με την Τουρκία, δεν εκφράζει τη μετριοπαθή, νηφάλια, πατριωτική κεντροδεξιά.

Είναι σαφές βέβαια ότι και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί θα διαφωνούσαν με άνοιγμα της ατζέντας των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων και θα βρισκόταν απέναντι σε όποιον θα επιχειρούσε κάτι τέτοιο.

Ο δε κ. Σημίτης έσπευσε να απαντήσει στον κ. Καραμανλή, με ένα καρφί: Υποστήριξε ότι “όλες οι κυβερνήσεις (συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Κ. Καραμανλή) συζητούσαν στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών το θέμα του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης, που είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας και συναρτάται με το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ”.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ δεν προτίθεται πάντως να ανοίξει διάλογο με τον άνθρωπο, τον οποίο κάποτε είχε αποκαλέσει “αρχιερέα της διαπλοκής”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα