ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι εδώ και προκαλεί αναταράξεις

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι εδώ και προκαλεί αναταράξεις
ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΗΜΙΤΗ EYAGGELOY BENIZELOY ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ 36η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ .--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

Καταψήφισε το άρθρο για τις τράπεζες και προκάλεσε σεισμό στην κυβέρνηση. Ο Γιώργος Παπανδρέου, φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να επιστρέψει για τα καλά

Ο Γιώργος Παπανδρέου και πάλι στο προσκήνιο. Με μικρές, επιτελικές, θα τολμούσε κανείς να πει, κινήσεις έπληξε τον κ. Βενιζέλο και φώναξε “παρών”.

Αναρωτηθήκαμε λοιπόν στο News 247. Αφενός, υπάρχουν ακόμα πολίτες οι οποίοι θέλουν να δούνε το Γιώργο Παπανδρέου σε ηγετικό ρόλο; Αφετέρου, η εμφάνιση του ιδίου αλλά και οι πολιτικές του κινήσεις το τελευταίο διάστημα τι δείχνουν; Το πρόσωπο της εβδομάδας είναι δικαιωματικά πιστεύουμε ο κ. Παπανδρέου.

To “χτύπημα” ήρθε από τις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες λοιπόν ο πρώην ηγέτης του αλλοτινού κινήματος εμφανίστηκε περίπου σφίγγα. Δεν θέλησε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, να τοποθετηθεί ευθαρσώς, εάν το ΠΑΣΟΚ πρέπει να φύγει από την κυβέρνηση. Αρκέστηκε σε μία θεωρητική κουβέντα που έλεγε πως θέλει να βοηθήσει, θέλει να δει την Ελλάδα να πετυχαίνει και δεν έχει προσωπική φιλοδοξία. Προηγουμένως όμως, σε ένα είδος λεκτικής αντίθεσης, είχε πει:

“Εκλογικοί κύκλοι θα συνεχίσουν να υπάρχουν και ο λαϊκισμός δεν μπορεί να κερδίζει πάντα, αν υπερασπιζόμαστε με θάρρος αυτό που πιστεύουμε”.

Να θυμίσουμε δε πως ξεκίνησαν όλα αυτά; Μα με την “απρόσμενη” παρέμβαση Παπανδρέου.

“Δεν αρκεί η απομάκρυνση Μπαλτάκου”

Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει, και αυτός είναι ουσιαστικά ο λόγος για τον οποίον επιλέξαμε να ονομάσουμε το Γ. Παπανδρέου πρόσωπο της εβδομάδας, η παρέμβαση του συγκεκριμένου πολιτικού ανδρός στα δρώμενα. Μία παρέμβαση η οποία ήρθε σε μεγάλη συντομία, σε σχέση με την προηγούμενη του.

Ας δούμε πως ανοίγει η βεντάλια του πρώην πρωθυπουργού. Μερικές ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις δύο Απριλίου ο Γιώργος Παπανδρέου βγάζει ανακοίνωση, με αφορμή – τι άλλο – το θέμα Μπαλτάκου. Με το…καλημέρα σας κάνει λόγο για «οικογενειακή υπόθεση της δεξιάς», βγάζοντας από το κάδρο το ΠΑΣΟΚ. Προσοχή. Το ΠΑΣΟΚ, όχι τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος παραμένει ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη συνολική στάση του πρώην αρχηγού του.

Στη συνέχεια αναφέρει:

“…με πρωταγωνιστές του κυρίους Παναγιώτη Μπαλτάκο και Ηλία Κασιδιάρη, αναδεικνύει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, μείζονα διακυβεύματα που συνεχίζουν να ταλανίζουν τη χώρα και την Ελληνική κοινωνία.

Κυρίαρχο διακύβευμα; Η Δημοκρατία. Και συγκεκριμένα, η αντιμετώπιση των αντιδημοκρατικών αντιλήψεων και πρακτικών που έχουν εμπεδωθεί και αφορούν τους θεσμούς και την λειτουργία τους”.

Η Χαριλάου Τρικούπη έχει ενοχληθεί τα μάλα ενώ συγχρόνως αδυνατεί να αντιμετωπίσει αυτήν την ξαφνική (;) επάνοδο στο προσκήνιο του κ. Παπανδρέου. Ταυτόχρονα η κοινή γνώμη αλλά και τα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία κάνουν προσπάθεια να κατανοήσουν τι σημαίνει όλη αυτή η κινητικότητα από τον πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και τον άνθρωπο που μας έβαλε στο ΔΝΤ.Δεν μπορεί άλλωστε να περάσει “στα ψιλά” το γεγονός πως στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για επιτακτική ανάγκη ενότητας όλων των “προοδευτικών δυνάμεων”, παραμερίζοντας εμφανέστατα την τωρινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αλλά και βασικό μέτοχο της κυβέρνησης.

Ψηφοφορία για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, τα ξημερώματα της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου 2013. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

 

Οι πρώτες ερμηνείες κάνουν λόγο για προσπάθεια “ολικής επαναφοράς” στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Το όλο σκηνικό πιθανά να μπορούσε να «καλυφθεί» αλλά υπάρχει και η έμμεση πλην σαφέστατη πρόταση στον Ευάγγελο Βενιζέλο να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα, κοινώς να ρίξει την κυβέρνηση και να προκαλέσει εκλογές.

“Πως είναι δυνατόν, με αυτά τα δεδομένα, η κυβερνητική συνεργασία να λειτουργεί επ’ ωφελεία της χώρας και των Ελλήνων;”.

Η παραπάνω φράση – “πρόσκληση” προκάλεσε μεγάλη αμηχανία στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ενώ πολλοί έσπευσαν να τη συνδέσουν με το μίνι μεν ηχηρότατο δε αντάρτικο στην τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή, για το πολυνομοσχέδιο. Όταν δηλαδή ο Γιώργος Παπανδρέου είχε καταψηφίσει ένα άρθρο.

Συζήτηση στην Βουλή επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.) και την αλλαγή σκοπού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) Eurokinissi

 

Ισορροπία τρόμου και τεράστια εσωτερική κρίση στην κυβέρνηση

Στην άκρως σημαντική όσο και κρίσιμη ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο ο Γιώργος Παπανδρέου παγώνει την αίθουσα. Ψηφίζει ή πιο ορθά καταψηφίζει το άρθρο δύο για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών. Στη συνέχεια εντελώς ατάραχος, λες και δεν έχει κάνει το παραμικρό, σηκώνεται και βγαίνει από την αίθουσα! Πού πάει; Στο γραφείο του το οποίο είναι ακριβώς δίπλα από αυτό του Ε. Βενιζέλου.

Συζήτηση στην Βουλή επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.) και την αλλαγή σκοπού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) Eurokinissi

 

Η κυβέρνηση πέρασε το σκόπελο, βαρύτατα όμως τραυματισμένη και πληγωμένη, ενώ όλες οι ματιές πολιτικών, δημοσιογράφων και πολιτών καρφώθηκαν στον Ε. Βενιζέλο. Σε αυτόν ο κ. Παπανδρέου έριξε το γάντι για να μην πούμε ότι τον “χαστούκισε” κιόλας. Διότι, ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έπρεπε να διαγράψει τον κάποτε πολιτικό του “προϊστάμενο”. Δεν μπορούσε όμως! Αν το έκανε χανόταν η κυβερνητική πλειοψηφία, η συγκυβέρνηση κατέρρεε και η Ελλάδα πήγαινε σε εκλογές. Με σίγουρο χαμένο τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ. Η μη διαγραφή του όμως, πάλι έπληξε τον κ. Βενιζέλο αφού φάνηκε ξεκάθαρα πως είναι “δεμένος”.

Κίνηση ματ Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος όμως δεν περιορίστηκε εκεί. Νωρίτερα κάτι αντίστοιχο είχε κάνει ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος φέρεται να έχει στενές σχέσεις ή έστω δίαυλο επικοινωνίας με τον πρώην πρωθυπουργό. Είναι απόλυτα χαρακτηριστικό ότι κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη έλεγαν πως δεν είναι τυχαία τα δύο όχι, ασύνδετα δηλαδή μεταξύ τους.   

Όπως αφέθηκε να διαρρεύσει στον Τύπο, προϋπήρξε κάποια συνεννόηση ανάμεσα στους δύο άνδρες αν και ο κ. Κακλαμάνης το διέψευσε κατηγορηματικά.

Συζήτηση στην Βουλή επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.) και την αλλαγή σκοπού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) Eurokinissi

 

Και η απάντηση Παπανδρέου. Λιτή αλλά με σαφές πολιτικό υπόβαθρο 

Ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, όσο ήταν στο γραφείο του ο κ. Παπανδρέου δέχτηκε την οργισμένη επίσκεψη Βενιζέλου και ενώ τον άκουγε σιωπηλός και ψύχραιμος, πολύ αργότερα, από το γραφείο του εκδόθηκε ανακοίνωση. Σταχυολογούμε τα πιο σημαντικά σημεία:

 “Πράγματι, οι υποκρισίες και τα προσωπικά  πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση.”

“Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε.”

“Όλοι κρινόμαστε από την παράταξη και τον Ελληνικό λαό”.

Δεν νομίζουμε πως υπάρχει λόγος να αναλύσουμε παραπάνω γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου είναι το πρόσωπο της εβδομάδας. Δεν μπορεί να ήταν αλλιώς, για οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο, το οποίο από την “αφάνεια” θα εμφανιζόταν ξανά και δυναμικά στο προσκήνιο. Ακόμα κι αν υπάρχουν αμφιβολίες ως προς αυτό, δεν γίνεται να αρνηθούμε πως έστρεψε τα βλέμματα ξανά πάνω του βάζοντας συγχρόνως τις βάσεις ώστε να επανακάμψει στο μέλλον. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα