Το εκλογικό σενάριο, που “παγώνει” τις σχέσεις ΝΔ – ΚΙΝΑΛ
Η κυβέρνηση επιχειρεί να συσπειρώσει τις δυνάμεις της ΝΔ, βάζοντας τις διαχωριστικές γραμμές με το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν κρύβει την ενόχληση της για τη στάση του ΚΙΝΑΛ.
- 19 Απριλίου 2022 06:09
Διαχωριστικές γραμμές με το ΣΥΡΙΖΑ, “χειμώνας” στις σχέσεις με το ΚΙΝΑΛ: Η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να συσπειρώσει τις δυνάμεις της σε έναν προεκλογικό μαραθώνιο -εφόσον πράγματι οι επόμενες εκλογές γίνουν το 2023- θέτοντας και πάλι ως στόχο την αυτοδυναμία.
Το ενδεχόμενο όμως μίας συγκυβέρνησης και δη με το ΚΙΝΑΛ δεν είναι απίθανο, εφόσον τα πράγματα δεν αλλάξουν μέσα στον επόμενο χρόνο (ή -σε περίπτωση πρόωρων εκλογών- μέσα στο καλοκαίρι). Αυτό όμως που προκαλεί ευλόγως εκνευρισμό στο Μαξίμου είναι οι αιχμές του Νίκου Ανδρουλάκη για κυβέρνηση συνεργασίας με άλλον πρωθυπουργό και όχι τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
“Εμείς λέμε λοιπόν στον ελληνικό λαό: Αν βλέπετε τη ζημιά που κάνει ο κ. Μητσοτάκης και θυμάστε την ζημιά που έκαναν Τσίπρας -Καμμένος, εμείς δίνουμε την ευκαιρία δια της ψήφου στην παράταξη μας να μην έχετε πρωθυπουργό ούτε τον ένα ούτε τον άλλο και μέσα από ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα να γυρίσει σελίδα ο ελληνικός λαός”, δήλωσε εκ νέου χθες ο κ.Ανδρουλάκης.
Και καθώς προφανώς ούτε στη Χαριλάου Τρικούπη δεν πιστεύουν ότι το ΚΙΝΑΛ θα γίνει ξαφνικά πρώτο κόμμα, η αναφορά αυτή ερμηνεύθηκε ως μήνυμα προς τη ΝΔ πως μία συγκυβέρνηση θα έχει ως όρο να είναι άλλος πρωθυπουργός, ενδεχομένως εξωκοινοβουλευτικός, με το όνομα του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, να κυκλοφορεί ήδη στο παρασκήνιο.
Το ζήτημα κλήθηκε να σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος ανέφερε αιχμηρά ότι: “Ο κ. Ανδρουλάκης δεν μας είπε ποιος θα είναι, μας είπε τι δεν θέλει ο ίδιος, θα ήταν προτιμότερο κάποια στιγμή να αποσαφηνίσει και τι θέλει ο ίδιος”.
Ο κ.Οικονόμου επανέλαβε πως η ΝΔ θεωρεί ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις εγγυώνται την πιο σταθερή και αποτελεσματική διακυβέρνηση, που είναι και το ζητούμενο για τον τόπο. Αλλά άφησε βέβαια ανοιχτό το παράθυρο και για κυβέρνηση συνεργασίας, ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών και την εντολή των Ελλήνων πολιτών.
Προφανώς στο Μαξίμου θα προτιμούσαν την αυτοδυναμία, αλλά δεν θα ήταν και αρνητικοί σε συγκυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ εφόσον δεν υπήρχε άλλη επιλογή, με τον όρο όμως ο πρωθυπουργός να προέρχεται από το πρώτο κόμμα, που θα είναι με τα σημερινά δεδομένα η ΝΔ.
Εν τω μεταξύ όμως, δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να δώσουν τη μάχη και με το ΣΥΡΙΖΑ και με το ΚΙΝΑΛ για να συσπειρώσουν τους δεξιούς ψηφοφόρους, που σε σημαντικό ποσοστό θα κρίνουν και το αποτέλεσμα, αλλά και για να συγκρατήσουν τους πασοκογενείς ψηφοφόρους προκειμένου να μην επιστρέψουν σε πράσινα κομματικά χωράφια.
Στο πλαίσιο αυτό από την κυβέρνηση δε χάνουν ευκαιρία να κατηγορούν το ΚΙΝΑΛ για σύμπλευση με το ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσφατα το γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ δεν είχε ψηφίσει σύσσωμο υπέρ της άρσης ασυλίας του Παύλου Πολάκη στάθηκε αφορμή για νέες αιχμές από την πλευρά της κυβέρνησης, με στελέχη του Κινήματος όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος να δηλώνουν δημόσια ότι εκείνοι ψήφισαν υπέρ.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εξαπολύει σφοδρές επιθέσεις στο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το συνέδριο. Και ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο από την Κρήτη και χθες σχολίασε κατά την προσυνεδριακή εκδήλωση της ΝΔ στη Νίκαια: “Μακάρι να έκαναν Συνέδριο κάθε χρόνο για να μας θυμίζουν από τι γλυτώσαμε”.
Ο πρωθυπουργός ταυτόχρονα επιχείρησε να συσπειρώσει τους γαλάζιους, υπενθυμίζοντας ότι τα τρία τελευταία χρόνια η κυβέρνηση αντιμετώπισε με επιτυχία -όπως υποστήριξε- μία σειρά από εξωγενείς κρίσεις. “Αν πετύχαμε όλα αυτά τα οποία έχουμε πετύχει και για τα οποία σας μιλήσαμε σήμερα μέσα σε 33 μήνες, αναλογιστείτε πόσα περισσότερα μπορούμε να πετύχουμε σε 8 χρόνια. Και αυτό θα είναι το πραγματικό ζητούμενο των επόμενων εκλογών”, είπε, διαψεύδοντας εκ νέου τα σενάρια πρόωρων εκλογών και θέτοντας το στόχο της δεύτερης 4ετίας, αλλά και το διακύβευμα.
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε λοιπόν από τα κομματικά στελέχη της ΝΔ να είναι σε διαρκή εγρήγορση, λέγοντας: “Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2023, γιατί αυτό επιτάσσει η συνταγματική τάξη. Το διάστημα, όμως, από τώρα μέχρι τις εκλογές δεν μπορεί να είναι ένα “νεκρό” διάστημα που απλά παρατηρούμε τις εξελίξεις. Έχουμε ένα χρέος, έχετε ένα χρέος ως κομματικά μας στελέχη: να μιλήσετε στην κοινωνία, να ενημερώσετε τους πολίτες, γιατί είμαι σίγουρος ότι πολλά από αυτά για τα οποία μιλήσαμε σήμερα μπορεί ούτε εσείς οι ίδιοι να μην τα γνωρίζετε. Κι αν δεν τα γνωρίζετε εσείς, σκεφτείτε πόσα λιγότερα γνωρίζουν οι πολίτες.”
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις