Το Μαξίμου απέναντι στην κοινωνία
Η τεράστια, πανελλαδική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη «τινάζει στον αέρα» τους σχεδιασμούς για συγκάλυψη των κυβερνητικών ευθυνών. Μουδιασμένη η ηγεσία της Ν.Δ, «βγήκαν μπροστά» μόνον τα στελέχη του στενού πυρήνα.
- 09 Μαρτίου 2023 06:07
Ποιοτική, ίσως καταλυτική, αλλαγή στις πολιτικές εξελίξεις αποτελεί η τεράστια συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις, με τις συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας να είναι οι πολυπληθέστερες της τελευταίας 10ετίας. Η απαίτηση για να μην υπάρξει συγκάλυψη των ευθυνών για τους νεκρούς στα Τέμπη εκφράστηκε με μία πορεία στην Αθήνα που ξεπέρασε σε συμμετοχή τις 70.000 ενώ εντυπωσιακές ήταν οι συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Γιάννενα κ.α. Η έκφραση της γενικευμένης λαϊκής οργής φαίνεται να «τινάζει στον αέρα» κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί την υφιστάμενη πολιτική κρίση, ενώ φέρνει το Μέγαρο Μαξίμου σε ευθεία αντίθεση, όχι απλά με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά με την κοινωνία.
Εκτός από την μεγάλη συμμετοχή ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των χθεσινών κινητοποιήσεων ήταν ο πανελλαδικός τους χαρακτήρας. Είναι ενδεικτικό ότι δεν υπήρξε περιφέρεια της χώρας που στις μεγάλες πόλεις της να μην πραγματοποιηθούν μαζικές συγκεντρώσεις. Στοιχείο που καταγράφθηκε μόνον στις κοινωνικές αντιδράσεις των πρώτων χρόνων των μνημονίων.
Τον τόνο στην πανελλαδική αντίδραση έδωσε η συμμετοχή των νέων ανθρώπων, αφού φοιτητές μαθητές και νέοι εργαζόμενοι βρέθηκαν στον πυρήνα των διαδηλώσεων, έχοντας όμως όπως διαφάνηκε και την στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Η εικόνα αυτή πιστοποιεί με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι η διαχείριση του πολύνεκρού δυστυχήματος στα Τέμπη από την πλευρά της κυβέρνησης όχι απλώς δεν έπεισε, αλλά αντιθέτως προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη οργή. Οι αντιδράσεις μάλιστα αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.
Στο αντίποδα των κοινωνικών αντιδράσεων, η κυβέρνηση δείχνει εμφανώς μουδιασμένη. Με έναν στενό πυρήνα στελεχών που συσπειρώνονται γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου να επιχειρεί να στηρίξει το κυβερνητικό αφήγημα.
O Γιώργος Γεραπετρίτης, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ιδιότητα του μεταβατικού υπουργού Μεταφορών, δεν κατάφερε – προφανώς- χθες να αλλάξει το κλίμα με την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. Κινήθηκε στην λογική της τελευταίας ανάρτησης του πρωθυπουργού, ζητώντας εκ νέου συγνώμη επιμένοντας όμως στην λογική των «διαχρονικών προβλημάτων» του σιδηρόδρομου, δηλαδή στην «διάχυση» των κυβερνητικών ευθυνών. Επίσης ανακοίνωσε το ότι εφεξής θα υπάρχουν δύο σταθμάρχες σε κάθε σταθμό, μέτρο που γίνεται αντιληπτό μάλλον ως αυτονόητο. Οι δηλώσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη έγιναν αντιλήπτες από την αντιπολίτευση ως ψευδείς και παρελκυστικές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να θέτει τα όσα υποστήριξε ο υπουργός σε αντιπαράθεση με όσα προκύπτουν από τις καταγγελίες των σωματείων και των στοιχείων που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας.
Αυτά ενώ άλλα κυβερνητικά στελέχη του στενού περιβάλλοντος του Μαξίμου έχουν κάνει ήδη δηλώσεις που έχουν προκαλέσει. Θυμίζουμε ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως αν ο υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε μιλήσει δημόσια για τα προβλήματα στα σιδηροδρομικά δίκτυα «στα τρένα, δεν θα έμπαινε κανείς». Στην Βουλή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δεν δίστασε να μπει σε λογικές πολιτικών συμψηφισμών κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως υποστήριξε «αναγνωρίζουμε ευθύνες και προσπαθούμε η συγγνώμη μας να μετουσιωθεί σε πράξη, κάτι που δεν έκανε η δική σας κυβέρνηση σε άλλες τραγικές στιγμές». Επίσης ενδεικτικό είναι ότι στην χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, με ευθύνη του Κώστα Τασούλα δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ,ΚΚΕ) ώστε να διακόψει προσωρινά η Ολομέλεια της Βουλής την συνεδρίασή της προκειμένου οι βουλευτές να παραβρεθούν στην απεργιακή συγκέντρωση.
Σε αυτό το κλίμα συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ομιλία του πρωθυπουργού αναμένεται με ενδιαφέρον, προκειμένου να καταδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο αναμένεται να πορευθεί πλέον η κυβέρνηση. Με δεδομένα τα σαφή σημάδια σχετικά με το ότι μοιάζει να μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στην τακτική που ακολουθεί και το κοινό αίσθημα.
Ζητήματα «χάσματος» με το λαϊκό αίσθημα εμφανώς αντιμετωπίζει και πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, υπό τον Γιάννη Παναγόπουλο. Η ηγεσία της τριτοβάθμιας οργάνωσης αποτέλεσε (και) χθες την θλιβερή εξαίρεση, αφού δεν προκήρυξε πανελλαδική απεργία αλλά επέλεξε να διοργανώσει το συνέδριο της σε ξενοδοχείο στο Καβούρι. Την ίδια στιγμή που ο κόσμος της εργασίας – τον οποίο υποτίθεται πως εκπροσωπεί- είχε εμφανώς διαφορετικές προτεραιότητες.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις