Το κρίσιμο “τριάρι” που θέλει η ΝΔ στις ευρωεκλογές
Διαβάζεται σε 3'Με το συνέδριο που ξεκινά αύριο, ο Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να συσπειρώσει τη ΝΔ με στόχο στις ευρωεκλογές να καταγράψει ποσοστό με το τρία μπροστά
- 04 Απριλίου 2024 06:29
Σταθμό στην επιχείρηση συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου θέλει να καταστήσει το 15ο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν αύριο Παρασκευή 5 Απριλίου στο Ζάππειο με την ομιλία του πρωθυπουργού. Το Σάββατο 6 Απριλίου θα πραγματοποιήσουν ομιλίες κομματικά στελέχη, σύνεδροι αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ. Ενώ την Κυριακή, πριν κλείσει τις εργασίες ο κ. Μητσοτάκης, θα μιλήσει μεταξύ άλλων η εκ νέου υποψήφια του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Καθώς εφέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ, το κυβερνών κόμμα ήθελε να αποδώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στο συνέδριο. Η πρόταση δυσπιστίας πάντως έφερε σε επίπεδο στελεχών τουλάχιστον συσπείρωση και το συνέδριο αναμένεται να κυλήσει σχετικά ήρεμα. Καθώς για παράδειγμα δεν θα πραγματοποιήσει νέα παρέμβαση ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, που θα δώσει όμως το παρών, όπως και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.
Η φρικτή γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους όμως θολώνει εκ νέου το αφήγημα “τάξις και ασφάλεια” της κυβέρνησης. Η οποία προσπαθεί αφενός να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα με απομακρύνσεις στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας που επέδειξαν πρωτοφανή ανικανότητα και αδιαφορία, αφετέρου δεν θέλει να χάσει ψήφους από τη σκληρή δεξιά και το εκλογικό κοινό των αστυνομικών.
Το αφήγημα και ο πήχης
Στις ευρωεκλογές όμως το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης είναι η σταθερότητα, διανθισμένο με κατηγορίες κατά της αντιπολίτευσης για τοξικότητα. Το αφήγημα αυτό εκτιμάται ότι απευθύνεται τόσο στο παραδοσιακό δεξιό και συντηρητικό κοινό, όσο και σε κεντρώους ψηφοφόρους.
Η ΝΔ άλλωστε χρειάζεται να κρατήσει τόσο τους δυσαρεστημένους δεξιούς, όσο και τους πασοκογενείς ψηφοφόρους που είχε πάρει από το 2019 και μετά. Στόχος άλλωστε είναι στις ευρωεκλογές το ποσοστό της ΝΔ να έχει τον αριθμό τρία μπροστά. Δηλαδή να λάβει πάνω από 30% και δη κοντά στο 33,12% των ευρωεκλογών του 2019.
Οι προηγούμενες ευρωεκλογές αποτελούν άλλωστε έναν πήχη που η γαλάζια ηγεσία δεν μπορεί να αγνοήσει. Ενώ μπορεί να διαχειριστεί την πτώση σε σχέση με το 41% των εθνικών εκλογών του 2023, με το επιχείρημα πως πρόκειται για ευρωεκλογές.
Ο κ. Μητσοτάκης βέβαια έχει αποδώσει σε αυτές τις ευρωεκλογές χαρακτήρα εθνικών εκλογών. Τονίζει σε κάθε ευκαιρία την κρισιμότητα των ευρωεκλογών για τη σταθερότητα της κυβέρνησης, εκτός από την ανάγκη να είναι ενισχυμένη για να διαπραγματευτεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο θέματα όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Και καλεί τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον ίδιο προσωπικά.
Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων
Στο Μαξίμου άλλωστε αξιολογούν ιδιαίτερα το γεγονός ότι σε όλες τις έρευνες ο κ. Μητσοτάκης έχει προβάδισμα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία. Και στη χθεσινή έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ, ο κ. Μητσοτάκης είναι πρώτος με 34% στο ερώτημα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό, με τον “κανένα” στη δεύτερη θέση.
Η ίδια έρευνα πάντως δίνει στη ΝΔ 28,5% στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, ποσοστό που ανεβαίνει στο 33% με την κατανομή των αναποφάσιστων.
Η λεγόμενη “γκρίζα ζώνη” των ψηφοφόρων ανέρχεται στο 14%. Και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου φτάνει το 8% στην πρόθεση ψήφου, 9% με αναγωγή των αναποφάσιστων, με πολλούς στο γαλάζιο στρατόπεδο να ανησυχούν ότι θα φτάσει διψήφιο ποσοστό και ενδεχομένως και τρίτο κόμμα στη βόρεια Ελλάδα.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν σε κάθε περίπτωση ότι η ΝΔ δεν μπορεί να πάει “χαλαρά” στις ευρωεκλογές, για αυτό άλλωστε και τις αντιμετωπίζει ως εθνικές κάλπες.