Το “ειδικό ενδιαφέρον” του Μαξίμου για τους ενστόλους και οι αντιδράσεις

Διαβάζεται σε 3'
Το “ειδικό ενδιαφέρον” του Μαξίμου για τους ενστόλους και οι αντιδράσεις
Nikos Libertas / SOOC

Η πολιτική στόχευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ για τους ενστόλους και η αλήθεια των αριθμών που προκάλεσε αντιδράσεις. Πόσα θα πάρουν τον μήνα αστυνομικοί και στρατιωτικοί.

Το καλάθι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ δεν περιελάμβανε “γενναία” μέτρα, ωστόσο το Μαξίμου επέλεξε μεταξύ άλλων να δώσει μικρά και… συμβολικά δωράκια στους ενστόλους.

Ο πρωθυπουργός επιχειρώντας να “καλοπιάσει” το κοινό αυτό που θεωρείται παραδοσιακά προνομιακό για τη Νέα Δημοκρατία, ανακοίνωσε ειδικότερα αύξηση στις αποζημιώσεις νυχτερινής υπηρεσίας των ενστόλων (Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό Σώμα, Ένοπλες Δυνάμεις) κατά 20%.

Κατά την εξειδίκευση των μέτρων χθες ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε ότι η αυξημένη αποζημίωση για νυχτερινή εργασία θα ανέλθει στα 3,33 ευρώ ανά ώρα από 2,77 σήμερα, από 1 Ιανουαρίου 2025. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 25 εκ ευρώ ετησίως.

Οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενο όμως αντιδρούν, τονίζοντας πως η αλήθεια των αριθμών είναι διαφορετική. Σημειωτέον πως οι ώρες νυχτερινής απασχόλησης διαφέρουν ανά υπηρεσία. Για παράδειγμα στις Ένοπλες Δυνάμεις η νυχτερινή βάρδια άπαξ μηνιαίως συνεπάγεται αύξηση μόλις δύο ευρώ.

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Το μέτρο βέβαια είχε κυρίως ως βασικό αποδέκτη τους αστυνομικούς, που έχουν κατά κανόνα περισσότερα νυχτερινά. Πάντως και για αστυνομικό με 64 ώρες νυχτερινής απασχόλησης προκύπτει αύξηση 36 ευρώ μικτά ή 22 ευρώ καθαρά μηνιαίως.

Με οργή αντέδρασε μάλιστα η ΠΟΑΣΥ. “Αναρωτιόμαστε, ποιος νοσηρός νους έπεισε τον πρωθυπουργό να προβεί σε τέτοια ακατανόητη εξαγγελία (!) περί αυξήσεως κατά 20% της αποζημίωσης της νυχτερινής εργασίας που μεταφράζεται περίπου σε 0,55 ευρώ (μεικτά!) την ώρα; Ακόμη δε περισσότερο, ποιος εφηύρε την αιτιολόγηση του ευτελούς αυτού ποσού, την επομένη ημέρα, ως «συμβολική κίνηση», δήθεν λόγω δημοσιονομικής στενότητας; Γιατί αν είναι έτσι, κρατήστε το για να μη σας επιβαρύνουμε το δημοσιονομικό χώρο…”, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Τι απαντά η κυβέρνηση στις αντιδράσεις των ενστόλων

Από την κυβέρνηση επισημαίνουν πάντως ότι η αύξηση 20% στις αποζημιώσεις νυχτερινής υπηρεσίας δεν είναι η μόνη που θα δουν οι ένστολοι το 2025. Σημειώνουν ειδικότερα ότι οι ένστολοι θα λάβουν την αύξηση που θα λάβουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αναλόγως με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Καθώς και ότι οι ένστολοι έχουν ήδη λάβει την αύξηση που πήραν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι από 01.01.2024.

Όσοι έχουν παιδιά έχουν λάβει και την αντίστοιχη αύξηση, ενώ οι κατέχοντες θέσεις ευθύνης 30% αύξηση θέσεων ευθύνης, προσθέτουν. Αναφέρουν τέλος ότι οι ένστολοι έχουν ήδη λάβει 15 ευρώ επιπλέον για το επίδομα ειδικών συνθηκών. Σύμφωνα δε με τον υπουργό Οικονομικών όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν σταδιακά έως το 2027 οριζόντια αύξηση ύψους 100 ευρώ μικτά συνολικά.

Αστυνομικοί και αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων ζητούν πάντως από την κυβέρνηση να προχωρήσει για νέο ειδικό μισθολόγιο αποκαθιστώντας τις μνημονιακές αδικίες και επαναφέροντας τον 13ο και 14ο μισθό, κάτι που απέκλεισε πάντως κατά τη συνέντευξη τύπου την Κυριακή στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα