Το Ποτάμι προ-καλεί ΠΑΣΟΚ σε διάλογο
Μετά την ένταξη του ΚΙΔΗΣΟ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι καλεί και πάλι σε διάλογο, αλλά στη βάση της δικής του πρότασης, αφήνοντας αιχμές για "μεσοβέζικες και παλιές λύσεις" και "επαγγελματίες της πολιτικής"
- 16 Ιανουαρίου 2017 22:29
Το γάντι του διαλόγου πετάει πίσω στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τη Φώφη Γεννηματά το Ποτάμι, μετά την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου στο πλευρό του ΠΑΣΟΚ και τη φυγή Ιλχάν προς το ΠΑΣΟΚ.
Με απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, το Ποτάμι ζητά να ενωθούν οι δυνάμεις “του πολιτικού φιλελευθερισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, της σκεπτόμενης αριστεράς” αλλά βάση της δικής του πρότασης της 6ης Σεπτεμβρίου, με πολιτική συμφωνία στη βάση του πορίσματος της επιτροπής διαλόγου που είχε συστηθεί, ανοιχτή διαδικασία υποψηφιοτήτων και σύγκληση συνεδρίου μετά την εκλογή νέου αρχηγού. Αφήνει μάλιστα αιχμές για “μεσοβέζικες και παλιές λύσεις” και “επαγγελματίες της πολιτικής”.
H απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού έχει ειδικότερα ως εξης:
“Η κρίση στη χώρα βαθαίνει όλο και πιο επικίνδυνα. Η ανεργία αυξάνεται, οι φόροι πολλαπλασιάζονται, οι επενδύσεις δεν έρχονται, ενώ μικρά και μεγάλα έργα μπλοκάρονται από ιδεοληπτικούς υπουργούς. Η ανικανότητα και το κομματικό κράτος δημιουργούν συνεχώς νέα θύματα διευρύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες. Θεσμοί κλονίζονται και πολιτικές τερατογενέσεις εκμεταλλεύονται την απογοήτευση του κόσμου.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι καταστροφική για την χώρα. Η διαπίστωση αυτή είναι ο κοινός τόπος όλων όσων αγωνιούν για τη δημιουργία ενός πραγματικά νέου πόλου συσπείρωσης των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας.
Η χώρα χρειάζεται μια δημιουργική επανάσταση για να τελειώνουμε οριστικά με το παλιό και με τα κακέκτυπά του, για να πατάξουμε τη διαφθορά, την ατιμωρησία και για να αναγεννηθεί η οικονομική ζωή του τόπου.
Το Ποτάμι επιμένει ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα Κίνημα που θα εκπροσωπεί τις δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, της σκεπτόμενης αριστεράς. Η συνεχιζόμενη κρίση μας υποχρεώνει να αφήσουμε πίσω τις διαφορές μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την προϋπόθεση βέβαια ότι όλοι έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας για τα λάθη μας.
Η πρότασή μας όπως διατυπώθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου περιγράφει με σαφήνεια όλα τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να συγκροτηθεί ένα Κίνημα δυνατό, που θα καθορίζει τις εξελίξεις και θα δίνει λύσεις. Ένα Κίνημα που θα συσπειρώσει τους πολίτες που ασφυκτιούν από τις οπισθοδρομικές και λαϊκίστικες πολιτικές, όλους αυτούς που γυρίζουν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν θεωρούν λύση την συντηρητική ΝΔ.
Προέχει η συμφωνία για τις πολιτικές προτεραιότητες.
Αμέσως μετά ακολουθεί η εκλογή της νέας ηγεσίας από τον λαό. Έτσι δημιουργούνται τα πλειοψηφικά ρεύματα. Όχι με συμφωνίες κορυφής και παζάρια κομματικών μηχανισμών. Όχι με διορισμένους συνέδρους σε κλειστά συνέδρια. Μόνο ανοιχτές διαδικασίες – πολλές υποψηφιότητες – καθαρές θέσεις θα φέρουν στο νέο πολιτικό πόλο τους πολίτες που σήμερα είναι απογοητευμένοι από κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Σε αυτή την πορεία κάποιοι από εμάς θα πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω έτσι ώστε κάποιοι άλλοι να βγουν μπροστά.
Οι ατέρμονες συζητήσεις και οι συνεχείς κομματικές διαβουλεύσεις απογοητεύουν τους πολίτες, την ίδια στιγμή που η χώρα πρέπει να κάνει άλματα μπροστά.
Απευθυνόμενοι σε σχηματισμούς, κόμματα, προσωπικότητες, συλλογικότητες και πρωτοβουλίες, προτείνουμε ξανά:
-Πολιτική συμφωνία στη βάση του πορίσματος της Επιτροπής Διαλόγου, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι παλεύουμε όλοι για την ίδια υπόθεση
-Ανοιχτή διαδικασία υποψηφιοτήτων
-Οι υποψήφιοι να παρουσιάσουν τις λύσεις για τη χώρα και τις θέσεις των ρευμάτων που εκπροσωπούν
-Σύγκληση συνεδρίου μετά την εκλογή του νέου αρχηγού για ανάδειξη οργάνων, ψήφιση καταστατικού και πολιτικού προγράμματος
Οι ανοιχτές διαδικασίες εκλογής της νέας ηγεσίας είναι η μεγάλη ευκαιρία να ξαναμιλήσει η κοινωνία, να μπουν στην πολιτική νέοι άνθρωποι και να έρθουν μπροστά οι κρυφές δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.
Οι στιγμές απαιτούν από όλους να ξεπεράσουν τους δισταγμούς τους. Οι πολίτες δεν θα δεχθούν μεσοβέζικες και παλιές λύσεις. Η πρόταση για ένταξη όλων των δυνάμεων σε ένα από τα υφιστάμενα σχήματα δεν συσπειρώνει τους προοδευτικούς πολίτες και αφορά κυρίως τους επαγγελματίες της πολιτικής.
Πρέπει να τολμήσουμε και να κινηθούμε άμεσα. Να κάνουμε το δύσκολο και αναγκαίο. Να αλλάξουμε τη ροή των γεγονότων. Για να δώσουμε ελπίδα και προοπτική.”