Το φάντασμα της συμφωνίας των Πρεσπών πλανάται πάνω από τη ΝΔ
Διαβάζεται σε 4'Η νίκη του VMRO στις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία ενδέχεται να φέρει την κυβέρνηση της ΝΔ αντιμέτωπη με το δεξιό εαυτό της.
- 10 Μαΐου 2024 06:20
Η συμφωνία των Πρεσπών έρχεται να “στοιχειώσει” ξανά τη Νέα Δημοκρατία, η οποία ως αξιωματική αντιπολίτευση την κατήγγειλε, ως κυβέρνηση την αποδέχθηκε σιωπηρά και τώρα ενδέχεται να κληθεί και να την υπερασπιστεί.
Η νίκη του VMRO-DPMNE στις εκλογές της Τετάρτης στη Βόρεια Μακεδονία ενδέχεται ειδικότερα να σημάνει άρνηση εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών σε όλες τις πτυχές της από τη σκοπιανή πλευρά.
Το εθνικιστικό κόμμα της Βόρειας Μακεδονίας στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι θα επαναφέρει την ονομασία “Μακεδονία”. Και το προεκλογικό σλόγκαν του μάλιστα ήταν “Η Μακεδονία ξανά δική σου”.
Βέβαια, είναι άλλο τι λες ως αντιπολίτευση και άλλο τι πράττεις ως κυβέρνηση, όπως γνωρίζουν καλά και στη ΝΔ. Εξάλλου, πως μία κυβέρνηση με κορμό το VMRO-DPMNE θα αμφισβητήσει τη συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να τεθεί εν αμφιβόλω η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και η ευρωπαϊκή της προοπτική;
Σημειωτέον ότι το VMRO-DPMNE οριακά δεν βγήκε αυτοδύναμο, αλλά αναμένεται να σχηματίσει εύκολα κυβέρνηση συνεργασίας καθώς του λείπουν μόλις τρεις έδρες και θεωρείται πιθανή η στήριξη του αλβανικού κόμματος της χώρας, αλλά και βουλευτών που στήριζαν την κυβέρνηση Ζάεφ.
Από το VMRO-DPMNE προέρχεται και η νέα πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία ορκίζεται στις 12 Μαΐου και η οποία πάντως ήδη πριν τις προεδρικές εκλογές είχε κάνει την πρώτη “κωλοτούμπα” δηλώνοντας ότι θα σεβαστεί τον προσδιορισμό “Βόρεια” στο όνομα της χώρας, αν και η ίδια δεν θα τον χρησιμοποιήσει. Αντίστοιχες δηλώσεις υπενθυμίζεται είχαν γίνει και εδώ από πλευράς της ΝΔ…
Επομένως υπάρχει και το ενδεχόμενο η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια με κορμό το VMRO-DPMNE να αφήσει στην άκρη το θέμα των Πρεσπών, τουλάχιστον επί της ουσίας.
Τα σενάρια που προβληματίζουν το Μαξίμου
Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή πολιτικού σκηνικού στα Σκόπια φέρνει σε αμηχανία και την κυβέρνηση της ΝΔ στην Αθήνα, καθώς δεν μπορεί να αποκλεισθεί ούτε το ενδεχόμενο η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να αρχίσει τα “τσαλίμια” όσον αφορά στην εφαρμογή πτυχών της συμφωνίας των Πρεσπών. Και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει εν τω μεταξύ φέρει ποτέ τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία ως απόρροια της συμφωνίας στη Βουλή, για το φόβο του Αντώνη Σαμαρά.
Οποιαδήποτε αμφισβήτηση – έστω και εν μέρει – των Πρεσπών από τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, θα έδινε μάλιστα αφορμή στην “πατριωτική ΝΔ” να αναρωτηθεί γιατί να μην ακυρωθεί συνολικά η συμφωνία. Αυτό άλλωστε είχε υποστηρίξει το 2018 όταν η τότε κυβέρνηση Τσίπρα έφερνε τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή ο κ. Σαμαράς.
Είναι γεγονός πάντως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν και είχε “βγει στα κάγκελα” για τις Πρέσπες, είχε τότε εξαρχής δηλώσει ότι εφόσον η συμφωνία θα ψηφιζόταν από το ελληνικό Κοινοβούλιο (όπερ και εγένετο), θα αποτελούσε δέσμευση της χώρας και κάθε κυβέρνησης στο εξής. Το επιχείρημα αυτό επικαλέστηκε η ΝΔ όταν ήρθε στην εξουσία το 2019 και αυτό επικαλέστηκε χθες στο briefing και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Τώρα η ΝΔ θέλει τη συμφωνία των Πρεσπών
Ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι η Αθήνα αναμένει τις προγραμματικές διακηρύξεις της νέας κυβέρνησης της γειτονικής χώρας και τότε θα τοποθετηθεί επίσημα και η ελληνική πλευρά, εάν τεθεί ζήτημα. Έδειξε όμως ήδη προς την κατεύθυνση τήρησης της συμφωνίας των Πρεσπών.
“Είναι μία διεθνής συνθήκη που έχει κυρωθεί. Υπερισχύει από κάθε άλλη διάταξη και αυτό περιμένουμε να γίνει σεβαστό και από την άλλη πλευρά”, σημείωσε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Θα ήταν άλλωστε διπλωματικά επικίνδυνο για την Ελλάδα, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, να αποδεχθεί αμφισβήτηση μίας συμφωνίας τη στιγμή που απέναντι στην Τουρκία η χώρα μας επικαλείται ακριβώς συνθήκες όπως αυτή της Λωζάννης και το διεθνές δίκαιο.
Εάν ανοίξει πάντως ξανά θέμα με τις Πρέσπες, θα είναι το τρίτο μέτωπο στα εθνικά που θα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ούτε ένα μηνα πριν τις ευρωεκλογές, καθώς την Κυριακή έρχεται ο Αλβανός πρόεδρος Έντι Ράμα στην Αθήνα για προεκλογική συγκέντρωση και τη Δευτέρα ο κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται την Τουρκία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω νέων τουρκικών προκλήσεων με τελευταία τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.