Το πόθεν έσχες, ο Τάιλερ και ο θόρυβος που βολεύει τον Κασσελάκη

Διαβάζεται σε 5'
Το πόθεν έσχες, ο Τάιλερ και ο θόρυβος που βολεύει τον Κασσελάκη
Ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Τάιλερ ΜακMπέθ INTIME

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη δημοσιοποίηση της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης του έκπτωτου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψήφιου.

Σημαντικά πολιτικά (και όχι μόνον) ερωτήματα προκύπτουν από τη Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης (Πόθεν Έσχες) του Στέφανου Κασσελάκη που δόθηκε τελικά χθες βράδυ στη δημοσιότητα.

Ένα έγγραφο που τους τελευταίους 9 μήνες αποδείχθηκε καθοριστικό για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Είτε με την… απουσία του την προεκλογική περίοδο αφού πανθομολογούμενα έπαιξε ρόλο στο αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα, είτε με την παρουσία του αφού πλέον γίνεται μοχλός εξελίξεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα στοιχεία που στο έγγραφο αυτό παρατίθενται αδυνατούν να απαντήσουν στις απορίες των πολιτών που επιθυμούν να πληροφορηθούν ουσιωδώς για το οικονομικό προφίλ του Στέφανου Κασσελάκη. Με δεδομένο πως επιθυμεί να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, ουδόλως τεκμηριώνουν το αν ο πρώην πρόεδρος πληροί τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, σχετικά με το ασυμβίβαστο ενός επικεφαλής κόμματος και ενός ιδιοκτήτη αλλοδαπής εταιρίας.

Αν θελήσει κανείς να κωδικοποιήσει τα ερωτήματα που εγείρονται, καταλήγει σε 3 «ανοιχτά θέματα».

Η Osios LLC

Το πρώτο ζήτημα που ανακύπτει αφορά την εταιρία Osios LLC! Δηλαδή το εταιρικό σχήμα που οδήγησε τον Στέφανο Κασσελάκη να βρεθεί υπό εισαγγελική έρευνα μια και η ιδιοκτησία της είναι ασύμβατη με την ιδιότητα του προέδρου πολιτικού κόμματος. Η εν λόγω «μονοπρόσωπη ΕΠΕ» -όπως χαρακτηρίζεται από τον υπόχρεο της δήλωσης- έχει κεφάλαιο εισφοράς 500.000 δολαρίων το οποίο δηλώνεται πως προέρχεται από «εισοδήματα έτους και προηγούμενων ετών».

Στο πεδίο που αφορά τη «Δήλωση Οικονομικών Συμφερόντων» ο Στέφανος Κασσελάκης υποστηρίζει ότι η Osios LLC μετείχε με ποσοστό 0,4% στην ναυτιλιακή εταιρία Tiptree Marine, ενώ διευκρινίζει πως από τον Σεπτέμβριο του 2023 και μετά δεν είχε «συμμετοχή στην διοίκηση της Tiptree Marine». Επίσης, αναφέρει πως ήταν ο μοναδικός εταίρος της Osios LLC δηλώνοντας πως «αργότερα μεταβιβάστηκε».

Όμως, δεν παρέχεται η παραμικρή πληροφορία για το ΠΟΤΕ αυτή η εταιρία μεταβιβάστηκε, πώς μεταβιβάστηκε (πώληση; Παραχώρηση;) και σε ποιόν μεταβιβάστηκε. Μάλιστα, το ζήτημα αυτό εγείρει ακόμη περισσότερες απορίες αν συνυπολογιστεί η διευκρίνιση του Στέφανου Κασσελάκη, σύμφωνα με την οποία κατά την περίοδο που ήταν πρόεδρος «εκκρεμούσε ενώπιον πολιτικών δικαστηρίων της Νέας Υόρκης απαίτηση του υπόχρεου εναντίον των εταιριών Tiptree Marine και Tiptree INC» για δεδουλευμένα και αποζημιώσεις της τάξης των 13,1 εκατομμυρίων δολαρίων.

Δίχως Τάιλερ

Το δεύτερο ζήτημα αφορά την απουσία από τη Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης του εισοδήματος και των περιουσιακών στοιχείων του συζύγου του Στέφανου Κασσελάκη, Τάιλερ Μάκμπεθ παρότι έχει καταθέσει αρχική δήλωση. Το γεγονός άλλωστε παραδέχθηκε ο διευθυντής του γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ο Τάιλερ Μακμπέθ, παρότι νομικά δεν ήταν υπόχρεος, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2023 δεν είχε ακόμη τελεσθεί ο γάμος του με τον Στέφανο Κασσελάκη, εντούτοις υπέβαλε και ο ίδιος αρχική δήλωση πόθεν έσχες. Εφόσον ζητηθεί από οποιονδήποτε έχοντα έννομο συμφέρον, θα προσκομισθεί με τον κίνδυνο βέβαια να διαρρεύσει».

Από τη δήλωση προκύπτει ότι Στέφανος Κασσελάκης αντιλαμβάνεται την πολιτική αναγκαιότητα σε ένα Πόθεν Έσχες να περιλαμβάνονται τα περιουσιακά στοιχεία του συζύγου. Ανεξαρτήτως αν είναι ή όχι υπόχρεος τυπικά. Ξεκαθαρίζοντας ότι τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να κατατεθούν μόνον σε όποιον «έχει έννομο συμφέρον», στην προκειμένη περίπτωση τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, η ένταση που προκλήθηκε χθες μετά το δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ και στη συνέχεια το εξώδικο που στάλθηκε στην Π.Γ. και την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί μία άκρως βολική συνθήκη ώστε να αιτιολογηθεί πολιτικά η επιλογή του να μην δοθούν στην δημοσιότητα στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση του Τάιλερ Μάκμπεθ.

Πόθεν

Το τρίτο κατά σειρά ζήτημα που ανακύπτει σχετίζεται με τη βασική παθογένεια του συστήματος κατάθεσης Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης που ισχύει στη χώρα. Έτσι, λοιπόν, από τη δήλωση που κατέθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης οι πολίτες είναι αδύνατον να αντιληφθούν το… «πόθεν». Δηλαδή το από πού προέρχονται τα χρήματα του Στέφανου Κασσελάκη που για το 2023 ανέρχονταν σε κάτι λιγότερο από 1,7 εκατομμύρια δολάρια, όπως και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων που ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια δολάρια σε συνδυασμό με μία τεράστια ακίνητη περιουσία που περιλαμβάνει οικόπεδο με οικία στην περιοχή της Νέας Υόρκης σχεδόν 55.000 τετραγωνικών μέτρων που αγοράστηκε με αντίτιμο 2.000.000 δολάρια και δανεισμό.

Είναι εμφανές ότι και τα παραπάνω ζητήματα θα απασχολήσουν το επόμενο διάστημα τόσο την επικαιρότητα όσο και τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως από τη στιγμή που η έντονα επιθετική ρητορική και πρακτική του Στέφανου Κασσελάκη απέναντι στο κόμμα του, μέσω του εξωδικού που κατέθεσε εναντίον της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, φαίνεται να σχετίζονται με αυτή την υπόθεση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα