Το παρασκήνιο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό: Πώς έλαβε την απόφαση ο Μητσοτάκης 

Το παρασκήνιο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό: Πώς έλαβε την απόφαση ο Μητσοτάκης 
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Γιατί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα αφορά καταρχήν υγειονομικούς και εργαζόμενους σε γηροκομεία και όχι σώματα ασφαλείας και εκπαιδευτικούς.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε χθες σε ένα μέτρο, το οποίο εξέταζε εδώ και καιρό: Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού καθίσταται υποχρεωτικός, μέσα στο καλοκαίρι, πρώτα για τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και εν συνεχεία για τους υγειονομικούς.

Η απόφαση αυτή ελήφθη “πακέτο” με νέα μέτρα για την εστίαση και συγκεκριμένα για τη λειτουργία κλειστών χώρων διασκέδασης μόνο για εμβολιασμένους. Και ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση μετά το freedom pass σχεδιάζει και άλλα κίνητρα για εμβολιασμό. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορων Κώστας Καραμανλής εξετάζονται διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους επιβάτες των ΜΜΜ. Αυτές οι διευκολύνσεις αναμένεται να έχουν τη μορφή περαιτέρω έκπτωσης στις μηνιαίες κάρτες διαδρομών για όσους θα έχουν εμβολιαστεί.

Το πολιτικό σκεπτικό και επιχείρημα πίσω από το “καρότο και μαστίγιο” των κινήτρων και της υποχρεωτικότητας, συνοψίζεται στη δήλωση του πρωθυπουργού ότι αποδίδονται ξανά στους εμβολιασμένους τα δικαιώματά τους: Η κυβέρνηση δηλαδή επικαλείται ότι οι πολίτες που εμβολιάστηκαν δεν μπορούν να υποστούν τις συνέπειες της άρνησης όσων δεν κάνουν το εμβόλιο.

“Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς. Και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Συνολικά όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός τρεις στους τέσσερις Έλληνες άνω των 60 ετών, δύο στους τρεις άνω των 45 και ένας στους δύο άνω των 30 ετών έχουν επιλέξει το εμβόλιο. Και σε αυτούς πρωτίστως θέλει να απευθυνθεί η κυβέρνηση, η οποία ταυτόχρονα κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι φλερτάρει με το αντιεμβολιαστικό κίνημα για μικροκομματικούς λόγους.

Γιατί μόνο οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι σε γηροκομεία

Γιατί όμως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εν τέλει θα αφορά – σε αυτή τουλάχιστον τη φάση- μόνον τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε γηροκομεία; Και γιατί εξαιρούνται επί του παρόντος οι εκπαιδευτικοί, αλλά και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, παρότι το ζήτημα είχε συζητηθεί; Σημειωτέον ότι για τις Ένοπλες Δυνάμεις ανακοινώθηκαν πρόνοιες, αλλά όχι υποχρεωτικότητα.

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες ότι δεν επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε κλάδους που παραδοσιακά βρίσκονται πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία. Στο χώρο της κεντροδεξιάς τοποθετείται όμως και μεγάλο μέρος του ιατρικού κλάδου, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στην υποχρεωτικότητα, επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε αυτή τη φάση μόνο σε μέτρα για τους κλάδους για τους οποίους έχει ανάψει το πράσινο φως η Επιτροπή Βιοηθικής με την εισήγηση της.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η υποχρεωτικότητα θα προχωρήσει κλιμακωτά, μην αποκλείοντας την εφαρμογή του μέτρου και σε άλλους κλάδους εργαζομένων, αλλά πως έπρεπε να ξεκινήσει από εκεί που υπάρχουν οι πιο επείγουσες ανάγκες. Και αυτές αφορούν το χώρο της υγείας και της περίθαλψης ηλικιωμένων, καταρχάς λόγω της επαφής των εργαζόμενων σε αυτούς τους κλάδους με άτομα ανοσοκατεσταλμένα και ευπαθή. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι υπήρξαν συρροές κρουσμάτων σε γηροκομεία και στη χώρα μας, ενώ τα δημόσια νοσοκομεία δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια εάν δεν αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμένων εργαζόμενων.

Τα ποσοστά εμβολιασμού γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού

Στον κλάδο της υγείας, μικρότερα ποσοστά εμβολιασμού καταγράφονται στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, ενώ οι γιατροί έχουν σπεύσει να εμβολιαστούν στην πλειονότητα τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιτροπής εμβολιασμών, το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό 86%, το νοσηλευτικό προσωπικό σε ποσοστό 69% και το λοιπό προσωπικό σε ποσοστό 66%.

Στον ιδιωτικό τομέα, οι μισθωτοί γιατροί έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 91%, οι νοσηλευτές σε ποσοστό 73% και το λοιπό προσωπικό σε ποσοστό 70%.

Το φαινόμενο πάντως της απροθυμίας μερίδας εργαζόμενων ακόμη και στο χώρο της υγείας να εμβολιαστούν δεν είναι μόνο ελληνικό. Στις ΗΠΑ το ποσοστό ήταν ακόμη μεγαλύτερο. Και όπως είχε δηλώσει στο New Yorker ο Ντέιβιντ Γκραμόφσκι, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η άρνηση συχνά οφείλεται σε έλλειψη εμπιστοσύνης στην πολιτική ηγεσία και σε αντίδραση στην επιβολή.

Σε ποιες άλλες χώρες ισχύει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Δεν είναι όμως μόνο η Ελλάδα που εφαρμόζει υποχρεωτικούς εμβολιασμούς υγειονομικών και εργαζόμενων που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες.

Στην Ιταλία αποφασίστηκε στις 25 Μαϊου ο υποχρεωτικός εμβολιασμός γιατρών και προσωπικού υγείας, με την απειλή ότι δεν θα μπορούν να έρχονται σε επαφή με ασθενείς και άρα να εξασκούν. Κατά του διατάγματος έχουν προσφύγει δικαστικά 300 υγειονομικοί και η εκδίκαση της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 14 Ιουλίου.

Στη Μεγάλη Βρετανία ανακοινώθηκε στις 16 Ιουνίου ότι θα καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους τους εργαζόμενους στα γηροκομεία, συμπεριλαμβανομένου του μη ιατρικού προσωπικού όπως κομμωτές, αισθητικούς και εθελοντές. Οι εργαζόμενοι στα βρετανικά γηροκομεία πρέπει να έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως τον Οκτώβριο, εάν θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται στον τομέα τους.

Στη Γαλλία, ο Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε χθες τον υποχρεωτικό εμβολισμό του υγειονομικού προσωπικού, καθώς μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί μόλις το 57% των εργαζόμενων στα γηροκομεία και το 64% των εργαζόμενων στα νοσοκομεία.

Η κερκόπορτα για τη μονιμότητα στο δημόσιο

Ο πρωθυπουργός χθες ανακοίνωσε ότι όσοι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Δήλωσε ότι ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα καταστεί υποχρεωτικός από την 1η Σεπτεμβρίου. Δεν αναφέρθηκε όμως σε κυρώσεις για τους υγειονομικούς που δεν θα εμβολιαστούν. Τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Εφόσον επιβεβαιωθούν πληροφορίες για αναστολή εργασίας, δηλαδή πως ο ανεμβολίαστος υγειονομικός θα παύει να πληρώνεται, η κυβέρνηση αναμένεται να βρεθεί και αντιμέτωπη με επικρίσεις πως από την πίσω πόρτα επιχειρεί να άρει τη μονιμότητα στο δημόσιο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα