Το ‘παζάρι’ του 3%

Το ‘παζάρι’ του 3%
Snapshot from a poll station, during the voting procedure of the referendum, in Kipseli, Athens, July 5, 2015 / , , , , 5 , 2015 Nick Paleologos / SOOC

Τι συμβαίνει με το όριο εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή και πόσο «νερό στο κρασί της» θα μπορούσε να βάλει η κυβέρνηση

Στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης βρίσκεται το σχέδιο νόμου για την νέα εκλογική πρόταση, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Για αυτό το λόγο, άλλωστε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου χθες πέρασαν τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης όσο και ο Μιχάλης Καλογήρου προκειμένου να φτιάξουν ένα χρονοδιάγραμμα ψήφισής του μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από την Κίνα και την Βαρσοβία. Πιθανότερες ημερομηνίες είναι η 7η Ιουλίου σε διαφορετική περίπτωση η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 11 Ιουνίου και μετά.

Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της πως το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μόνο τις αλλαγές της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών και την ψήφο στα 17 επιδιώκοντας ακόμα μέχρι και την τελευταία στιγμή την μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υποχώρησης στο θέμα της επιδότησης στο πρώτο κόμμα, η οποία θα είναι μηδενική, αποκλείοντας να έρθει η κυβερνητική πρόταση πιο κοντά σε αυτό που θέλει ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ για μειωμένο μπόνους. Ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε δεν θα ήθελε να βρεθεί απέναντι από το κόμμα του μετά και την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου η πρότασή του ψηφίστηκε στο σύνολό της.

Καλά πληροφορημένες πηγές εξηγούσαν στο NEWS 247 πως μόνο για την περίπτωση που η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξασφαλίσει τον «μαγικό» αριθμό των 200 βουλευτών θα συζητούσε τη μείωση του πλαφόν του 3%, ενδεχομένως, στο 2,5%. Μια τέτοια πρόταση από την πλευρά κάποιου κόμματος της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να μπει στο τραπέζι και αυτό το σενάριο έρχεται και «δένει» με την χθεσινή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, η οποία τόνιζε πως «η διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή μπορεί να βοηθήσει ώστε να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες συγκλίσεις από αυτές που έχουν ήδη διαπιστωθεί».

Είναι προφανές πως το «παράθυρο» που αφήνεται ανοιχτό έρχεται να πιέσει ακόμα πιο πολύ το ΚΚΕ, το οποίο έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει την κατάργηση του μπόνους του 3%.

Βασική προϋπόθεση είναι πως από αυτό το σενάριο θα περάσει από τα υπόλοιπα κόμματα τα οποία έχουν θέσει ως προαπαιτούμενο την διατήρηση της εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή στα σημερινά επίπεδα. Ζήτημα που έχει βάλει ως «κόκκινη γραμμή» και ο κυβερνητικός εταίρος.

Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν πως παρά την κόντρα που προέκυψε με τον Περισσό, αλλά και την αρνητική δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη  η πίεση που θα δεχτούν τα κόμματα θα είναι μεγάλη εκτιμώντας πως δεν είναι τόσο απλό και στο εσωκομματικό τους πεδίο, αλλά και για το ακροατήριο τους να αρνηθούν έναν νόμο που φέρνει  την απλή αναλογική και την ισονομία της ψήφου στο προσκήνιο. Για αυτό το λόγο στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Βουλή.

Οι επιτελείς του Μαξίμου υπογραμμίζουν το γεγονός ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει  ταχθεί ουσιαστικά υπέρ των μονοκομματικών κυβερνήσεων στον πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ απορούν πως οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ θα γυρίσουν την πλάτη στην μετατροπή του εκλογικού συστήματος σε αναλογικό που ήταν το πάγιο αίτημα της αριστεράς.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη της εβδομάδας.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα