Το σύνθημα της ΝΔ για τις ευρωεκλογές και τα τρία διλήμματα Μητσοτάκη

Διαβάζεται σε 4'
Προεκλογική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αγορά του Αμαρουσίου
Προεκλογική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αγορά του Αμαρουσίου sooc

Μετά το Πάσχα ξεκινά επισήμως η προεκλογική περίοδος, με τον πρωθυπουργό να πραγματοποιεί συνεχείς περιοδείες και να εστιάζει στον αφήγημα της “σταθερότητας”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού άκουσε χθες τα 12 ευαγγέλια στη Μητρόπολη σε μία δεύτερη επιχείρηση επαναπροσέγγισης με την Εκκλησία, αναχωρεί σήμερα για την Τήνο, όπου θα περάσει το Πάσχα.

Από την Τετάρτη του Πάσχα όμως ξεκινά και επισήμως η προεκλογική περίοδος και στις τέσσερις εβδομάδες που θα απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα πραγματοποιεί συνεχείς περιοδείες σε όλη τη χώρα.

Το πρόγραμμα των περιοδειών δεν έχει ακόμη κλειδώσει, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται την εβδομάδα του Πάσχα ο κ. Μητσοτάκης να επισκεφθεί την Ήπειρο και νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Παράλληλα με τις περιοδείες θα τρέξει και η προεκλογική καμπάνια της ΝΔ, με κεντρικό σύνθημα το “Σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη”. Το σύνθημα είχε αποκαλύψει ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, ωστόσο το ενδιαφέρον είχε στραφεί τότε στα πρόσωπα και ιδίως στα ηχηρά ονόματα, αλλά και την υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη.

Ήδη άλλωστε είναι σαφές ότι και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου η ΝΔ θα πάει με κεντρικό αφήγημα τη “σταθερότητα”. Το αφήγημα αυτό άλλωστε είχε αποδώσει και στις διπλές εθνικές εκλογές του 2023. Και παρόλο που οι ευρωεκλογές δεν βγάζουν κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης έχει σηκώσει το γάντι του διλημματικού χαρακτήρα της κάλπης που έχει πετάξει η αντιπολίτευση.

Φαίνεται άλλωστε ότι στο Μαξίμου βλέπουν ενθαρρυντικά τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Για αυτό και ο πρωθυπουργός έθεσε πλέον αριθμητικό πήχη, το 33% των ευρωεκλογών του 2019.

Τα τρία διλήμματα Μητσοτάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης στις προεκλογικές του ομιλίες θα θέτει συνεχώς τρία διλήμματα:

  • Θα ρωτά εάν οι πολίτες θέλουν να συνεχιστεί μία “πολιτική εθνικής σιγουριάς” ή να ρισκάρουν με αψήφιστες αποφάσεις και πειράματα.
  • Θα θέτει επίσης το ερώτημα εάν οι πολίτες θέλουν να δυναμώσουν τις ελληνικές διεκδικήσεις στην Ευρωβουλή ή θα στείλουν στις Βρυξέλλες εκπροσώπους που θα κατηγορούν συνεχώς τη χώρα, αναφερόμενος στο ψήφισμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.
  • Τέλος ο πρωθυπουργός θα θέτει το δίλημμα “επιστροφή στην καθήλωση ή συνέχιση των μεταρρυθμίσεων”. 

Ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα συνδέσει τη συνέχιση της κυβερνητικής πορείας με την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια. Ενώ κατα τις περιοδείες του θα αναφέρεται σε “μικρές νίκες” της ΝΔ στους 10 μήνες διακυβέρνησης που έχουν περάσει από τις τελευταίες εκλογές.

Τι θεωρούν στην κυβέρνηση “μικρές νίκες”

Για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση επιτυχίες της δεύτερης θητείας μέχρι τώρα αποτελούν συγκεκριμένα τα εξής:

  • Επιστολική ψήφος
  • Μη κρατικά πανεπιστήμια
  • Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής
  • Μέτρα κατά της οπαδικής βίας
  • Αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα όπως αυτό της μητρότητας, που πλέον επεκτάθηκε για εννέα μήνες στις ελεύθερες επαγγελματίες και τις αγρότισσες
  • Ανακαινίσεις των νοσοκομείων
  • Απογευματινά χειρουργεία
  • Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

Ενώ φυσικά ο κ. Μητσοτάκης θα αναφέρεται αναλυτικά στις διεκδικήσεις της χώρας από τις Βρυξέλλες, δηλαδή στην αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στο μεταναστευτικό και στην κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική και άμυνα.

Οι συστάσεις στους υπουργούς και οι 12 “στρατηγοί”

Ο πρωθυπουργός επιθυμεί όμως την ενεργό συμμετοχή της “όλης ΝΔ” (κατά το όλον ΠΑΣΟΚ, που έλεγε κάποτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος) στην προεκλογική μάχη. Μετά το Πάσχα αναμένεται επομένως να ξεκινήσουν περιοδείες και οι 12 “στρατηγοί”, δηλαδή οι 12 κορυφαίοι υπουργοί που έχουν αναλάβει ο καθένας από μία περιφέρεια.

Δεν αρκεί όμως να μετέχουν όλοι στη μάχη, αλλά πρέπει στις τέσσερις εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές να αποφευχθούν νέες “γκάφες”. Το Μαξίμου μπορεί να κάλυψε τον υφυπουργό Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλο, για τις απαράδεκτες δηλώσεις περί γυναικοκτονιών, αλλά ταυτόχρονα έστειλε δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, και ένα μήνυμα σε όλα τα κυβερνητικά στελέχη να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στις διατυπώσεις τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα