Το διπλωματικό παρασκήνιο που οδήγησε στην απελευθέρωση των δύο
Οι επαφές που γίνονταν στο παρασκήνιο μεταξύ στελεχών της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας Ελλάδας και Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη.
- 15 Αυγούστου 2018 10:17
Ένα πολύ μεγάλο διπλωματικό παρασκήνιο ήταν σε εξέλιξη αυτές τις 167 ημέρες που ήταν υπό κράτηση οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας ΕΠΟΠ Δημήτρης Κούκλατζης.
Ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μίλησε για νίκη της διπλωματίας και απέδωσε τα εύσημα στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα και τον δεύτερο τη τάξει της πρεσβείας στην τουρκική πρωτεύουσα αλλά και στην πρόξενο στην Ανδριανούπολη.
Ο υπουργός εθνικής άμυνας για πρώτη φορά από τη θέση του αυτή μίλησε για μια νέα ημέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών. Συνομίλησε δε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τον Τούρκο ομόλογό του Χολούσι Ακάρ. Ο Ακαρ, πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν όλο αυτό το διάστημα σε ανοιχτή γραμμή με τον Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Αποστολάκη καθώς οι δυο τους είχαν βρεθεί πολλές φορές στις στρατιωτικές επιτροπές του ΝΑΤΟ και υπήρχε καλή προσωπική σχέση και αμοιβαία αλληλοεκτίμηση.
Απο το Μέγαρο Μαξίμου ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλη Καλπαδάκης συνομιλούσε όλο αυτό το διάστημα με το δεξί χέρι του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ακόμη και τις ημέρες των προεδρικών εκλογών όπου η προσοχή του προέδρου της Τουρκίας ήταν στραμμένη στο εσωτερικό της χώρας.
Ο πρώην πρέσβης στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν στο γραφείου του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλίμ Γιλντιρίμ είναι από τους διπλωμάτες που διατηρεί καλή σχέση με την ελληνική κυβέρνηση και μετέφερε μηνύματα προς την Άγκυρα όσες φορές χρειάστηκε για το θέμα αυτό.
Αλλά και η διεθνής κοινότητα βοήθησε για την επιστροφή των δύο σταρτιωτικών.
Ο δραστήριος Αμερικανός πρέσβης Τζ. Παιατ ενημέρωνε το State Department για το επείγον της υπόθεσης και ο φάκελος του ήταν στα χέρια του τότε υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλλερσον όταν ο τελευταίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη την Αγκυρα.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν μέσα σε αυτές τις 167 ημέρες, ενώ πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν δημόσια την ανάγκη του επαναπατρισμού των Ελλήνων στρατιωτικών.