Το ΕΣΡ συγκροτήθηκε, το πολιτικό σήριαλ συνεχίζεται
Η κυβέρνηση επιμένει ότι ουσιαστικά ο νέος διαγωνισμός θα γίνει με το νόμο Παππά, η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως με το νέο Συμβούλιο ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα μπορεί να επιχειρήσει ξανά ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου με τους δικούς του όρους
- 11 Νοεμβρίου 2016 14:47
Το ΕΣΡ συγκροτήθηκε, ζήτω το ΕΣΡ, αλλά η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ.
Ήδη από την πρώτη στιγμή κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έστειλαν τα μηνύματα τους ως προς το τι περιμένουν από το νέο Συμβούλιο, το οποίο θα αναλάβει τη δύσκολη αποστολή να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό με τα βλέμματα όλων των κομμάτων, αλλά και των καναλαρχών και όλων των πολιτών επάνω του.
Η κυβέρνηση μοιάζει να κινείται στη λογική “ο νόμος Παππά πέθανε, ζήτω ο νόμος Παππά” εστιάζοντας στο ότι τώρα θα πρέπει να γίνει άμεσα διαγωνισμός, αλλά με βάση το νόμο 4339 και η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως με το νέο Συμβούλιο ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα μπορεί να επιχειρήσει ξανά ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου με τους δικούς του όρους.
Τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όμως, όσο και στη ΝΔ δε λείπουν οι εσωκομματικές γκρίνιες, καθώς στο μεν κυβερνόν κόμμα υπάρχουν αυτοί που θεωρούν ότι η κυβέρνηση υποχώρησε σε όλα, ενώ στη δε αξιωματική αντιπολίτευση υπήρχαν και οι “σκληροί” που υποστήριζαν ότι η ΝΔ δε θα έπρεπε για κανένα λόγο να συμφωνήσει στη συγκρότηση ΕΣΡ.
Τη γραμμή της κυβέρνησης επανέλαβε και προσδιόρισε ακόμη πιο ξεκάθαρα σήμερα κατά το briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
“Μετά τη χθεσινή θετική εξέλιξη ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού παρά τη διαρκή υπονόμευση από την αξιωματική αντιπολίτευση. Το ΕΣΡ αναλαμβάνει ένα βαρύ καθήκον και ο πήχης των προσδοκιών είναι εξαιρετικά υψηλός τόσο σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα, όσο όμως και στο τίμημα των αδειών”, είπε ο κ.Τζανακόπουλος.
“Ακόμη και η ΝΔ, κάτω από τη γενική κατακραυγή που αποτυπώθηκε και σε πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης, αναγκάστηκε να υποχωρήσει από τη 10μηνη αδιαλλαξία της και να τηρήσει τη συνταγματική της υποχρέωση έστω και την τελευταία στιγμή. Να θυμίσω, εξάλλου, ότι μόλις τρεις μέρες πριν η ΝΔ έθετε ως προϋπόθεση τη συνολική κατάργηση του νόμου 4339/2015 για να συναινέσει στο ΕΣΡ. Μετά τη χθεσινή εξέλιξη είναι πια βέβαιο ότι η διαγωνιστική διαδικασία θα προχωρήσει στη βάση του νόμου 4339/2015” πρόσθεσε παρουσιάζοντας τη συγκρότηση ΕΣΡ ως υποχώρηση της ΝΔ και όχι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και διαμηνύοντας ότι ο νόμος Παππά πρέπει να αποτελεί βάση του νέου διαγωνισμού.
Η κυβέρνηση κρατά εξάλλου ως όπλο παρά πόδας τη δυνατότητα νομοθέτησης για τη ρύθμιση του καθεστώτος προσωρινής αδειοδότησης μέχρι τη διεξαγωγή νέου διαγωνισμού. Το μήνυμα είναι σαφές: Εάν το νέο ΕΣΡ επιλέξει να ξεκινήσει τη διαδικασία από το απόλυτο μηδέν με διεξαγωγή νέων μελετών για τον αριθμό των αδειών, το τίμημα και τα τεχνικά του διαγωνισμού, με αποτέλεσμα η οριστική αδειοδότηση να μετατεθεί για ένα και πλέον χρόνο, θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση- γέφυρα.
Από την πλευρά της η ΝΔ επέλεξε να μη συνεχίσει την κόντρα για το ΕΣΡ από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αποφάσισε να υιοθετήσει τη δική της πρόταση για τον Αθανάσιο Κουτρομάνο ως πρόεδρο (αν και δεν έλειψε από ορισμένους η μουρμούρα επειδή ο τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου δεν είναι δεξιός).
Και αυτό καθώς επικράτησε τελικά η εκτίμηση ότι η ΝΔ ότι αποκόμισε ήδη όσα πολιτικά οφέλη μπορούσε από τη δικαστική απόφαση για αντισυνταγματικότητα, αλλά πως το να συνεχιζόταν αυτή η συζήτηση για ακόμη τρεις μήνες μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ, δε θα την ωφελούσε. Πολλώ δε μάλλον που η δημόσια συζήτηση στο διάστημα αυτό της διαπραγμάτευσης θα στρεφόταν γύρω από τον καυγά για τις τηλεοπτικές άδειες και όχι για τα ζητήματα της οικονομίας και της καθημερινότητας.
Αν και υπήρχαν όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα διαφορετικές απόψεις μέσα στη ΝΔ όσον αφορά το μέχρι που θα έπρεπε να τραβήξει το σκοινί με το ΕΣΡ, επιλέχθηκε η συναίνεση, κατόπιν όμως σκληρής διαπραγμάτευσης για όλα τα πρόσωπα του Συμβουλίου πέρα από τον πρόεδρο και αφού Παππάς- Βούτσης προχώρησαν σε δηλώσεις για τον αριθμό των αδειών.
Μετά τη δήλωση Παππά, το πρώτο στίγμα συναίνεσης έδωσε από την πλευρά της ΝΔ με δηλώσεις του στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Δένδιας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε δύο συναντήσεις για το θέμα αυτό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποιο βρισκόταν σε διαρκή συνεννόηση.
Η ΝΔ εστιάζει τώρα στη δέσμευση για περισσότερες από τέσσερις άδειες, εκτιμώντας ότι οι ισορροπίες στο νέο ΕΣΔ δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να επιχειρήσει παρέμβαση με οποιδήποτε τρόπο. Γαλάζιες πηγές (απαντώντας και στην εσωκομματική μουρμούρα) σχολιάζουν ότι τέσσερα με πέντε μέλη του νέου ΕΣΡ “χρεώνονται” στη ΝΔ είτε ως προτάσεις είτε επειδή έλκουν την πολιτική καταγωγή τους από την κεντροδεξιά και μόνο τρία ξεκάθαρα στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από ένα μέλος πρότειναν το ΠΑΣΟΚ (Μητρου) και το Ποτάμι (Διαμαντάκου).
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν άφησε βέβαια αναπάντητες τις νέες δηλώσεις του κ.Τζανακόπουλου.
“Είναι πάγια τακτική τους. Να παρουσιάζουν τις ήττες τους σαν νίκες. Το έκαναν υπογράφοντας το 3ο Μνημόνιο. Το έκαναν με την εκχώρηση για 99 χρόνια της Δημόσιας Περιουσίας. Το έκαναν στις σχέσεις με το Δ.Ν.Τ. Τώρα το κάνουν και με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Αφού ακυρώθηκαν ως αντισυνταγματικές, βασικές πρόνοιες του νόμου Παππά, αφού κατέπεσε ο διαγωνισμός – παρωδία που έστησαν, αφού ματαιώθηκε η απόπειρά τους να ρίξουν μαύρο στα κανάλια και αφού αποδέχτηκαν τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, έφτασαν στο σημείο να μιλούν για νίκη”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, προσθέτοντας με νόημα:
“Όμως, ένα είναι βέβαιο: Ο νόμος Παππά είναι παρελθόν. Επικράτησε η συνταγματική τάξη. Συγκροτήθηκε, όπως προτείναμε, Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κύρους. Διασφαλίστηκαν η ελεύθερη ενημέρωση, οι εργαζόμενοι και τα Δημόσια Έσοδα από τη λειτουργία των καναλιών”.