Το προφίλ του Ευκλείδη Τσακαλώτου που διαδέχεται τον Γιάνη Βαρουφάκη
Όσα πρέπει να ξέρετε για τον νέο υπουργό Οικονομικών που αντικαθιστά τον Γιάνη Βαρουφάκη μετά την παραίτηση του
- 06 Ιουλίου 2015 19:04
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνει τη σκυτάλη από το Γιάνη Βαρουφάκη μετά την απόφαση του πρώην υπουργού Οικονομικών να παραιτηθεί.
Για πολλούς, ο κ. Τσακαλώτος ήταν μέχρι σήμερα η “σκιά” του Γ. Βαρουφάκη, ο καθηγητής με βρετανική παιδεία που “εξισορροπούσε” τις διαπραγματεύσεις.
Η σχέση του κ. Βαρουφάκη με τους εταίρους επιδεινώθηκε ραγδαία μετά το αδιέξοδο του τελευταίου Eurogroup που οδήγησε στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και στο “όχι” του ελληνικού λαού.
Η ορκωμοσία του κ. Τσακαλώτου στην νέα του θέση στο κυβερνητικό σχήμα πραγματοποιήθηκε με πολιτικό όρκο το βράδυ της Δευτέρας στο προεδρικό Μέγαρο.
Η ορκωμοσία του:
Σημειώνεται πως ο νέος υπ. Οικ. είχε ενεργή και διαρκή συμμετοχή στις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις καθώς ήταν και θα είναι στην ομάδα που ταξίδευε στις Βρυξέλλες στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα. Αξίζει επίσης να πούμε πως στην Ευρώπη χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης.
Το βιογραφικό του
Γεννήθηκε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και φοίτησε στο κολέγιο Ήτον. Σπούδασε οικονομικά & πολιτικές επιστήμες στα πανεπιστήμια του Σάσεξ και της Οξφόρδης.
Δίδαξε στο πανεπιστήμιο του Κεντ και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο είναι τακτικός καθηγητής από το 2010. Στις βουλευτικές εκλογές του 2015 εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.
Επίσης είναι επικεφαλής της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους οικονομικούς εταίρους για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Είναι παντρεμένος με την Σκωτσέζα οικονομολόγο Χέδερ Γκίμπσον, διευθύντρια του Τμήματος Ερευνών της Τράπεζας της Ελλάδος και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά.
Οι ριζοσπαστικές του απόψεις τον οδήγησαν στο Συνασπισμό, αργότερα στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο κατέβηκε υποψήφιος για το ελληνικό Κοινοβούλιο στις εκλογές του 2004, στο νομό Πρεβέζης, από όπου κατάγεται η οικογένειά του -είναι απόγονος του στρατηγού Θρασύβουλου Τσακαλώτου.
Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα πεδία της μακροοικονομίας, των οικονομικών της Ε.Ε, της πολιτικής οικονομίας και της φιλοσοφίας των κοινωνικών επιστημών. Το τελευταίο του βιβλίο στην ελληνική γλώσσα, μαζί με το Χρήστο Λάσκο, είναι το Χωρίς Επιστροφή: καπιταλιστικές κρίσεις, κοινωνικές ανάγκες, σοσιαλισμός.
Η σχέση του με τον Στουρνάρα
Ο κ. Τσακαλώτος συνδέεται με μακρά φιλία με τον Γιάννη Στουρνάρα και είναι από τους λίγους υπουργούς της κυβέρνησης που έχουν εξαιρετική σχέση με τον διοικητή της ΤτΕ. Έγιναν φίλοι από τα χρόνια των σπουδών στην Οξφόρδη και σίγουρα θα συνεργαστούν περισσότερο απ’ ότι ο κ. Βαρουφάκης ο οποίος αν και έχει ευεργετηθεί στο παρελθόν από τον κ. Στουρνάρα από τότε που έγινε υπουργός πάγωσε τις σχέσεις του.
Με τον Γιάννη Στουρνάρα, μάλιστα, συνεργάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, δημοσιεύοντας το 1994 στην Ελληνική Οικονομική Επιθεώρηση κοινό άρθρο με θέμα τις επενδύσεις σε τέσσερις ευρωπαϊκές οικονομίες. Ήταν στην Οξφόρδη ο νεότερος και μάλλον ο πιο επαναστάτης μιας παρέας προοδευτικών, καλλιεργημένων, φιλόδοξων Ελλήνων, που μιλούσε διαρκώς πολιτικά.
Η σύζυγός του είναι ήπιων τόνων αλλά με λαμπρό βιογραφικό και έγινε σύμβουλος και συνεργάτης του πρώην διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλου αλλά προσελήφθη όταν διοικητής ήταν ο Λ. Παπαδήμος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία έρευνα της ΤτΕ που επεστράφη ως “απαράδεκτη” στον κ. Στουρνάρα από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, έχει περάσει από τα χέρια της συζύγου του κ. Τσακαλώτου.
Το ευρωπαϊκό προφίλ
Ο νέος υπ. Οικ. θεωρείται ήπιων τόνων, σε αντίθεση με τον “εκρηκτικό” Γιάνη Βαρουφάκη. Ήταν άλλωστε από τα βασικά μέλη της ομάδας Δραγασάκη που επεξεργάστηκε το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Πριν τέσσερις ημέρες δήλωνε σχετικά με τη ρήξη:
“Η ελληνική οικονομία χρειάζεται ένα σοκ αισιοδοξίας, καθώς πρέπει να φύγει μία και καλή η διαρκής απειλή ενός Grexit από την Ελλάδα, επειδή λειτουργεί αποτρεπτικά στην ανάπτυξη και στην κατανάλωση”.
“Η πρόταση των θεσμών δεν είναι βιώσιμη. Δεν δημιουργούσε τις συνθήκες για να κάνουμε όσα υποσχεθήκαμε. Έτσι δεν μπορούσαμε να θέσουμε την πρόταση των θεσμών στο κοινοβούλιο γιατί δεν θα ψηφιζόταν και θα έπεφτε η κυβέρνηση”, είπε για το δημοψήφισμα την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας στο CNN.
“Για αυτό προχωρήσαμε στο δημοψήφισμα, για να αποφασίσει ο λαός αν είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός. Αν απαντήσουν ”Ναι”, θα το σεβαστούμε. Αν πούνε ”Όχι”, θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση, για μία συμφωνία βιώσιμη”.
Η ενεργοποίηση του στην θέση του επικεφαλής, εκτιμάται ότι θα κάμψει τις αντιστάσεις Ντάισελμπλουμ, οι σχέσεις του οποίου με τον Γιάνη Βαρουφάκη είχαν ψυχρανθεί το τελευταίο διάστημα.
Σε αντίθεση με τις δηλώσεις Βαρουφάκη περί “παράλληλου νομίσματος”, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε μόλις χθες:
“Δεν συζητάμε ένα παράλληλο νόμισμα. Δεν νομίζω ότι θέλουν μας…πετάξουν έξω. Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε με τους εταίρους το συντομότερο”.
Η βασική του θέση όπως έχει διατυπωθεί μέσα από ομιλίες του είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν μια χρονική σειρά, δηλαδή να προωθηθούν οι πρώτες μεταρρυθμίσεις για την οργάνωση της Διοίκησης, οι οποίες θα στρώσουν το δρόμο για την παραγωγική ανασυγκρότηση.
“Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν πήραν ποτέ στα σοβαρά την καταπολέμηση της διαφθοράς και λέγανε ότι θα σας δώσουμε το χρόνο να κινηθείτε σε αυτήν την κατεύθυνση”, δήλωσε σε εκδήλωση του ιδεολογικού ρεύματος των “53” του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ίδια εκδήλωσε ανέφερε μάλιστα ότι κάποιοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελαν η κυβέρνηση να λειτουργήσει πιο ριζοσπαστικά και ίσως απογοητευθούν, επισημαίνοντας όμως παράλληλα, ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία αυτό μπορεί να γίνει, όπως ο αγώνας κατά της διαφθοράς.
Η θέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το ευρώ:
Δήλωση στον ΣΚΑΙ στις 20 Ιανουαρίου:
“Θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ για στρατηγικούς λόγους, αν διαλυθεί το ευρώ θα επιστρέψουμε στη δεκαετία του ‘30 στις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και στους εθνικισμούς. Η λογική του προγράμματος είναι πάντα να χρειαζόμαστε λεφτά για να περάσουν συγκεκριμένα μέτρα.
Πρέπει να αλλάξουμε πορεία και αν δεν ξεφύγουμε από τη λογική θα παραμείνουμε στην ίδια κατάσταση. Δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση αν δεν συμφωνείς με το πρόγραμμα όπως μείωση του κοινωνικού κράτους και διάλυση των εργασιακών σχέσεων”.
Μετά την παραίτηση του, ο πρώην υπ. Οικ. δήλωσε στους δημοσιογράφους:
Βαρουφάκης: “Σας χαιρετώ. Θα σας δω αύριο με τον Ευκλείδη”
Δημοσιογράφοι: “Θα είναι ο Ευκλείδης”;
Βαρουφάκης: “Ελπίζω να είναι ο Ευκλείδης”
Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας:
“Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, σήμερα και ώρα 20.00, θα ορκισθεί με πολιτικό όρκο, ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ως Υπουργός Οικονομικών”.