Το “σιωπηλό κίνημα της γραβάτας”: Η ΝΔ ανησυχεί πως χάνει γιατρούς και δικηγόρους

Διαβάζεται σε 4'
Το “σιωπηλό κίνημα της γραβάτας”: Η ΝΔ ανησυχεί πως χάνει γιατρούς και δικηγόρους
Στιγμιότυπο από συγκέντρωση διαμαρτυρίας EUROKINISSI

Μετά το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών, οι γαλάζιοι βουλευτές έχουν να αντιμετωπίσουν τα ειδικότερα παράπονα γιατρών για την κατάσταση στο ΕΣΥ και δικηγόρων για το νέο δικαστικό χάρτη.

Η φερόμενη ως “μεσαία τάξη” θεωρείται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των εκλογών του 2019, αλλά και του 2023.

Το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών όμως κόστισε στη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου. Ενώ έκτοτε οι γαλάζιοι βουλευτές ανησυχούν πως η κυβέρνηση ανοίγει διαρκώς νέα μέτωπα με εκλογικά κοινά όπως οι γιατροί και οι δικηγόροι.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν προκηρύξει πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, ζητώντας αυξήσεις, προσλήψεις στο ΕΣΥ και καμία υπέρβαση του 48ώρου ή μετακίνηση γιατρού για τις εφημερίες που “δεν βγαίνουν”.

Ενώ ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών πραγματοποιεί στοχευμένη αποχή μέχρι τις 14 Οκτωβρίου για την εφαρμογή του δικαστικού χάρτη, την οποία η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζουν ως ιστορικής σημασίας μεταρρύθμιση.

Στο ΕΣΥ η ΝΔ νοσεί

Οι σχέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ με τον ιατρικό κλάδο περνούν το τελευταίο διάστημα από… συνεχείς δοκιμασίες.

Ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, διαβεβαίωσε χθες στη Βουλή ότι μέχρι αύριο Παρασκευή θα έχουν προκηρυχθεί οι κενές θέσεις παθολόγων στο νοσοκομείο της Δράμας, στο οποίο παραιτήθηκαν 12 γιατροί μέσα σε μία ημέρα, επιχειρώντας έτσι να κλείσει το τελευταίο μέτωπο στο ΕΣΥ.

Την ίδια στιγμή πάντως διαμήνυσε ότι: “Το κράτος δεν εκβιάζεται”, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υλοποιηθεί η απειλή μαζικών παραιτήσεων και διαβεβαίωσε ότι το νοσοκομείο Δράμας θα συνεχίσει να λειτουργεί, ακόμη και αν χρειαστεί να μετακινηθούν γιατροί από όμορα νοσοκομεία.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο κ. Γεωργιάδης έρχεται σε αντιπαράθεση με τον ιατρικό κλάδο. Η κόντρα του υπουργείου Υγείας με τους ιδιώτες, ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς και τις απειλές για επίταξη τους στο ΕΣΥ, το καλοκαίρι είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της ΝΔ, αφού οι βουλευτές ήταν που άκουγαν τα παράπονα. Και τελικά είχε παρέμβει το Μαξίμου για να πέσουν οι τόνοι, διαβεβαιώνοντας ότι δε θα εφαρμοζόταν το μέτρο της επίταξης.

Επιμένει η κυβέρνηση στο δικαστικό χάρτη

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται μέχρι τις 14 Οκτωβρίου η στοχευμένη αποχή των δικηγόρων Αθηνών από την εκδίκαση υποθέσεων ανακοπών, εγγραφής και εξάλειψης προσημειώσεων. Ο ΔΣΑ καταγγέλει απαράδεκτη και τριτοκοσμική κατάσταση στα δικαστήρια λόγω εφαρμογής του νέου δικαστικού χάρτη.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε απαριθμώντας τις ενέργειες που έχουν εν τω μεταξύ γίνει για να αντιμετωπιστούν τα συγκεκριμένα προβλήματα, τα οποία ανέφερε στην ανακοίνωση του ο ΔΣΑ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, εν τω μεταξύ έχει επιλέξει μία διπλωματική αντιμετώπιση, δηλώνοντας ότι οι κινητοποιήσεις απλώς εκφράζουν την αγωνία των δικηγόρων και όχι ουσιαστική διαφωνία με το δικαστικό χάρτη.

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, ανήκει στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, δημιουργεί ανησυχία στους γαλάζιους για προσπάθεια του Κινήματος να “πάρει” το εκλογικό κοινό των δικηγόρων, στο πλαίσιο της μάχης για τη μεσαία τάξη και το μεσαίο χώρο. 

Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση δεν προτίθεται να κάνει πίσω στο δικαστικό χάρτη, μεταρρύθμιση την οποία όπως αναφέρθηκε έχει πάρει πάνω του ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός πολλάκις έχει υπενθυμίσει ότι την προσπάθεια για αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη είχε ξεκινήσει πρώτος ο Ελευθέριος Βενιζέλος και την έχει εντάξει στις “αθόρυβες μεταρρυθμίσεις”, δηλαδή σε πολιτικές τα αποτελέσματα των οποίων δεν φαίνονται άμεσα, αλλά είναι όπως υποστηρίζει, σημαντικά.

Εν προκειμένω η κυβέρνηση τονίζει ότι με την εφαρμογή του δικαστικού χάρτη θα υπάρξει επιτέλους επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης. Επίσης η κυβέρνηση επικαλείται την πρόσληψη 1.000 νέων δικαστών, όμως υπάρχει δυσαρέσκεια στο δικαστικό κλάδο καθώς στο πλαίσιο της ενοποίησης οι ειρηνοδίκες θα έχουν τα ίδια καθήκοντα με τους πρωτοδίκες, όχι όμως και την ίδια υπηρεσιακή εξέλιξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα