Το παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα – Ολάντ

Το παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα – Ολάντ
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Francois Hollande την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στιγμιότυπο από την υπογραφή της κοινής δήλωσης. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Όλα τα φλέγοντα θέματα της συμφωνίας και της πορείας της διαπραγμάτευσης μπήκαν στο τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Φρανσουά Ολάντ. Διαβάστε τι ειπώθηκε στη διευρευμένη συνάντηση με την συμμετοχή των υπουργών των δυο πλευρών

Τα έξι “καυτά” θέματα που απασχολούν την ελληνική πλευρά έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας στη δίωρη συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών στο Μέγαρο Μαξίμου:

– Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

– Αναδιάρθωση χρέους

– Συλλογικές συμβάσεις εργασίας

– Ασφαλιστικό

– Ιδιωτικοποιήσεις

– Κόκκινα δάνεια

Το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, που αποτελεί και το μεγάλο ¨αγκάθι¨ αυτή τη στιγμή της διαπραγμάτευσης, φαίνεται πως απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό και το τετ α τετ των δυο ηγετών. Από συνομιλίες με κυβερνητικά στελέχη προκύπτει ότι η ελληνική πλευρά διαβλέπει την επιθυμία, μέσω αυτού του θέματος, συγκεκριμένων κύκλων να θέλουν να επαναφέρουν τη συζήτηση για το γκρέξιτ και πάλι στο τραπέζι.

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν πως η συζήτηση για το όριο των πλειστηριασμών γίνεται με τους θεσμούς και εκεί θα εξειδικευτούν ¨οι αριθμοί¨.

Παραδέχονται πως η πίεση που δέχεται η ελληνική πλευρά είναι μεγάλη, χωρίς όμως να αφήνουν περιθώρια υποχώρησης πέρα από τα όρια που έχει βάλει ο νόμος Κατσέλη. Κυβερνητικά στελέχη επαναλάμβαναν την πάγια θέση της ελληνικής πλευράς πως η άρση των πλειστηριασμών δεν συμφέρει ούτε τις τράπεζες και πως η χώρα δεν αντέχει να υποστεί το “σοκ” της απώλειας της πρώτης κατοικίας των πολιτών.

Και για αυτό το θέμα, άλλωστε φέρεται να ειπώθηκε από την πλευρά του Φρανσουά Ολάντ πως η Γαλλία φιλοδοξεί να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών προκειμένου να λυθούν μια σειρά από ζητήματα.

Στη ¨διυπουργική¨ συνάντηση Ελλάδας – Γαλλίας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε για την πορεία της διαπραγμάτευσης, ενώ υπήρξε πολύ μεγάλη συζήτηση για το θέμα της παροχής τεχνογνωσίας από την Γαλλία σχετικά με την φορολογία και τη δημόσια διοίκηση.

Η συνάντηση του Παππά με τον Σαπέν

Η ανάπτυξη και οι επενδύσεις επιχειρήθηκε να μπει ¨δυνάτα¨ στο τραπέζι από την ελληνική πλευρά, χωρίς, όμως μέχρι αυτή την ώρα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, να έχει εκδηλωθεί κάποιο ¨επιθετικό¨ ενδιαφέρον στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων.

Στην σύσκεψη που έγινε και αυτή στην Ηρώδου Αττικού εκτός από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και την ομάδα του συμμετείχαν οι Νίκος Παππάς, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Μάρδας, ο υφυπουργός Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, ο Λόης Λαμπριανίδης Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργου Δημήτρης Λιάκος.

Πηγές που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο των μέχρι τώρα επαφών ανέφεραν πως το γαλλικό ενδιαφέρον στον επενδυτικό τομέα των δημόσιων επιχειρήσεων εστιάζεται πιο πολύ στην ανάληψη του management και όχι κάποιου πλειοψηφικού πακέτου. Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει σε κάθε περίπτωση την περίπτωση των εταιριών ύδρευσης, όμως το όποιο ενδιαφέρον απο την γαλλική πλευρά, όπως είχε δημοσιεύσει και το NEWS 247, εστιάζεται στο τομέα των μεταφορών και ειδικότερα των σιδηροδρόμων.

Την σύσκεψη απασχόλησε το πακέτο Γιουνκέρ των 35 δις. ευρω και η αξιοποίησή του.

Συζητήθηκαν επίσης:

• Η προοπτική της συνεργασίας επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και για της από κοινού συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα των δύο χωρών, στον επενδυτικό τομέα. Ενδεικτικά, αναφέρθηκαν οι κλάδοι του τουρισμού, του πολιτισμού, των μεταφορών, της ενέργειας, των υποδομών και του αγροτικού τομέα.

• Η δημιουργία κοινών επενδυτικών σχημάτων για επενδύσεις σε αναδυόμενες οικονομίες, με έμφαση στα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή.

Αποφασίστηκε η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας σε υπουργικό επίπεδο, για την υλοποίηση των παραπάνω κατευθύνσεων, μέσα σε καθορισμένα χρονοδιαγράμματα.

Σημαντική θεωρείται η συνάντηση που θα έχει ο Νίκος Παππάς με Γάλλους επενδυτές μέσα στην ημέρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα