Το “παζλ” της πρώτης ΔΕΘ Μητσοτάκη
Φοροελαφρύνσεις, αλλά και δημοσιονομική σύνεση, απολογισμός των δύο πρώτων μηνών, αλλά και σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Οι τελευταίες πινελιές της ομιλίας του πρωθυπουργού θα μπουν στη σημερινή σύσκεψη με Σταϊκούρα
- 06 Σεπτεμβρίου 2019 07:17
Την τελευταία σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, κατά την οποία θα “κλειδώσουν” και οι τελευταίες λεπτομέρειες της αυριανής ομιλίας στη ΔΕΘ, έχει σήμερα πριν αναχωρήσει για τη συμπρωτεύουσα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από το Μαξίμου αποφεύγουν να δώσουν σαφή εικόνα για το περιεχόμενο της ομιλίας, θέλοντας να διατηρήσουν αφενός το στοιχείο της έκπληξης και αφετέρου να κρατήσουν χαμηλά τον πήχυ, παρά τις διαρροές των προηγούμενων ημερών πως αναζητούνται επιπλέον θετικά μέτρα για το πρωθυπουργικό “καλάθι”. Εξάλλου όπως αναφέρθηκε οι οικονομικές δεσμεύσεις που θα αναλάβει αύριο ο κ.Μητσοτάκης θα οριστικοποιηθούν σήμερα.
Το βέβαιο είναι πως η ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ θα συμπεριλαμβάνει πρώτον, τον απολογισμό των δύο πρώτων μηνών διακυβέρνησης και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Στόχος του κ.Μητσοτάκη όπως έχει πει σε συνομιλητές του είναι να δείξει πως η δική του κυβέρνηση δε χρειάζεται να κάνει “κωλοτούμπα”. Δηλαδή ότι θα εφαρμόσει σταδιακά τις υποσχέσεις του για φοροελαφρύνσεις, αλλά χωρίς να διαταράξει τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.
Σε καμία περίπτωση λένε γαλάζια στελέχη δε θα υποσχεθεί μη κοστολογημένα μέτρα, αλλά ενδεχομένως να δώσει το περίγραμμα του τι θα εφαρμοστεί πότε υπό ποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η συζήτηση για την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα και σε δεύτερο χρόνο η μείωση των στόχων για τα πρωτογενή, είναι οι δύο κρίσιμες προϋποθέσεις για να προχωρήσει τα επόμενα δύο χρόνια το σχέδιο φοροελαφρύνσεων. Ο κ.Μητσοτάκης προφανώς βέβαια και θα επικαλεστεί τη θετική δήλωση Λαγκάρντ για τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος ως ένδειξη αλλαγής του κλίματος για την Ελλάδα στο εξωτερικό και ως καλό οιωνό.
Και ως απόδειξη αξιοπιστίας, αλλά και ένδειξη ότι το κλίμα στην οικονομία ήδη αλλάζει, θα επικαλεστεί όσα ήδη έχουν γίνει όπως τον ΕΝΦΙΑ, τις 120 δόσεις, την πλήρη άρση των capital controls, τα βήματα προς υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων όπως το Ελληνικό.
Η ομιλία του πρωθυπουργού όμως αναμένεται να μην περιοριστεί βέβαια στο καθαρά οικονομικό, αλλά να αφορά και τις θεσμικές αλλαγές, καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, η οποία συνδέεται και με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και βέβαια με την προεδρική εκλογή του 2020. Και βεβαίως θα αναφερθεί στα της Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ, ΟΑΣΘ, μετρό, οδικά έργα).
Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη
Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου
18:00 Αναχώρηση από αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για Θεσσαλονίκη
19:00 Ενημέρωση από στελέχη της Fraport για την πρόοδο των έργων στο αεροδρόμιο
19:30 Συνάντηση με την Εθνική Ομάδα Τυφλών κατά τη διάρκεια της Προπόνησής τους
20:45 Συνάντηση με Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα
Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου
10:00 Συνάντηση με το ΔΣ της ΔΕΘ και το ΔΣ των εργαζομένων της ΔΕΘ
10:30-13:15 Επίσκεψη σε περίπτερα της ΔΕΘ
13:20 Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
20:00 Ομιλία στο Βελλίδειο
Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου
13:00 Συνέντευξη Τύπου