Το “διπλό ταμπλό” της Αθήνας, για να μη τη γλυτώσει ξανά η Τουρκία
Διπλωματικός πυρετός για κυρώσεις και εμπάργκο όπλων από την ΕΕ στην Τουρκία, εν όψει Συνόδου Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.
- 04 Δεκεμβρίου 2020 06:26
Πυρετώδεις είναι οι διπλωματικές ζυμώσεις εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 10ης- 11ης Δεκεμβρίου, στην οποία η Ευρώπη θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για την Τουρκία, με την Αθήνα να βάζει ξανά στο τραπέζι της ΕΕ το θέμα των κυρώσεων και του εμπάργκο όπλων.
Κατά τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν ως επιχείρημα τα συμπεράσματα του προ-προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης- 2ας Οκτωβρίου, που αναφέρονται σαφώς σε πλαίσιο κυρώσεων, το οποίο ρητώς προβλέπεται ότι θα συζητηθεί στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου. Αλλά και την αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην προηγούμενη συνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ σε εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Άγκυρα από τους Ευρωπαίους εταίρους.
Αναφορά βέβαια που είχε απαλειφθεί από το τελικό κείμενο συμπερασμάτων της 16ης Οκτωβρίου μετά από παρέμβαση Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας.
Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Οκτωβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε επιστολές προς στους ομολόγους του της Γερμανίας Heiko Maas, της Ισπανίας Arancha Gonzalez-Laya και της Ιταλίας Luigi Di Maio, είχε ζητήσει να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, καθώς πρόκειται για τα τρία κράτη- μέλη της ΕΕ, που αποτελούν τους κύριους προμηθευτές της τουρκικής στρατιωτικής μηχανής.
Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας Υπουργός ζήτησε να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.
Η Τουρκία ήταν το 2018 και το 2019 ο καλύτερος πελάτης της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας στο εξωτερικό. Κατά τα δύο αυτά έτη εισήγαγε οπλικά συστήματα αξίας αξίας 584,7 εκ. ευρώ από τη Γερμανία. Οι εξαγωγές της γερμανικής βιομηχανίας όπλων στην Τουρκία ανήλθαν συνολικά σε 250,4 εκατομμύρια ευρώ μόνο κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2019.
Η Γερμανία εξάγει εξαρτήματα για υποβρύχια, αντίστοιχα με τα ελληνικά όπως το Παπανικολής, τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία. Η σχετική συμφωνία εγκρίθηκε το 2009 και διασφαλίστηκε με εγγύηση Hermes του γερμανικού κράτους ύψους 2,4 δισ. ευρώ, για αυτό και το Βερολίνο δεν θέλει να σταματήσει το πρόγραμμα. Σημειωτέον ότι η γερμανική κυβέρνηση παρά τις δεσμεύσεις της δεν είχε σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία ούτε μετά την ανάμειξη της στη Συρία. Ειδικότερα, τα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 εξαιρούνται από το μερικό εμπάργκο όπλων που επέβαλε το Βερολίνο τον Οκτώβριο του 2019 στον απόηχο της τουρκικής εισβολής στη Συρία, με το ίδιο επιχείρημα που προβάλλει η γερμανική πλευρά και τώρα, δηλαδή ότι αποτελούν μέρος παλαιότερης συμφωνίας.
Το Βερολίνο επομένως δεν… ενθουσιάστηκε με το αίτημα της Ελλάδας για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και έκτοτε σφυρίζει αδιάφορα. Αλλά η Αθήνα επιμένει, με τον κ. Δένδια να διαμηνύει σε πρόσφατη του συνέντευξη στη Γερμανία πως είναι αντιφατικό να παρέχει κανείς όπλα σε μία χώρα που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα δύο μελών της ΕΕ.
Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ εν τω μεταξύ, δημιουργεί προσδοκίες στην Αθήνα ότι θα αλλάξει η αμερικανική και ως εκ τούτου η ΝΑΤΟϊκή προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία. Σημειώνεται δε ως ενδιαφέρον δημοσίευμα της Handelsblatt πως η Τουρκία αποτελεί βασικό εμπόδιο για την επίτευξη των στόχων του ΝΑΤΟ και ότι η στρατηγική της φιλικής αντιμετώπισης προκειμένου να παραμείνει η Αγκυρα στη Συμμαχία φτάνει στο τέλος της.
Πόσο ρεαλιστικό είναι όμως το αίτημα για εμπάργκο όπλων από τα κράτη- μέλη της ΕΕ στην Τουρκία; Αν μη τι άλλο, η Ευρώπη αν δεν προχωρήσει σε αυτό, θα πρέπει να λάβει εδώ και τώρα αποφάσεις για κυρώσεις.
Κυρώσεις εδώ και τώρα- Η διάσταση του προσφυγικού
Εάν λοιπόν η Γερμανία επιμείνει να αγνοεί τις εκκλήσεις Ελλάδας και Κύπρου για την ενίσχυση της τουρκικής πολεμικής μηχανής, το ελάχιστο που θα αποδεχθούν οι δύο χώρες, αλλά και κράτη- μέλη όπως η Γαλλία και η Αυστρία που για τους δικους τους λόγους θέλουν επίσης να σταλεί ένα μήνμα στον Ερντογάν, είναι αυτή τη φορά να ληφθούν αποφάσεις για κυρώσεις στην Άγκυρα, παρότι πάλι απέσυρε στο παρά πέντε της Συνόδου Κορυφής το Oruc Reis, το οποίο όμως επί ένα μήνα έκοβε βόλτες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Βέβαια τα τουρκικά αυτά παιχνίδια ήταν αναμενόμενα από τη στιγμή που τα προηγούμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια απέρριψαν τη δημιουργία ενός μηχανισμού αυτόματης επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.
Η θέση της Ελλάδας και της Κύπρου είναι ξεκάθαρη, όπως διαμήνυσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας: “Περιμένουμε η αλλαγή στάσης της Τουρκίας να έχει συνέπεια και συνέχεια και να μην είναι προσχηματική”.
Η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι δυνατόν από τη μία να αποσύρεται και πάλι τελευταία στιγμή το Oruc Reis και ταυτόχρονα η Τουρκία να εκδίδει νέες παράνομες NAVTEX και ο Ερντογάν να επισκέπτεται τα Κατεχόμενα.
Και διαμηνύει ότι διερευνητικές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή, μόνο όμως εφόσον η Τουρκία έχει επιδείξει συνέχεια και συνέπεια στην αποκλιμάκωση της έντασης.
Καθώς δε η Άνγκελα Μέρκελ εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ως επιχείρημα για ήπια στάση έναντι της Τουρκίας, το ρόλο της γειτονικής μας χώρας στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, η Αθήνα το αντιστρέφει, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της Τουρκίας στο πρόσφατο ναυάγιο με μετανάστες στη Λέσβο. Όπως είχε καταγγείλει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης, τουρκική ακταιωρός εντόπισε το σήμα εκτάκτου ανάγκης που εξέπεμψε το πλοιάριο, αλλά δεν παρείχε βοήθεια.
“Κόντρα στις επιδιώξεις της Τουρκίας και των κυκλωμάτων διακινητών, η Ελλάδα θα συνεχίσει να φυλά τα σύνορα της ΕΕ” δήλωσε ο κ.Πέτσας.
Εάν η ΕΕ όμως δεν αποφασίσει ούτε κυρώσεις, θα ασκήσει η Ελλάδα βέτο; Στην πραγματικότητα το ύστατο αυτό όπλο το κρατά η Αθήνα παρά πόδας.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr