Το μήνυμα Μητσοτάκη για την Τουρκία στη συνάντηση με Ρούτε

Διαβάζεται σε 5'
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Mark Rutte, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Mark Rutte, στο Μέγαρο Μαξίμου. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με νόημα στην τήρηση των διεθνών συμφωνιών, εξέφρασε την ελπίδα για κατάπαυση πυρός στο Λίβανο και αναφέρθηκε στην άμυνα της ΕΕ, ενώ ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κοιτούσε μόνο προς Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν το κύριο θέμα στην ατζέντα του νέου ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος σήμερα επισκέφθηκε την Αθήνα, ενώ χθες είχε βρεθεί στην Τουρκία.

Ο κ. Ρούτε συναντήθηκε καταρχήν με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, στη συνέχεια με τον υπουργό Εξωτερικών. Γιώργο Γεραπετρίτη και τέλος με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στις κοινές δηλώσεις με τον κ.Μητσοτάκη, ο κ. Ρούτε εστίασε σχεδόν αποκλειστικά στη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία. Ενώ ο πρωθυπουργός έστειλε ένα έμμεσο μήνυμα στην Τουρκία, τονίζοντας την ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου, αλλά και των διεθνών συμφωνιών. 

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα πως θα τελεσφορήσουν οι συζητήσεις για εκεχειρία Ισραήλ – Χεζμπολάχ, ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση πυρός στο νότιο Λίβανο. Και επανέλαβε την ανάγκη ενίσχυσης της κοινής άμυνας της ΕΕ.

Αναγνωρίσαμε ότι σε συνθέτες προκλήσεις πρέπει να χτίζουμε γέφυρες συνεργασίες με τους συμμάχους. Με πίστη στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης. Με αναγκαία και απαρέγκλιτη προσήλωση όλων στην τήρηση του διεθνούς δικαίου, αλλά και των διεθνών συνθηκών. Αυτές είναι βάση της ασφαλείς, κάτι που αφορά και την ευαίσθητη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων”, σημείωσε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης κλείνοντας την τοποθέτηση του και απευθυνόμενος έμμεσα και στην Τουρκία.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Mark Rutte, στο Μέγαρο Μαξίμου Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι “η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ισχυρός πυλώνας ασφάλειας, σταθερότητας και δημοκρατίας στην ευαίσθητη και ταραγμένη ΝΑ πτέρυγα της Συμμαχίας”. Υπογράμμισε άλλωστε ότι η χώρα μας ξοδεύει 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα και υπενθύμισε πως ακόμη και τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων το ποσοστό αυτό δεν έπεσε κάτω από το 2%.

“Πιο επίκαιρη παρά ποτέ η συζήτηση για το Iron Dome της ΕΕ”

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε θεμελιώδη προτεραιότητα για όλους τους συμμάχους την ενίσχυση της συλλογικής άμυνας. Υπογράμμισε την ανάγκη για μία ισχυρή ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία με σημαντικές επενδύσεις. Υπενθύμισε άλλωστε ότι συζητήθηκε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μία πιο λειτουργική σχέση ΝΑΤΟ- ΕΕ ώστε να ενδυναμωθεί – όπως τόνισε- ο ευρωπαϊκός πυλώνας της Συμμαχίας.

“Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στις Βρυξέλλες για την ευρωπαϊκή άμυνα. Ειδικά για την εύρεση δημοσιονομικού χώρου για τις χώρες που θέλουν να επενδύσουν περισσότερο στην άμυνα, καθώς και την ανάγκη κοινής αντιπυραυλικής προστασίας. Μετά πρόσφατες εξελίξεις σε Ουκρανία είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ αυτή η συζήτηση”, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Έκανε μάλιστα λόγο για μία πρωτοβουλία, που θα συμπλήρωνε το ρόλο της Συμμαχίας στην Ευρώπη.

Υπογράμμισε επίσης το ειδικό ενδιαφέρον της Ελλάδας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός στο νότιο Λίβανο θα τελεσφορήσουν. Ενώ δήλωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας, “στο πλευρό των αμυνόμενων σε μία παράνομη εισβολή”. 

Ο Ρούτε είχε το βλέμμα στην Ουκρανία

Από την πλευρά του ο νέος ΓΓ του ΝΑΤΟ εστίασε στις δηλώσεις του σχεδόν αποκλειστικά στη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία.

Καταρχήν εγκωμίασε την αφοσίωση της Ελλάδας στη Συμμαχία και αναφέρθηκε στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και τις εκπαιδευτικές δυνατότητες, ιδίως με ασκήσεις αέρος, που προσφέρει η χώρα μας στους συμμάχους.

“Η Ελλάδα υποστήριξε την Ουκρανία από τις πρώτες ημέρες της εισβολής” τόνισε στη συνέχεια ο κ. Ρούτε. Αναφέρθηκε στη διμερή συμφωνία ασφαλείας Ελλάδας – Ουκρανίας, που υπεγράφη πριν από ένα μήνα, και σημείωσε ότι η χώρα μας θα ακολουθήσει στις ασκήσεις με F16 για Ουκρανούς πιλότους.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κάνει χρήση όπλων και drone από Ιράν και Κίνα στον παράνομο πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Ενώ δήλωσε ότι: “Η υποστήριξη μας στην Ουκρανία πρέπει να τους κρατήσει στον αγώνα και να πάμε παρακάτω, να αλλάξουμε την τροχιά αυτής της σύγκρουσης. Να επιδείξουμε δυνατή αεράμυνα και να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις της Συνόδου της Ουάσινγκτον”. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ.Ρούτε βρέθηκε στην Άγκυρα και συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την προηγούμενη ημέρα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ως ο μόνος ηγέτης που συνομιλεί και με Πούτιν και με Ζελενσκι, φιλοδοξεί να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή. Και προσδοκά σε αντάλλαγμα να αρθούν τα εμπόδια από τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F16 και για την επανένταξη της στο πρόγραμμα των F35, αλλά και να λάβει περαιτέρω (αμερικανική) στήριξη “στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας”, δηλαδή κατά των Κούρδων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα