Το (σημιτικό) ΠΑΣΟΚ είναι εδώ
Το ερώτημα του "πόσους πράσινους εκσυγχρονιστές μπορεί να χωρέσει η κυβερνητική παράταξη" πλανάται πάνω από την Ν.Δ, μετά την επιλογή της Άννας Διαμαντοπούλου για τον ΟΟΣΑ.
- 14 Οκτωβρίου 2020 06:06
Ένα ακόμη … «πράσινο καρφί στο μάτι» των παραδοσιακών τάσεων της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να αποτελεί η Άννα Διαμαντοπούλου, που θα προταθεί από την κυβέρνηση για την θέση του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ. Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει την πρώην υπουργό και ευρωπαία επίτροπο του ΠΑΣΟΚ για μια θέση με υψηλό συμβολισμό, από μόνη της, ίσως να έδινε διαφορετικά μηνύματα. Όμως στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας εισπράττεται ως «μια ακόμη» τοποθέτηση «σημητικού» ή «πράσινου» στελέχους στις πολλές που έχουν προηγηθεί.
Εδώ και καιρό άλλωστε, στην Νέα Δημοκρατία ψιθυρίζεται –ιδίως από την «καραμανλική» πτέρυγα- η θεωρία περί καταιγισμού στελεχών προερχόμενων από το πάλαι ποτέ «εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ». Μια συνθήκη που θεωρείται πως ξεπερνά το «άνοιγμα στην κεντροαριστερά» για λόγους πολιτικής τακτικής και αγγίζει τα όρια της «σημιτοκρατίας» στον κυβερνητικό μηχανισμό.
Τα «πράσινα ίχνη»
Στο κυβερνητικό σχήμα καταγράφονται πλέον 4 υπουργοί, που όχι μόνον προέρχονται από τον συγκεκριμένο χώρο, όχι μόνον βρίσκονται σε ιδιαίτερα σημαντικούς θώκους αλλά φαίνεται να απολαμβάνουν και την αμέριστη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου. Ακόμη και όταν οι χειρισμοί τους δημιουργούν αρνητικές εικόνες στην κοινή γνώμη. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που η πρακτική του έχει προσδώσει στην κυβέρνηση την εικόνα αυταρχικής και αναχρονιστικής αντιμετώπισης των θεμάτων του υπουργείου του.
Επίσης η Λίνα Μενδώνη, που βαρύνεται με την εικόνα της πυρκαγιάς στις Μυκήνες, αλλά και ο νέος υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου. Πρόσωπο που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις με το νομοσχέδιο του για το ασφαλιστικό., το οποίο προορίζεται να ψηφιστεί στις αρχές του 2021.
Εξαίρεση αποτελεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης που αποδεικνύεται ότι δεν είναι καθόλου συγκρουσιακός και διαθέτει δημοφιλία. Όμως και αυτός προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε μάλιστα σύμβουλος της Άννας Διαμαντοπούλου, και φέρεται να χαίρει της εκτίμησης του Μεγάρου Μαξίμου.
Το περιβάλλον Μητσοτάκη
Στην Νέα Δημοκρατία δεν ξεχνούν πάντως ότι και οι 3 βασικοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν «κάνει την θητεία τους» στον χώρο του «πράσινου εκσυγχρονισμού». Τόσο ο Γιώργος Γεραπετρίτης που υπήρξε συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, όσο και ο Άκης Σκέρτσος ως συνεργάτης του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Στον «ίδιο παρανομαστή» και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, που βρέθηκε το 2001 στο ΠΑΣΟΚ ενώ έχει θητεύσει και γραμματέας της ΚΝΕ 10 χρόνια νωρίτερα, δηλαδή έως το 1991.
Επίσης ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης, πόστο με ιδιαίτερη σημασία, είναι ο Θανάσης Κοντογιώργης. Πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης του Γ.Παπανδρέου από το 2009 έως το 2012.
Στους παραπάνω συνυπολογίζονται και οι γραμματείς υπουργείων όπως Γιάννης Μαστρογεωργίου στο υπουργείο Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, που ήταν στενός συνεργάτης της Άννας Διαμαντοπούλου. Ο γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής που υπήρξε συνεργάτης του Ανδρέα Λοβέρδου. Από το ΠΑΣΟΚ προέρχεται και ο γ.γ με αρμοδιότητα το εμπόριο Πάνος Σταμπουλίδης αλλά και η γγ του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατηνάκη.
Η θέση
Ένα άλλο στοιχείο που επίσης δημιουργεί νευρικότητα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, είναι η φύση της συγκεκριμένης θέσης, Ο τίτλος του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ προσδίδει διεθνές κύρος και αποτελεί σχεδόν τιμητική διάκριση. Έτσι η θέση του γ.γ στον διεθνή οργανισμό, είναι ζηλευτή για δεκάδες σημαντικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που θα μπορούσαν να την καταλάβουν.
Η νευρικοτητα μάλιστα ενισχύεται όταν συνδυάζεται με την υπόνοια πώς δεν πρόκειται απλά για υποψηφιότητα αλλά για θέση που είναι εξαιρετικά πιθανό να καλυφθεί από πρόσωπο προερχόμενο από την Ελλάδα. Ακόμη όμως και αυτό να μην συμβεί, η πρόταση που έγινε στην Άννα Διαμαντοπούλου την φέρνει αυτόματα σε θέση εν δυνάμει στελέχους. Τέτοιου που μπορεί άμεσα να συνεργαστεί με την Ν.Δ και γιατί όχι να υπουργοποιηθεί.
Αυτά ενώ οι φήμες θέλουν τον επόμενο ανασχηματισμό να βρίσκεται πλεόν στον ορίζοντα. Μάλιστα αξίζει να θυμηθεί κανεις ότι πριν τον τελευταίο ανασχηματισμό του καλοκαιριού, είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση και άλλων στελεχών και υπουργών του ΠΑΣΟΚ . Όπως για παράδειγμα ο Γιάννης Μανιάτης.
Το σχετικό «teasing» περι στελεχιακής ένδειας πάντως. έγινε και με επίσημο τρόπο από το ΚΙΝ.ΑΛ. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης η Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει, σχολιάζοντας την επιλογή της Α. Διαμαντοπούλου, πως «ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά επέλεξε ένα στέλεχος από άλλο πολιτικό χώρο για μια κορυφαία διεθνή θέση, αποδεικνύοντας ότι το κόμμα του δεν διαθέτει ανάλογο δυναμικό». Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πάντως η τάση αυτή ερμηνεύεται ως ξεκάθαρο δείγμα των φιλελεύθερων συγκλίσεων που προκύπτουν μεταξύ της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ και στελεχών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr