Το πάλαι πότε ευρωπαϊκό μέτωπο σε αναζήτηση αντιπολιτευτικού ρυθμού

Το πάλαι πότε ευρωπαϊκό μέτωπο σε αναζήτηση αντιπολιτευτικού ρυθμού
Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, δε συζητούν πλέον το ενδεχόμενο συνεργασίας, στη Βουλή όμως βρίσκουν ενίοτε κοινό βηματισμό, καθώς στόχος και των τριών είναι σκληρή, αλλά “εποικοδομητική” αντιπολίτευση

Το ευρωπαϊκό μέτωπο πέθανε, ζήτω το αντιπολιτευτικό μέτωπο. ‘Όπου ευρωπαϊκό μέτωπο Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, που όμως τελικά παρά τα σχέδια σαμαρικής κυρίως έμπνευσης τράβηξαν προεκλογικά χωριστούς δρόμους και μετεκλογικά κρατούν αποστάσεις ο ένας από τον άλλο, συναντώνται όμως στη Βουλή, όπου ενίοτε βρίσκουν κοινό βηματισμό.

Οι χθεσινές επιστολές των τριών κομμάτων με αίτημα τη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, με αφορμή και τις εξελίξεις στο προσφυγικό, ήταν ένα παράδειγμα. Η ΝΔ έχει σε αυτό το θέμα την πιο έντονη πάντως δραστηριότητα, καθώς έχει αποφασίσει και για εσωτερικούς της λόγους να σηκώσει τους τόνους έναντι της κυβέρνησης με αφορμή το προσφυγικό και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να ανταποκριθεί στην πρόκληση, για αυτό και σήμερα θα απαντήσει στην ερώτηση του τομεάρχη Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Κουμουτσάκου για το θέμα.

Τη στάση της ΝΔ καθορίζει βεβαίως η προεκλογική περίοδος εν όψει της ανάδειξης νέου προέδρου του κόμματος στις 22 Νοεμβρίου. Αυτό έχει βεβαίως ως αποτέλεσμα, οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης να ανταγωνίζονται όσον αφορά στο ποιος θα ασκήσει την πιο σκληρή αντιπολίτευση, συχνά σε διαφορετικό μήκος κύματος ο καθένας.

Εκ των υποψηφίων ο κ.Μητσοτάκης προεκλογικά είχε επιμείνει στην κοινή κάθοδο των τριών κομμάτων που πριν τη “στροφή στο ρεαλισμό” από το ΣΥΡΙΖΑ, φιλοδοξούσαν να εκφράσουν το λεγόμενο τότε ευρωπαϊκό μέτωπο και μετά τις εκλογές θεωρεί ότι δικαιώθηκε από το αποτέλεσμα- φαίνεται δε πως στο βάθος του μυαλού του δεν έχει εγκαταλείψει την άποψη της συνάθροισης δυνάμεων απέναντι στην απειλή Τσίπρα.

Μόνο που καθώς πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπογράψει και εφαρμόζει μνημόνιο με επιχείρημα την παραμονή της χώρας σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, η ΝΔ όπως και το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ έχουν χάσει το επιχείρημα πως αποτελούν τις μόνες δυνάμεις που εγγυώνται την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Ως εκ τούτου αναζητούν και οι τρεις τον αντιπολιτευτικό τους ρόλο, εστιάζοντας κυρίως στην ανάδειξη των αδυναμιών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσον μπορεί πραγματικά να εφαρμόσει “μεταρρυθμιστικές πολιτικές”.

ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι μπορεί να μη συζητούν ούτε για το σενάριο ενός τρίτου πόλου, όμως στην ψηφοφορία για το πρώτο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα κατέθεσαν από κοινού αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί πέντε άρθρων, ενώ η ΝΔ είχε καταθέσει δικό της αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για τα ίδια άρθρα πλην ενός. Δεν αποκλείεται το ίδιο σκηνικό να επαναληφθεί και κατά το νομοσχέδιο με τις εκκρεμότητες του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων.

Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα πρόσφατα είχε δηλώσει ότι θα στηρίξει στη Βουλή σε συντονισμό με τα υπολοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης τη νομοθετική ακύρωση της επιβολής ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση (εφόσον τελικά το μέτρο δεν αποσυρθεί) και την αύξηση του στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Για το ίδιο ζήτημα έχουν υψώσει τους τόνους ΝΔ και Ποτάμι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα