Το συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία ‘ανακατεύει’ τη ΝΔ
Το "σύστημα Σαμαρά" ψάχνεται για να κινητοποιήσει κόσμο. Ποια γαλάζια στελέχη εκφράζουν επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα των συλλαλητηρίων. Στενός συνεργάτης του Μητσοτάκη δηλώνει καθαρά ότι η ΝΔ δεν θέλει σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία
- 26 Ιανουαρίου 2018 07:16
Αν το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για να κάνει όπισθεν ολοταχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία, το συλλαλητήριο της Αθήνας αναμένεται να αποτελέσει σταθμό που θα μετρηθεί η δυνατότητα του προέδρου της ΝΔ να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά μια θέση που τον περιχαρακώνει στα δεξιά της ΝΔ. Κυρίως θα μετρηθεί αν τελικά θα μπορέσει από τα δεξιά του να αναπληρώσει απώλειες από τη δημιουργία ρωγμών που έχει προκαλέσει η θέση του κ. Μητσοτάκη για το Σκοπιανό σε πιο κεντρώα και μετριοπαθή τμήματα της κοινωνίας στα οποία στόχευε για να δημιουργήσει μια αντικυβερνητική συμμαχία.
Πάντως το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε το τοπίο δια της υπεκφυγής της ΝΔ από το πρόβλημα παραπέμποντας τη λύση σε «άλλη συγκυρία» στο μέλλον, εντούτοις δεν φαίνεται να υπάρχει απόλυτη σύμπνοια στο θέμα των συλλαλητηρίων και της συμμετοχής των στελεχών της στο επικείμενο συλλαλητήριο της Αθήνας. Κορυφαία στελέχη της ΝΔ προστίθεται στις φωνές του Νίκου Δένδια και του Γιώργου Κύρτσου που δεν βλέπουν θετικά το ρόλο των συλλαλητηρίων αυτών. Η Ντόρα Μπακογιάννη σε ότι την αφορά προσωπικά ξεκαθάρισε ότι η ίδια δεν πρόκειται να μετάσχει λέγοντας ότι «έχω διαπραγματευτεί πολλά χρόνια πίσω από την ελληνική σημαία και ξέρω πάρα πολύ καλά τι σημαίνει διαπραγμάτευση και δεν νομίζω μια απλώς φωνή στο εσωτερικό της χώρας θα βοηθήσει αυτή την υπόθεση», προσθέτοντας όμως ότι «ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι επιθυμεί» σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους της (Σκάι).
Από τη μεριά της η τομεάρχης πολιτισμού Όλγα Κεφαλογιάννη άφησε αιχμές μέσω προβληματισμών που εξέφρασε γύρω από τη σκοπιμότητα αλλά και τις δυνάμεις που κρύβονται πίσω από τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου γράφοντας στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter «δημοκρατικό δικαίωμα κάθε πολίτη να διαδηλώσει αλλά στην εξωτερική πολιτική χρειάζεται ψυχραιμία. Προσωπικά διατηρώ πολύ μεγάλη επιφύλαξη και για τη σκοπιμότητα των συλλαλητηρίων και για το τί κρύβεται πίσω από αυτά, ποιοί επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την αγωνία των πολιτών».
Από την άλλη μεριά υπέρμαχος της συμμετοχής στο συλλαλητήριο δηλώνει σχεδόν σε καθημερινή βάση ο τομεάρχης Άμυνας και πρώην εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας. Μάλιστα ο σύμβουλος και στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε (real fm) «σε ότι αφορά το όνομα, ναι, να σας το πω ξεκάθαρα, εμείς δεν θέλουμε το όνομα “Μακεδονία” μέσα στο όνομα του γειτονικού κράτους των Σκοπίων. Το τι μπορεί να καταφέρει να κάνει κανείς με μία διαπραγμάτευση θα πρέπει να το προσπαθήσει. Γιατί εκ των προτέρων εμείς θα κάνουμε πίσω από τη θέση τη συνολική που έχουμε και αυτό που εκφράζει το αίσθημα του ελληνικού λαού;». Πληροφορίες θέλουν τον κ. Θεοδωρικάκο να είχε εκφράσει την άποψη ότι η ΝΔ δεν πρέπει να χαρίσει τα συλλαλητήρια στη Χρυσή Αυγή από την περίοδο των διαβουλεύσεων και των συσκέψεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους βουλευτές της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα πριν από την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες διάφορα συστήματα που κινούνται πέριξ του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τα τελευταία 24ωρα βρίσκονται σε ανίχνευση του εδάφους προκειμένου να διαπιστώσουν ποιοι είναι οι διοργανωτές της Αθήνας και όπως όλα δείχνουν αναμένεται να κινητοποιήσουν κόσμο για να συμμετέχει. Προς ώρας μέσω των social media από αυτά τα κέντρα γίνεται ιδιαίτερη ζύμωση και αναμένεται οι μηχανισμοί να μπουν σε κίνηση από τη στιγμή που χθες έγιναν επίσημες ανακοινώσεις για τη συγκέντρωση και την οργανωτική επιτροπή του συλλαλητηρίου.
Πάντως ήδη η εικόνα του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης έχει φέρει σε αντιπαράθεση τον Κυριάκο Μητσοτάκη με δυνάμεις του φιλελεύθερου και κεντρώου χώρου. Είναι ενδεικτικό όλου αυτού του κλίματος το άρθρο του Νίκου Μαρατζίδη (protagon) που επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρόεδρο της ΝΔ και επεσήμανε ότι «η ατζέντα του συλλαλητηρίου δεν έριξε παρά μόνο νερό στο μύλο της Άκρας Δεξιάς σε όλες τις εκδοχές της, εξτρεμιστική ή υπερσυντηρητική» για να καταλήξει στο συμπέρασμα για την ταυτόχρονη παρουσία δυνάμεων από τη ΝΔ μέχρι τη Χρυσή Αυγή ότι «αυτό που συνδέει το σύνολο της δεξιάς πλευράς του πολιτικού φάσματος δεν είναι τα ατομικά δικαιώματα, η ελευθερία και η δημοκρατία. Ο ελάχιστος δεξιός παρονομαστής είναι η εθνικοφροσύνη».
(Φωτογραφία: SOOC)