Το «φλερτ» του Τσίπρα με το ΠΑΣΟΚ και ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Το θέμα της διεύρυνσης των κυβερνητικών συμμαχιών μπορεί να είναι μια συζήτηση που δεν γίνεται δημοσίως ούτε καν στους διαδρόμους του Μαξίμου, όμως είναι δεδομένος ο προβληματισμός των στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα για την επόμενη ημέρα
- 19 Οκτωβρίου 2015 06:15
Καταψηφίζοντας 6 άρθρα του πολυνομοσχεδίου ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος έδειξε στο Μέγαρο Μαξίμου πως η κυβερνητική πλειοψηφία είναι εύθραυστη και ότι η πολιτική αστάθεια μπορεί να προκληθεί, απλώς και μόνο αν οι επόμενες κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή κινηθούν σε οριακά επίπεδα.
Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν η συνεργασία με το κόμμα του Πάνου Καμμένου αντέξει στις πιέσεις, όπως έκανε στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ή αν οι «53+» εξακολουθούν να παραμένουν αδρανείς με τους εκπροσώπους που έχουν μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Ηρώδου Αττικού γνωρίζουν καλά πως το παράλληλο πρόγραμμα, στο βαθμό που θα μπορέσει να εφαρμοστεί, δεν είναι από μόνο του ικανό να απορροφήσει τις αναταράξεις που θα έρθουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης από τα σκληρά μέτρα που θα κληθεί να περάσει.
Έχοντας ήδη ξεκινήσει ένα ανακάτεμα της τράπουλας ενόψει του Συνεδρίου, η συζήτηση για ένα κοινό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ με τις σοσιαλιστικές δυνάμεις με βάση και τους νέους συσχετισμούς που δημιουργούνται στην Ευρώπη, μπήκε στο τραπέζι από το βράδυ των εκλογών. «Η διεύρυνση της στήριξης της κυβέρνησης αποτελεί διαρκή στόχο για τον ΣΥΡΙΖΑ», είχε δηλώσει ο Νίκος Παππάς δείχνοντας τις βλέψεις της Κουμουνδούρου προς τη Χαριλάου Τρικούπη.
Κανείς δεν αμφισβητεί τον ρόλο που θέλει να παίξει το κυβερνών κόμμα ως πυλώνας της δημοκρατικής παράταξης, γι’ αυτό και όλο το τελευταίο διάστημα είναι σε πλήρη εξέλιξη οι κινήσεις προσέγγισης των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών. Ο στόχος είναι να υπάρχει άμεση αναφορά στους όμορους πολιτικούς χώρους και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
«Αρωγοί» σε αυτές τις σκέψεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών είναι οι νέοι συσχετισμοί στην Γηραιά Ήπειρο που έχουν να κάνουν με τους σοσιαλιστές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, τους Podemos και την προσέγγιση που υπάρχει με τον Φρανσουά Ολάντ, τον Βέρνερ Φάινμαν και τον Ματέο Ρέντσι.
Το τελευταίο διάστημα οι επαφές τόσο του Αλέξη Τσίπρα και του Δημήτρη Παπαδημούλη με τον πρόεδρο της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα όσο και του πρωθυπουργού με τον Μάρτιν Σουλτς γίνονται στενότερες. Τυχαία δεν θεωρείται και η συνεχής επικριτική στάση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την επιλογή του να κάνει εταίρο τους ΑΝΕΛ και όχι το ΠΑΣΟΚ ή το ΠΟΤΑΜΙ.
Η στήριξη της Σκα Κέλλερ προς τον πρωθυπουργό δείχνει ότι και στους Ευρωπαίους Πράσινους κυριαρχεί η άποψη για τη συγκρότηση μιας ευρύτερης προοδευτικής συμμαχίας με τη συμμετοχή της Αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και των δυνάμεων της οικολογίας.
Δεν περιμένει κανείς, πάντως οι εξελίξεις να τρέξουν τόσο γρήγορα. Ο δρόμος μέχρι ο Αλέξης Τσίπρας να συμμετάσχει ως παρατηρητής στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι ακόμα μακρύς και περνά όχι τόσο μέσα από τις αντιδράσεις των ελληνικών δυνάμεων του κέντρου όσο μέσα από τις συνεδριάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα για συναίνεση προς ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ από το βήμα της Βουλής ήταν πολλά το τελευταίο διάστημα και δείχνουν πως στις σκέψεις του πρωθυπουργού είναι η δημιουργία μια νέας μεγάλης Κεντροαριστεράς που θα κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό για τις επόμενες τετραετίες.
Άλλωστε και από την Κεντρική Επιτροπή είχε απευθυνθεί σε ψηφοφόρους ανεξάρτητα αν στο παρελθόν είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, που δείχνει σε μεγάλο βαθμό την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να διευρύνει την βάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Κυβερνητικοί παράγοντες, μιλώντας στο NEWS 247, δεν κρύβουν την πεποίθησή τους πως η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, που αναμένεται να ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους, μπορεί να αποτελέσει ένα κρίσιμο σταυροδρόμι συνάντησης των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να θέσει «ηχηρά» το δίλημμα τόσο σε κομματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο σε βουλευτές που θέλουν να ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας.
Η στήριξη ή όχι της συζήτησης που θα ανοίξει για το χρέος είναι κατά πολλούς μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διαχωριστεί «η ήρα από το σιτάρι», καθώς, όπως θα υποστηριχθεί από την κυβέρνηση, η ανάδειξη της υπόθεσης αποτελεί εθνικό θέμα που δεν χωρά διαφορετικές προσεγγίσεις.
Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου δεν αποκλείουν μπροστά σε αυτό το δίλημμα να υπάρξουν αποσχιστικές τάσεις από πρόσωπα που, όπως χαρακτηριστικά λένε, «δεν επιθυμούν να είναι η ουρά της δεξιάς» μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο.