Το rotation που θα εφαρμόσει στην κυβέρνησή του ο Μητσοτάκης
Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στον Sport24 Radio στους 103,3 χρησιμοποίησε ένα αθλητικό όρο για να προϊδεάσει με ποια κριτήρια και λογική θα επιλέξει τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση του, εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός
- 17 Μαΐου 2019 08:12
Η συνέντευξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στον Sport24 Radio στους 103,3 ήταν πιο “χαλαρή” από τις συνήθεις καθαρά πολιτικές εμφανίσεις του, καθώς μίλησε κυρίως για τα αθλητικά, ωστόσο μία αποστροφή του λόγου του έχει ιδιαίτερο -αν και “κρυμμένο”- πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς χρησιμοποίησε ένα αθλητικό όρο για να προϊδεάσει με ποια κριτήρια και λογική θα επιλέξει τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση του, εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές.
“Αν γίνουμε κυβέρνηση ο πάγκος είναι βαθύς. Rotation. Είμαι πάντα της λογικής ότι δίνεις ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Το rotation έχει την έννοια ότι δίνεις ευκαιρίες και χρόνο. Την άρπαξες την ευκαιρία από τα μαλλιά; Μπήκες και μου βάζεις δύο τρίποντα μέσα σε τρία λεπτά; Μένεις. Αυτό είναι το θέμα. Ποιος προπονητής είχε πει, να τα βράσω τα σχήματα εγώ θα δώσω την μπάλα στον παίκτη που θα βάλει καλάθι” είπε ειδικότερα ο κ.Μητσοτάκης.
Με τον όρο rotation όμως δεν εννοεί εν προκειμένω κατ ανάγκην τις συχνές αλλαγές, αλλά η έμφαση είναι στα νέα πρόσωπα και νέα πρόσωπα σημαίνει στελέχη που δεν έχουν θητεύσει ξανά σε κυβέρνηση, αλλά και τεχνοκράτες, που θεωρείται ότι δε φοβούνται το λεγόμενο πολιτικό κόστος και έχουν ειδική γνώση συγκεκριμένων θεμάτων.
Μάλιστα σύμφωνα με τις πληροφορίες του News 24/7 ο κ.Μητσοτάκης έχει αποκαλύψει σε συνομιλητές του ότι τουλάχιστον στις θέσεις των υφυπουργών θα προτιμήσει παντελώς νέα πρόσωπα, ανάλογα την περίπτωση και τεχνοκράτες, ενώ σκέπτεται να καταργήσει τις θέσεις των αναπληρωτών υπουργών για ένα πιο ευέλικτο και σφιχτό υπουργικό σχήμα. Εξάλλου στις 6 Μαρτίου δήλωσε στην εφημερίδα Le Figaro: “Θα κυβερνήσω με τους ανθρώπους της γενιάς μου. Και θα κάνουμε άνοιγμα και σε ανθρώπους από την κοινωνία των πολιτών, σε πρόσωπα από τον χώρο των επιχειρήσεων, αλλά και μέλη άλλων πολιτικών χώρων”. Μάλιστα κατά τη σύσκεψη των τομεαρχών της ΝΔ στις 5 Φεβρουαρίου ο κ.Μητσοτάκης είχε υπενθυμίσει “ότι την επομένη μέρα των εκλογών, τη σειρά εκλογής τη θυμούνται μόνο οι άμεσα ενδιαφερόμενο” και πρόσθεσε: “Για μένα αυτή η σειρά δεν έχει καμία σημασία στην αξιολόγησή μου για τη διακυβέρνηση της χώρας.” Μήνυμα που είχε θεωρηθεί ότι αφορούσε κυρίως τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος λίγες μέρες πριν στην κοπή της πίτας του δεν είχε κρύψει την επιθυμία (ή αγωνία του) να εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς στο Βορειο Τομέα Αθηνών, όπου επίσης ειναι υποψήφιος ο έτερος αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδακης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει λοιπόν ξεκαθαρίσει πως αριθμός σταυρών και δημοφιλία δεν πρόκειται να είναι παράγοντες στην αξιολόγηση του, αλλά γνώμονας θα είναι ποιος μπορεί “να κάνει τη δουλειά” κατά το κοινώς λεγόμενων. Προφανώς βέβαια ο βαθμός ελευθερίας κινήσεων του θα συναρτηθεί και από το πόσο ισχυρή αυτοδυναμία θα έχει: Αλλιώς θα κινηθεί με 152 βουλευτές πχ και αλλιώς με 160. Στη δεύτερη περίπτωση τα χέρια του θα είναι λυμένα ώστε να μη λάβει ιδιαίτερα υπόψη του εσωκομματικές ισορροπίες και ισχυρά στρατόπεδα όπως πχ το σαμαρικό. Γαλάζια στελέχη που τον γνωρίζουν καλά λένε ότι σε κάθε περίπτωση γνώμονας θα είναι αποκλειστικά η επιτυχία της κυβέρνησης άρα και της χώρας μετά τα τέσσερα καταστροφικά κατά τη ΝΔ χρόνια ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου ο κ.Μητσοτάκης έχει θέσει ως προϋπόθεση για να διεκδικήσει η χώρα με αξιώσεις τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, όπως έχει πει, μέσω μεταρρυθμίσεων, αλλά και ως στόχο την ανάπτυξη στο 4%: Και τα δύο αποτελούν κρίσιμα στοιχήματα.
Τα τρία βεβαίως πιο κρίσιμα υπουργεία όχι μόνο για την πορεία της οικονομίας, αλλά και για την εθνική πολιτική, είναι το Οικονομικών, το Εξωτερικών και το Άμυνας, για τα οποία βέβαια δεν έχει αποκαλύψει τις σκέψεις του.