Το μήνυμα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Εγώ είμαι η σταθερότητα
Με φόντο υποκλοπές και ακρίβεια, ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα τοποθετηθεί για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται και θα δώσει το πολιτικό στίγμα. Η αυτοδυναμία και ο εκλογικός νόμος
- 05 Σεπτεμβρίου 2022 06:21
Τη γραμμή “άμυνας” της κυβέρνησης απέναντι στην ακρίβεια, αλλά και το πολιτικό στίγμα της κυβέρνησης, εν μέσω της αντιπαράθεσης για τις υποκλοπές, θα δώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη ΔΕΘ.
Πρόκειται άλλωστε για την τελευταία ΔΕΘ πριν τις επόμενες εκλογές, οπότε αναπόφευκτα θα έχει και έντονο πολιτικό χρώμα. Αν και ο πρωθυπουργός έχει διάψευσει – και θα διαψεύσει ξανά – το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η τετραετία ολοκληρώνεται έτσι κι αλλιώς σε εννέα μήνες και όσα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ θα αποτελέσουν και τον “οδικό χάρτη” μέχρις τις κάλπες.
Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του το Σάββατο το βράδυ στο Βελλίδειο Μέγαρο, αλλά και στη συνέντευξη τύπου την Κυριακή θα κινηθεί σε τρεις κατευθύνσεις.
Πρώτον, θα τονίσει πως η κυβέρνηση έχει πετύχει πολλά τα τρία τελευταία χρόνια και θα αναφερθεί ειδικότερα στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, την κοινωνική προστασία, τη μείωση της ανεργίας παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, που εκλήθη να διαχειριστεί η Νέα Δημοκρατία.
Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης θα προαναγγείλει πως θα προχωρήσει η κυβέρνηση στους εννέα μήνες που απομένουν μέχρι τις εκλογές. Τα μέτρα πάντως που θα ανακοινώσει δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί και θα κλειδώσουν μέσα στην εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας λόγω ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας, τονίζοντας ότι λέει τα πράγματα με το όνομά τους για να γνωρίζουν οι πολίτες την αλήθεια.
Στο τραπέζι βρίσκονται πάντως, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, μέτρα όπως νέα επιταγή κατά της ακρίβειας, το Fuel pass 3, η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.
Ο κ.Μητσοτάκης σίγουρα θα ανακοινώσει τη νέα αύξηση κατώτατου μισθού (από πότε όμως, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί) καθώς και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, πέρα από όσα μέτρα στήριξης που θα αποφασιστούν τις ερχόμενες ημέρες.
Το πολιτικό χαρτί της σταθερότητας θα παίξει ο Μητσοτάκης
Τρίτον, και εδώ είναι το πολιτικό “ζουμί”, ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα επισημάνει την ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα, για να αντιμετωπιστούν οι πολλαπλές κρίσεις, που όπως θα τονίσει είναι εξωγενείς και παγκόσμιες. Και θα διαμηνύσει ότι τη σταθερότητα και την αντιμετώπιση των κρίσεων μπορεί να τα εγγυηθεί ο ίδιος ως πρωθυπουργός. Αναμένεται μάλιστα να προειδοποιήσει ότι η κρίση δε θα τελειώσει αυτό το χειμώνα, εκτιμώντας ότι έρχεται μία περίοδος μεγάλων αναταραχών διεθνώς.
Ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται επίσης να επισημάνει ότι και η χώρα μας θα περάσει μία περίοδο αβεβαιότητας λόγω της απλής αναλογικής, που συνεπάγεται ότι όποτε και εάν στηθούν κάλπες θα είναι διπλές. Για αυτό ο πρωθυπουργός θα προβάλει την ανάγκη αυτοδύναμης και ενισχυμένης κυβέρνησης της ΝΔ για σταθερότητα στη χώρα στα επόμενα δύσκολα χρόνια.
Το “καυτό” ερώτημα επομένως – που οπωσδήποτε θα δεχθεί ο πρωθυπουργός την Κυριακή στη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ – είναι εάν θα αλλάξει ξανά τον εκλογικό νόμο.
Ήδη κυκλοφορούν ευρέως στο γαλάζιο στρατόπεδο σενάρια επαναφοράς του “νόμου Παυλόπουλου”. Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, χθες έκανε διφορούμενες αναφορές στο εκλογικό σύστημα, παίζοντας το “χαρτί” της πολιτικής σταθερότητας.
Μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης και πρωτοβουλίες για φθηνή στέγη
Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, στο Μαξίμου ευελπιστούν ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση πάρει επιτέλους ουσιαστικά μέτρα για το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, ίσως η κυβέρνηση μπορέσει να διαθέσει κάποιους πόρους παραπάνω για μέτρα στήριξης.
Κυβερνητικά στελέχη πάντως αισιοδοξούν ότι παρόλο που το διεθνές περιβάλλον αναμένεται να είναι δύσκολο το χειμώνα, και σε πάρα πολλές χώρες αναμένεται μεγάλη ύφεση, η ελληνική οικονομία έχει θωρακιστεί. Εκτιμούν επομένως ότι στην Ελλάδα δεν αναμένεται ύφεση όπως σε άλλες χώρες, αλλά ίσως επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.
Ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα εστιάσει επίσης στους νέους και το ζήτημα της στέγης. Βασική λογική του σχεδίου της κυβέρνησης για φθηνότερη στέγη, το οποίο εκκρεμεί και προφανώς θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, είναι η αύξηση της προσφοράς στέγης και όχι μόνο τα επιδόματα.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται μέτρα ώστε να διατεθούν ξανά προς ενοικίαση διαμερίσματα που σήμερα είναι κλειστά, αλλά και επανεξέταστη του πλαισίου για το Αirbnb. Μακροπρόθεσμα θα προχωρήσει και η οικοδόμηση εστιών, αυτό όμως προφανώς δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα άμεσα.
Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης με τα ΜΜΜ για τους νέους έως 25 ετών.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις