Το Ποτάμι φλερτάρει με Μητσοτάκη, το ΠΑΣΟΚ του επιτίθεται

Το Ποτάμι φλερτάρει με Μητσοτάκη, το ΠΑΣΟΚ του επιτίθεται
Στιγμιότυπο από την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπο τον πρόεδρο της δημοκρατίας Προκόπη Παυλόοπουλο σήμερα Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2014 (EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ) Eurokinissi

Στο ερώτημα εάν η ΝΔ μετά την αλλαγή ηγεσίας θα συνεργαστεί ή και θα απορροφήσει τα δύο έτερα κόμματα του πάλαι πότε φιλοευρωπαϊκού μετώπου, Θεοδωράκης και Γεννηματά δείχνουν να έχουν διαφορετικές απαντήσεις. Να αποδείξει ότι είναι μεταρρυθμιστής καλεί το Μητσοτάκη ο πρώτος, το ΠΑΣΟΚ είναι ο πραγματικός αντίπαλος της δεξιάς διαμηνύει η δεύτερη, με το βλέμμα στους σημιτικούς

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δημιουργεί νέα δεδομένα όχι μόνο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και στα δύο έτερα κόμματα του πάλαι πότε φιλοευρωπαϊκού μετώπου, δηλαδή το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Και αυτό καθώς στόχος του κ.Μητσοτάκη είναι όπως έχει δηλώσει και στις προεκλογικές συνεντεύξεις του στο News247 είναι η μετατροπή της ΝΔ στη νέα ευρωπαϊκή πλειοψηφία (καθώς όπως υποστηρίζει εάν ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ είχαν συγκροτήσει το περίφημο ευρωπαϊκό συνασπισμό το αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου θα ήταν διαφορετικό), η οποία θα εκφράζει τις δυνάμεις του “ναι” στο δημοψήφισμα.

Οι πρώτες αντιδράσεις των δύο κομμάτων όμως στο αναμενόμενο φλερτ του νέου προέδρου της ΝΔ ήταν διαφορετικές.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά την ευρεία σύσκεψη στελεχών του Ποταμιού το πρωί της Δευτέρας με αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις εν όψει του συνεδρίου του Φεβρουαρίου και της μάχης του ασφαλιστικού, κάλεσε τον κ.Μητσοτάκη “να αποδείξει ότι είναι μεταρρυθμιστής”, δείχνοντας να μην απορρίπτει την ιδέα μίας συνεργασίας, αλλά μάλλον να ενδιαφέρεται για τους όρους και τη μορφή αυτής.

Ο κ.Μητσοτάκης άλλωστε είναι πολύ δημοφιλής στο χώρο του Ποταμιού και πληροφορίες εκτιμούν ότι κατάφερε να φέρει στις εσωκομματικές κάλπες της ΝΔ πενταψήφιο αριθμό ψηφοφόρων του Ποταμιού και της Δράσης.

Κοινή εκτίμηση των στελεχών του Ποταμιού κατά τη σύσκεψη υπό τον κ.Θεοδωράκη ήταν σύμφωνα με πληροφορίες ότι εκλογή Μητσοτάκη είναι μια ευκαιρία για τη ΝΔ να αποβάλει τα συντηρητικά της χαρακτηριστικά και να κινηθεί στον μεταρρυθμιστικό χώρο, κάτι βεβαίως που δεν έκανε τα χρόνια που κυβερνούσε. Το Ποτάμι όπως επεσήμαναν πολλά στελέχη θα πρέπει να συνεχίσει να είναι «γεννήτρια ιδεών» και να τροφοδοτεί την κοινωνία με τις λύσεις που έχει ανάγκη. Ανέφεραν ως παράδειγμα την κατάθεση της πρότασης του Ποταμιού το Σάββατο για το χτύπημα της σπατάλης στο Δημόσιο με παράλληλη ελάφρυνση της φορολογίας, ζητώντας από τα άλλα κόμματα να πάρουν θέση στην πρότασή του για σταδιακή άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

«Μας κλέβουν τα ρούχα», είπε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφερόμενος στις αποσπασματικές αντιγραφές των θέσεων του Ποταμιού, συμπληρώνοντας όμως: «Δε μας πειράζει. Το Ποτάμι είναι μαγιά του καινούργιου και έχουμε υποχρέωση εμείς που δεν έχουμε βαρίδια και υποχρεώσεις σε συμφέροντα και συντεχνίες να παράγουμε λύσεις και όχι συνθήματα. Και σε όλους αυτούς – αριστερά και δεξιά – που μας καλούν σε μέτωπα τους απαντάμε ότι πράγματι ο τόπος έχει ανάγκη από μεγάλες συνεργασίες. Συνεργασίες όμως για να συγκρουσθούμε με τις παθογένειες που μας οδήγησαν στην κρίση και όχι για να αισθανθούμε ασφαλείς κάτω από ευκαιριακές πολιτικές ομπρέλες».

Τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι το συνέδριο που είναι προγραμματισμένο για τις 26-28 Φεβρουαρίου, το Ποτάμι θα προτείνει μια σειρά από μεταρρυθμιστικές τομές καλώντας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να πάρουν θέση.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό όλοι επεσήμαναν ότι βρίσκεται στα χνάρια των παλιών λαθών. Το Ποτάμι τις επόμενες μέρες θα εξειδικεύσει τις προτάσεις του που ένα χρόνο τώρα κάνει για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση των τριών πυλώνων, με επίκεντρο τις δυνάμεις της παραγωγής και όχι του κρατισμού.

Βουλευτές του Ποταμιού διέψευσαν παράλληλα δημοσιεύματα που πριν από κάθε κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή «ανακαλύπτουν» διχόνοιες και αποχωρήσεις από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Το φλερτ όμως με τον κ.Μητσοτάκη μένει να φανεί κατά πόσον ικανοποιεί στελέχη όπως οι Λυκούδης- Ψαριανός, με τους οποίους φλερτάρει και το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ πραγματικός αντίπαλος της δεξιάς πολιτικής και του νεοφιλελευθερισμού

Μετά τις πρωινές δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά πως “Με τις απόψεις Μητσοτάκη μας χωρίζει άβυσσος”, το γραφείο τύπου της Χαριλάου Τρικούπη σε ενημερωτικό σημείωμα με τίτλο “Το ΠΑΣΟΚ πραγματικός αντίπαλος της δεξιάς πολιτικής και του νεοφιλελευθερισμού” έδειξε ακόμη πιο ξεκάθαρα ποια θα είναι η στάση του απέναντι στη νέα ηγεσία της ΝΔ.

“Συγχαρητήρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εκλογή του στην ηγεσία της Δεξιάς παράταξης. Εμείς το ΠΑΣΟΚ, ο πραγματικός αντίπαλος της δεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού, αγωνιζόμαστε για την ισχυροποίηση, την προγραμματική ανανέωση και νικηφόρο πορεία της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας. Καλούμε όλες τις κοινωνικές-πολιτικές δυνάμεις της παράταξης σε ενότητα και συστράτευση γύρω από την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Για να ηττηθεί η λαϊκίστικη- δεξιά πολιτική Τσίπρα-Καμμένου και να μην έρθει στην εξουσία η Δεξιά στην νεοφιλελεύθερη εκδοχή της. Η πραγματική λύση, για το πολιτικό πρόβλημα και για την ανασύνταξη – ανάταξη της χώρας και της κοινωνίας, μπορεί να δοθεί μόνο από μια ισχυρή δημοκρατική παράταξης” αναφέρει το σχετικό σημείωμα.

Στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να απαντήσουν στην κατηγορία του ΣΥΡΙΖΑ ότι αποτελούν δεκανίκι της δεξιάς καθώς εκτιμούν ότι το πολιτικό κόστος είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Ετσι πηγές της Χαριλάου Τρικούπη υπενθύμιζαν ότι: “Η αναγκαστική δική μας κυβερνητική συνεργασία με την ΝΔ, για τον απολύτως αναγκαίο εθνικό στόχο να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Δεν θέλουμε να επαναφέρουμε κανέναν στην διακυβέρνηση.”

Υπενθυμίζουν επίσης ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει προτείνει τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη, τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της Βουλής. Χαρακτηρίζουν ωστόσο σημαντικό αλλά άκαιρο το ζήτημα του ποιος θα είναι επικεφαλής.

Και πετούν το μπαλάκι στο Ποτάμι, το οποίοι έχει απορρίψει τη συνεργασία στο πλαίσιο ενός τρίτου πόλου, λέγοντας: “Όσοι πιστεύουμε στις αρχές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας έχουμε υποχρέωση να συνεργαστούμε. Όποιος από εμάς το αγνοήσει στη συγκεκριμένη συγκυρία παίζει το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ και της δεξιάς παράταξης.”

Για την κ.Γεννηματά υπάρχει και ένα πρόσθετο πρόβλημα και αυτό αφορά στη στάση των σημιτικών- πάλαι πότε εκσυγχρονιστών, καθώς όχι μόνο οι σχέσεις της με τον Ευάγγελο Βενιζέλο δε φέρονται ιδιαίτερα αρμονικές, αλλά στελέχη αυτού του χώρου στήριξαν ενεργά τον κ.Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές και φλερτάρουν ανοιχτά μαζί του, στο πλαίσιο ενός αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα