Το προσκλητήριο που έπεσε από τα χέρια του Κασσελάκη

Διαβάζεται σε 6'
Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης Dimitris Kapantais / SOOC

Διαδικτυακοί προπομποί επίθεσης της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στον Αλέξη Τσίπρα επειδή κάλεσε τον Αλέξη Χαρίτση στην Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη που διοργανώνει το ινστιτούτο του.

Το καθεστώς πανικού στο οποίο βρίσκεται η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 24ωρα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών επιδείνωσε ένα… προσκλητήριο. Αυτό του Αλέξη Τσίπρα προς τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να μετάσχουν στη Διεθνή Διάσκεψη που οργανώνει το ίδρυμα του πρώην πρωθυπουργού, το οποίο περιλαμβάνει και τον Αλέξη Χαρίτση.

Η σταθερή στάση του πρώην πρωθυπουργού

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει προσκαλέσει τον επικεφαλής της Νέας Αριστεράς και το γεγονός έγινε γνωστό μόλις μία ημέρα μετά την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη στην οποία αποκάλεσε τη ΝΕ.ΑΡ «μόρφωμα». Τονίζοντας ότι σύμπραξη με το κόμμα αυτό δεν πρόκειται να υπάρξει όσο είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά ενώ έχει προηγηθεί μία συνεχή επίθεση από κορυφαία στελέχη της ηγετικής ομάδας προς τη Νέα Αριστερά που επανέφερε το αφήγημα των «κλεμένων εδρών».

Στην πραγματικότητα η στάση του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στα στελέχη της Νέας  Αριστεράς (τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν μέλη της κυβέρνησής του) δεν φαίνεται να έχει αλλάξει με την πρόσκληση που απέστειλε στον Αλέξη Χαρίτση.

Άλλωστε ουδέποτε υιοθέτησε την ρητορική της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα στελέχη αυτά, παρότι διαφώνησε με την επιλογή τους να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε ότι στην κορύφωση της εσωκομματικής αντιπαράθεσης τον Νοέμβριο του 2023 ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντηθεί διαδοχικά με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη και τον Νάσο Ηλιόπουλο.

Στη συνέχεια, είχε ασκήσει και πολιτική κριτική στα στελέχη που προσχώρησαν στη Νέα Αριστερά. Αναφέροντας στην επιστολή που απέστειλε στο Συνέδριο του κόμματος τον Φεβρουάριο πως «οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν τη μάχη για την ηγεσία του. Αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος».

Ετοιμάζεται επίθεση στον Τσίπρα

Παρότι όμως δεν έχει αλλάξει η στάση του Αλέξη Τσίπρα, μοιάζει να έχουν αλλάξει πολλά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου. Αυτό που έφερε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χάνει 3 επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες και 360.000 ψήφους σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές. Έτσι, λοιπόν, η ηγεσία Κασσελάκη, που επέλεξε στη συγκεκριμένη στιγμή να οξύνει το μέτωπο με τη Νέα Αριστερά, βρίσκεται να είναι «ασύμβατη» με τη στάση του πρώην πρωθυπουργού.

Ήδη, μάλιστα, έχουν καταγραφεί αρκετά δείγματα για το ότι η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να στρέψει ευθέως τα πυρά της στον Αλέξη Τσίπρα. Οι «προπομποί» αυτής της εξέλιξης έχουν ήδη εμφανιστεί στο διαδίκτυο. Είτε πρόκειται για συγκεκριμένους ιστότοπους που συνήθως «προαναγγέλλουν» τις πρωτοβουλίες του Στέφανου Κασσελάκη, είτε για ανώνυμους λογαριασμούς στο twitter που φαίνεται να …«πέφτουν μέσα» όταν εικάζουν για την τακτική που θα ακολουθήσει ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου.

Επίσης, είναι εμφανές το τελευταίο διάστημα πως ο Στέφανος Κασσελάκης προσπαθεί να «μιμηθεί» τον Αλέξη Τσίπρα. Επιχειρώντας να διαμορφώσει για τον εαυτό του μία εικόνα προσώπου με διεθνή απήχηση. Στην λογική αυτή ανακοίνωσε και την πρωτοβουλία του για επιστολή σε επικεφαλής κομμάτων της αριστεράς στην Ευρώπη σχετικά με την ανάγκη αντιμετώπισης της ακροδεξιάς, όπως και την δημιουργία ευρωπαϊκού ινστιτούτου.

Η μεγάλη εικόνα

Προφανώς, όλα τα παραπάνω δεν είναι άσχετα με τη βούληση του Στέφανου Κασσελάκη να σταματήσει η οποιαδήποτε συζήτηση για ανασύνθεση του χώρου της κεντροαριστεράς. Μια προοπτική που αντιμετωπίζει αρνητικά μια και φαίνεται να εκτιμά ότι κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από την προσωποκεντρική λογική επιθυμεί να διατηρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη λογική της «διατήρησης» ο Στέφανος Κασσελάκης δεν δίστασε να δηλώσει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν …καλό! Όπως ανέφερε «δεν πετάω απ’ τη χαρά μου, αλλά είναι ένα πολύ ικανοποιητικό και βάσει των συνθηκών και καλό αποτέλεσμα. Καταρχάς είναι απ’ τα καλύτερα αποτελέσματα σε όλη την Αριστερά στην Ευρώπη. Είμαστε νούμερο 3 στην κατάταξη όσον αφορά στο εθνικό ποσοστό και είμαστε δεύτεροι όσον αφορά στη συνεισφορά των θέσεων στο Ευρωκοινοβούλιο». Υποστήριξε, επίσης, ότι «το καλοκαίρι μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο  ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 8 – 9%. Τώρα είναι 15% συν τη διάσπαση της Νέας Αριστεράς με 2,4%».

Το παραπάνω αφήγημα δεν φαίνεται πάντως να πείθει την πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το στενό «προεδρικό» πυρήνα. Ενώ πλέον είναι αμφίβολο σε ποιο βαθμό πείθει ακόμη και το «φανατικό» εσωκομματικό κοινό του Στέφανου Κασσελάκη. Την περίφημη «βάση του κόμματος».

Σε επίπεδο στελεχών φαίνεται να είναι κοινή πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επι προεδρίας Κασσελάκη δεν έχει πλέον αυτόνομη προοπτική διεκδίκησης της διακυβέρνησης της χώρας. Με τους περισσότερους να αναφέρονται στην ανάγκη ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς, έστω και με διαφορετικές προσεγγίσεις.

Ο Νίκος Παππάς σε δηλώσεις του έκανε λόγο για έναν διάλογο στον χώρο της κεντροαριστεράς μέσω των θεσμικών οργάνων των κομμάτων και την ιχνηλάτηση της δυνατότητας συγκλίσεων. Αναγνωρίζοντας πως υφίσταται πρόβλημα «αξιοπιστίας ισχύος» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε πως «απαιτείται συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα εναλλακτικής πρότασης. Η συζήτηση πρέπει να ανοίξει και η ίδια η κοινωνία μας δείχνει ότι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων. Και θα πρέπει αυτό το δρόμο να τον βρούμε. Εγώ, όντας μέλος, στέλεχος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, προφανώς θέλω αυτές οι πρωτοβουλίες να παρθούν μέσα από το κόμμα μου, προκειμένου να ανοίξει αυτός ο διάλογος για να δώσουμε την πραγματική λύση στον ελληνικό λαό».

Πολύ πιο τολμηρές βέβαια είναι οι προτάσεις που κατέθεσαν ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος ζητά να αναβληθεί το οργανωτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και να ξεκινήσει διάλογος με συγκεκριμένες επιτροπές ανάμεσα στις δυνάμεις που μπορούν να δημιουργήσουν ένα «Μέτωπο Δημοκρατίας». Περιλαμβάνοντας σε αυτές και την Νέα Αριστερά.

Επίσης η πρόταση των Γιάννη Ραγκούση – Θανάση Θεοχαρόπουλου, που ζητούν να γίνει δημοψήφισμα ώστε να αποφανθεί η βάση του ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει το κόμμα να πρωταγωνιστήσει στην ανασύνθεση του χώρου της κεντροαριστεράς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα