Το “ουδέν σχόλιον” (με νόημα) συνεργατών του Σαμαρά για την Κομισιόν
Σαμαρικοί βουλευτές ταυτόχρονα απαντούν στο ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι έλεγαν γερμανοτσολιά τον πρώην πρωθυπουργό και τώρα λένε ότι τον έκοψε ο Μητσοτάκης για χατήρι της Μέρκελ. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουν εξεταστική ή και προανακριτική για Novartis
- 12 Σεπτεμβρίου 2019 07:11
“Ουδέν σχόλιον” λένε συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά για το γεγονός ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς ανέλαβε αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αν και η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μην προτείνει τον πρώην πρωθυπουργό επειδή εκτιμούσε ότι δε θα έπαιρνε αντιπροεδρία.
Το “ουδέν σχόλιον” όμως εν προκειμένω ερμηνεύεται ως ένα ξεκάθαρο σχόλιο με νόημα και ένδειξη δυσαρέσκειας για το πως εξελίχθηκαν τα πράγματα και συνιστά στην πραγματικότητα μία προειδοποίηση από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος θέλει να έχει ενεργό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Οι σαμαρικοί μπορεί να συνέπραξαν με τους μητσοτακικούς στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές απέναντι στον κοινό καραμανλικό εχθρό, ωστόσο στη Νέα Δημοκρατία οι συμμαχίες πάντα είναι ρευστές και οι σχέσεις συχνά σχέσεις καχυποψίας. Αλλά η εξουσία είναι βέβαια ισχυρή συγκολλητική ουσία.
Την ίδια στιγμή, σαμαρικά στελέχη απαντούσαν στο ΣΥΡΙΖΑ με αιχμηρό τρόπο: “Γερμανοτσολιάδες μας έλεγαν από το ΣΥΡΙΖΑ και τώρα λένε ότι τον έκοψε ο Μητσοτάκης για χατήρι της Μέρκελ. Αποδεικνύεται όμως ότι άλλοι έκαναν όλα τα χατήρια της Μέρκελ και άλλος αντιστάθηκε”.
Υπενθυμίζεται ότι στο ερώτημα γιατί δεν προτάθηκε ο Αντώνης Σαμαράς αφού τελικά η χώρα πήρε αντιπροεδρία, ενώ η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει πως ο κ.Σχοινάς θα διεκδικούσε παραγωγικό χαρτοφυλάκιο και όχι θέση αντιπροέδρου, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Ο κ.Πέτσας αιτιολόγησε τους χειρισμούς του Μαξίμου, λέγοντας ότι πράγματι αρχικά θεωρείτο ότι η Ελλάδα δεν θα έπαιρνε αντιπροεδρία, αλλά παρουσιάστηκε μία ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις και η χώρα την άδραξε.
Μάλιστα ο κ.Πέτσας επικαλέστηκε και το ότι ούτε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι δεν έγινε αντιπρόεδρος, λέγοντας πως από αυτό και φάνηκε πόσο ρευστό ήταν το ζήτημα στη διαμόρφωση των χαρτοφυλακίων.
Ερχεται εξεταστική ή προανακριτική για Novartis
Εάν στο ΣΥΡΙΖΑ πάντως ποντάρουν σε εσωκομματικές αναταράξεις στη ΝΔ μεταξύ μητσοτακικών και σαμαρικών, αυτό που σίγουρα ενώνει τους γαλάζιους είναι το θέμα της Novartis, όπου όλα δείχνουν ότι επίκειται εξεταστική ή προανακριτική.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στη Βουλή ερωτηθείς σχετικά, καθώς το Μαξίμου δε θέλει να φανεί ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει εξεταστική. Σημειωτέον ωστόσο ότι ο ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξεταστικής και για τη Novartis, αλλά και για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τις ΜΚΟ στις οποίες ανατέθηκαν έργα στο προσφυγικό.
Εξάλλου εφόσον η υπόθεση Novartis έρθει πάλι στη Βουλή (υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει αποσταλέι στη Βουλή επί ΣΥΡΙΖΑ η μήνυση που υπέβαλε ο κ.Σαμαράς), μπορεί και ένας βουλευτής να πάρει πρωτοβουλία για τη συλλογή υπογραφών (απαιτούνται 60 υπογραφές βουλευτών για εξεταστική και 30 για προανακριτική). Και εάν δεν πάρει την πρωτοβουλία κάποιος βουλευτής της ΝΔ (σαμαρικός ή μη), ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο σε μία κίνηση ανοίγματος στο σαμαρικό στρατόπεδο.
Οι σαμαρικοί αναμένουν να ολοκληρωθούν οι καταθέσεις, ώστε να δουν εάν υπάρχει και η δυνατότητα προανακριτικής, η οποία αφορά συγκεκριμένες ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων, ενώ η εξεταστική αφορά τη συνολική διερεύνηση μίας υπόθεσης προς απόδοση ευθυνών. Σαμαρικοί βουλευτές υπενθυμίζουν εξάλλου την απειλή του πρώην πρωθυπουργού προς τον Αλέξη Τσίπρα “θα σας πάω μέχρι τέλους”, τονίζοντας ότι το εννοούσε. Έτσι φαίνεται πως το κλίμα στη Βουλή το επόμενο διάστημα θα είναι εκρηκτικό.
Ο χειρισμός της συμφωνίας των Πρεσπών
Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει σε νέα εσωκομματικά προβλήματα στη ΝΔ με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών. Σαμαρικά στελέχη ωστόσο υπενθύμιζαν πως και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, αλλά και ο κ.Πέτσας κατά το χθεσινό briefing χαρακτήριζαν επιζήμια τη συμφωνία των Πρεσπών, υπενθύμιζαν ότι ο κ.Σαμαράς “έχει σταθερή θέση επί του θέματος και δεν την αλλάζει” και τόνιζαν ότι δε δημιούργησε πρόβλημα στον κ.Μητσοτάκη. Πάντως στο σαμαρικό στρατόπεδο δε λείπουν και οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσε να αλλάξει, με το επιχείρημα ότι άλλαξε και η διμερής συμφωνία με την Αλβανία για την ΑΟΖ.