Το ΝΑΤΟ επιμένει στον μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η Τουρκία βλέπει “μαξιμαλισμό” στο Αιγαίο
Ικανοποίηση Δένδια στη Σύνοδο υπουργών του ΝΑΤΟ για τις δηλώσεις Πoμπέο που έκαναν έξαλλο τον Τσαβούσογλου. Για ενδυνάμωση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης δεσμεύθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας.
- 01 Δεκεμβρίου 2020 20:48
Τη δέσμευσή του για ενδυνάμωση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης εξέφρασε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
«Έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία μηχανισμού αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μία γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των δύο συμμάχων και την ακύρωση συγκεκριμένων στρατιωτικών ασκήσεων. Δεσμεύομαι να ενδυναμώσω αυτόν τον μηχανισμό έτσι ώστε να υπάρξουν ολοκληρωμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Αναφερόμενος στις στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας και Τουρκίας που ακυρώθηκαν σημείωσε ότι είναι «κάτι που δείχνει ότι μπορούμε όταν καθόμαστε κάτω και εργαζόμαστε σε αυτά τα θέματα να προχωρήσουμε σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
Ικανοποίηση Δένδια για Πομπέο
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε παρέμβασή του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την θέση που εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας. Τόνισε οτι δεν σχολιάζει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί «μαξιμαλιστικών θέσεων», συμπληρώνοντας ότι αν η συμπεριφορά με βάση το Διεθνές Δίκαιο είναι μαξιμαλιστική, τότε το ΝΑΤΟ είναι μαξιμαλιστικό.
Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ενοχλημένος από την τοποθέτηση του Μάικ Πομπέο , εξέφρασε τη «λύπη» του για το γεγονός ότι η ΗΠΑ είναι «εναντίον της Τουρκίας», υποστηρίζουν τις «μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου» και στηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ είπε ότι η Γερμανία αποτελεί τον μόνο τίμιο διαμεσολαβητή.
Ο Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τόνισε επίσης ότι το σύνολο των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας πρέπει να δείξουν εμπράκτως την προσήλωση τους σε βασικές αρχές του ΝΑΤΟ, όπως η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και ο σεβασμός των κανόνων δικαίου. Πρόσθεσε ότι η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική τη στιγμή κατά την οποία αυταρχικά και αναθεωρητικά κράτη παραβιάζουν ανοιχτά το διεθνές δίκαιο, απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και τη διατλαντική συνοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Καύκασο.
Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Έκθεση της Επιτροπής Διαλογισμού κάνει ειδική αναφορά στην ανάγκη επίλυσης των διαφορών με βάση των Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.
Αναφερόμενος στην ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ότι αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω τον διατλαντικό δεσμό και υπογράμμισε ότι η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ΝΑΤΟ μπορεί και πρέπει να γίνει, αλλά με βασικό γνώμονα τη συμπερίληψη όλων των κρατών των δύο οργανισμών, αρχής γενομένης από την Κύπρο, και με πλήρη σεβασμό στην αυτονομία κάθε οργανισμού.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr