Το παρασκήνιο της “μισής” διαγραφής Αυγενάκη από τη ΝΔ

Διαβάζεται σε 7'
Ο Λ. Αυγενάκης
Ο Λ. Αυγενάκης EUROKINISSI

Μετά την επίθεση σε εργαζόμενο στο “Ελ.Βενιζέλος”, ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Αυγενάκη από την ΚΟ της ΝΔ. Δεν έχει όμως διαγραφεί από το κόμμα και δεν παραδίδει την έδρα, ενώ δηλώνει ότι παραμένει ΝΔ.

Από την δημοσίευση σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια του βίντεο με την επίθεση του Λευτέρη Αυγενάκη σε εργαζόμενο στο αεροδρόμιο “Ελ.Βενιζέλος”, πέρασαν έξι ώρες μέχρι να διαρρεύσει στη μία και μισή το μεσημέρι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον παρέπεμψε στην επιτροπή δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας προς διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Και τελικά λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ανακοίνωσε και επισήμως πως ο βουλευτής Ηρακλείου τίθεται εκτός ΚΟ της ΝΔ (η οποία ως εκ τούτου μένει με 157 βουλευτές), και ενώ ήδη είχαν ανακοινωθεί πειθαρχικά κοινοβουλευτικά μέτρα κατά του κ.Αυγενάκη.

Ο πρώην υπουργός από νωρίς το πρωί είχε επιχειρήσει με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την οποία μετά από λίγο διέγραψε και αντικατέστησε με νέα, καθώς και με μπαράζ τηλεφωνικών παρεμβάσεων στα τηλεοπτικά κανάλια, να δώσει τη δική του εκδοχή των γεγονότων.

Ζήτησε πάντως συγνώμη, αφού όμως είχε αρχίσει να παίζει στα τηλεοπτικά ΜΜΕ το βίντεο με το επεισόδιο, το οποίο συνέβη το βράδυ της Παρασκευής και είχε αρχικά γίνει γνωστό από καταγγελία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη. Την ίδια ώρα, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το αποκαλυπτικό βίντεο, ωστόσο ο κ. Αυγενάκης και η κυβέρνηση φαίνεται πως διαπίστωσαν τη σοβαρή επικοινωνιακή διάσταση του θέματος χθες, Τετάρτη το πρωί.

Ο πρώην υπουργός αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι “απρεπώς” πήγε να πάρει το τηλέφωνο από τον εργαζόμενο, όταν δεν του επέτρεψε να επιχειρήσει να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, ενώ είχε κλείσει η πτήση και είχαν προηγηθεί τρεις αναγγελίες με το όνομα του. Αλλά υποστήριξε ότι ήταν “η κακιά στιγμή που θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα” και πως δεν απείλησε στη συνέχεια και τους αστυνομικούς στο αεροδρόμιο με… μετάθεση. Ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν είχε πρόθεση να παραιτηθεί.

Πότε και πώς έλαβε την απόφαση διαγραφής Αυγενάκη ο Μητσοτάκης

Την ίδια στιγμή, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έβλεπε το βίντεο και ενημερωνόταν για την υπόθεση, αφού είχε επιστρέψει στο Μαξίμου μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ και πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του στο υπουργείο Υγείας. Το ζήτημα Αυγενάκης συζητήθηκε στο διάστημα αυτό στον πρωινό καφέ του Μαξίμου.

Υπήρξαν εισηγήσεις για “κίτρινη κάρτα” στον κ. Αυγενάκη, με βάση το επιχείρημα ότι -όπως ο ίδιος επικαλέστηκε- δεν χειροδίκησε σκοπίμως κατά του υπαλλήλου, αλλά προσπάθησε να του πάρει το τηλέφωνο. Ο κ.Μητσοτάκης δέχθηκε όμως και εισηγήσεις για τη διαγραφή του πρώην υπουργού, με τις οποίες τελικά και συμφώνησε.

Άλλωστε, ήταν σαφές ότι ο κ.Αυγενάκης κινήθηκε επιθετικά κατά του εργαζόμενου, αξιώνοντας παραβίαση των κανόνων του αεροδρομίου με βάση τη βουλευτική του ιδιότητα. Ενώ ο πρωθυπουργός έχει πολλάκις δηλώσει ότι κριτήριο είναι όχι μόνο η αποτελεσματικότητα, αλλά και η συμπεριφορά των στελεχών, καθώς και έχει διατρανώσει ότι δεν θα ανεχθεί φαινόμενα αλαζονείας.

Πολλώ δε μάλλον μετά το 28% στις ευρωεκλογές, το Μαξίμου δεν είχε περιθώριο να καλύψει κανέναν βουλευτή, ακόμη ή ιδίως έναν μητσοτακικό. Επιπλέον, σαφώς προκαλεσε εκνευρισμό το γεγονός ότι η αποκάλυψη της επίθεσης Αυγενάκη στον εργαζόμενο του αεροδρομίου σκέπασε επικοινωνιακά την πρωθυπουργική επιχείρηση “στροφή στην καθημερινότητα”.

Γιατί άργησε τόσο η…”μισή” διαγραφή Αυγενάκη

Γιατί, όμως, ενώ όταν ο κ.Μητσοτάκης επισκέφθηκε το υπουργείο Υγείας στις 10 το πρωί, φέρεται να είχε ήδη λάβει τις αποφάσεις του, πέρασαν τόσες ώρες μέχρι να επιβεβαιωθεί η διαγραφή Αυγενάκη;

Κομματικά στελέχη έλεγαν ότι έπρεπε να τηρηθούν οι διαδικασίες του καταστατικού της ΝΔ. Δηλαδή ο κ. Αυγενάκης να κληθεί και να δώσει εξηγήσεις στον γραμματέα της ΚΟ, Σταύρο Καλαφάτη, και ακολούθως να παραπεμφθεί στην επιτροπή δεοντολογίας, κατόπιν εισήγησης του πρωθυπουργού και προέδρου του κυβερνώντος κόμματος.

Καθώς όμως ο κ.Αυγενάκης βρισκόταν ακόμη στην Κρήτη έπρεπε να επιστρέψει στην Αθήνα και να μεταβεί στη Βουλή, όπερ και εγένετο. Αφού ο κ. Αυγενάκης συναντήθηκε με τον κ.Καλαφάτη και τον κ.Τασούλα, πηγές της ΝΔ επιβεβαίωναν ότι ο κ.Μητσοτάκης τον παρέπεμψε στο πειθαρχικό με εισήγηση διαγραφής του.

Η διαγραφή ωστόσο αφορά μόνο την ΚΟ της ΝΔ, με βάση το άρθρο 40 του καταστατικού του κυβερνώντος κόμματος, και όχι την ιδιότητα του μέλους της ΝΔ. Απόφαση διαγραφής από ΚΟ σημαίνει πάντως διαγραφή και από τα κομματικά όργανα στα οποία συμμετείχε ως βουλευτής, όπως πχ. η Πολιτική Επιτροπή.

Ο κ. Αυγενάκης σημειωτέον ότι κρατά την έδρα του και δηλώνει ότι παραμένει ΝΔ, προσδοκώντας προφανώς ότι πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές θα επιστρέψει.

Η πρώτη διαγραφή Αυγενάκη

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο κ.Αυγενάκης διαγράφεται, αν και την πρώτη δεν είχε τεθεί απλώς εκτός ΚΟ αλλά και εκτός του κόμματος της ΝΔ. Τον κ.Αυγενάκη είχε διαγράψει το Νοέμβριο του 2010 ο τότε πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Και αυτό καθώς ο ακραιφνώς μητσοτακικός κ. Αυγενάκης είχε όντας βουλευτής της ΝΔ εκφράσει τη στήριξη του στην ίδρυση της “Δημοκρατικής Συμμαχίας” από τη Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία ο κ. Σαμαράς είχε επίσης διαγράψει το Μάιο του 2012 επειδή ψήφισε το πρώτο μνημόνιο.

Ο κ. Αυγενάκης μετά τη διαγραφή του από τον κ.Σαμαρά ακολούθησε την κ.Μπακογιάννη στη Δημοκρατική Συμμαχία και μαζί της επέστρεψε στη ΝΔ μετά τις εκλογές του Μαΐου 2012. Εν τω μεταξύ ο κ. Σαμαράς είχε ψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο και είχε διαγράψει βουλευτές αυτή τη φορά επειδή το καταψήφισαν. Ενώ στις εκλογές η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ ανάγκασε τους άσπονδους εχθρούς Σαμαρά- Μπακογιάννη να δώσουν αναγκαστικά τα χέρια.

Η κυβερνητική θητεία Αυγενάκη

Το Μάρτιο του 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ τοποθέτησε τον κ.Αυγενάκη αρχικά αναπληρωτή γραμματέα της ΠΕ. Τον Απρίλιο του 2016 ο κ. Αυγενάκης εξελέγη γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ χωρίς αντίπαλο και δια βοής.

Από την πρώτη εκλογική νίκη του κ.Μητσοτάκη το 2019, ο κ. Αυγενάκης συμμετείχε στις κυβερνήσεις της ΝΔ αρχικά ως υφυπουργός Αθλητισμού και εν συνεχεία (μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023) ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Έμεινε εκτός κυβέρνησης στον πρόσφατο ανασχηματισμό της 14ης Ιουνίου 2024 μετά τις ευρωεκλογές και καθώς η ΝΔ είχε χάσει σημαντικές δυνάμεις στην εκλογική ομάδα των αγροτών.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην εκρηκτική συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ την περασμένη εβδομάδα, ουκ ολίγοι βουλευτές της περιφέρειας ανέφεραν ως μία από τις βασικές αιτίες του 28% στις ευρωεκλογές τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των αγροτών, καθώς και τη συμπεριφορά υπουργών. Τον Ιανουάριο μάλιστα δηλώσεις Αυγενάκη περί κομματικά υποκινούμενων αγροτικών κινητοποιήσεων φούντωσαν τα μπλόκα και προκάλεσαν διαμαρτυρίες και βουλευτών της ΝΔ και τελικά ανάγκασαν το Μαξίμου να προχωρήσει σε διαχείριση κρίσης με τυράκια στους αγρότες.

Ενώ μεταξύ του πρώτου και δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών του περασμένου Οκτωβρίου ο κ. Αυγενάκης είχε προκαλέσει σάλο (και όπως τελικά αποδείχθηκε και ζημιά στη ΝΔ) καθώς σε δηλώσεις του συνέδεσε τις αποζημιώσεις των αγροτών και τα μέτρα στήριξης στη Θεσσαλία με την επανεκλογή του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, ο οποίος τελικά έχασε στο δεύτερο γύρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα