Το σκάκι της κεντροαριστεράς για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Διαβάζεται σε 4'Η στάση του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς ενόψει της διαδικασίας εκλογής προσώπου στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
- 14 Ιανουαρίου 2025 06:09
Η κοινή αφετηριακή θέση για έναν ή μία «Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον προοδευτικό χώρο» με τις διαφορετικές όμως τακτικές και κριτήρια για το πολιτικό «δια ταύτα», συνιστούν την εικόνα των κομμάτων της κεντροαριστεράς. Αυτά μερικά 24ωρα ξεκινήσει επισήμως το «παιχνίδι» των συσχετισμών που θα οδηγήσουν στην εκλογή προσώπου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας. Δηλαδή από την στιγμή που ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις δικές του προθέσεις.
Τα παραπάνω επανήλθαν δυναμικά στην επικαιρότητα μετά την χθεσινή πρωτοβουλία του Σωκράτη Φάμελλου να ανακοινώσει την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας την Λούκα Κατσέλη. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να έχει σήμερα συνάντηση μαζί της στις 11 το πρωί στα γραφεία του κόμματος στην Βουλή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Έτσι λοιπόν ΣΥΡΙΖΑ έκανε χθες την «κίνησή του» στην σκακιέρα της προεδρικής εκλογής. Επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να εγκαινιάσει -επι συγκεκριμένης βάσης- τόσο την συζήτηση περί εκλογής ενός προέδρου από τον προοδευτικό χώρο, όσο και την ευρύτερη ζύμωση για την δημιουργία συνθηκών σύμπραξης του χώρου του κέντρου και της αριστεράς.
Στο πρόσωπο της Λουκας Κατσέλη εκτιμάται ότι «τέμνονται» τα δύο αυτά στοιχεία. Αφού πρόκειται για ένα στέλεχος που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ (έχοντας υπάρξει και σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου), θήτευσε στον ΣΥΡΙΖΑ έχοντας και το θετικό κοινωνικό αποτύπωμα του περίφημου «Νόμου Κατσέλη», που αποτέλεσε επί χρόνια «αντίβαρο» στους πλειστηριασμούς κατοικιών.
Ο προοδευτικός χαρακτήρας της υποψηφιότητας της Λούκας Κατσέλη, άλλωστε, κάθε άλλο παρά αμφισβητήθηκε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Με τον Νίκο Ανδρουλάκη να μιλά στο Πολιτικό Κέντρο του κόμματος για μια «προοδευτική υποψηφιότητα». Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως για την κίνηση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Ανδρουλάκης ενημερώθηκε με προσωπικό τηλεφώνημα του Σωκράτη Φάμελλου κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του οργάνου στην Χαριλάου Τρικούπη.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ αποσαφηνίζεται σε όλους τους τόνους, πως η τακτική σε σχέση με την Προεδρία της Δημοκρατίας καθορίζεται με όρους …αποτελεσματικότητας. Στην Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζουν ότι κριτήριο των όποιων αποφάσεων τελικά θα ληφθούν δεν είναι το να καταγραφεί μια προοδευτική υποψηφιότητα αλλά να εκλεγεί ένας προοδευτικός/η πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Για τον λόγο αυτό ο Νίκος Ανδρουλάκης τηρεί απαρέγκλιτα την αρχή της αναμονής της υποψηφιότητας που τελικά θα προτείνει η κυβέρνηση. Αφού αυτό θα κρίνει το αν η Νέα Δημοκρατία προτίθεται να συνεχίσει την παράδοση που θέλει ο εκάστοτε ΠτΔ να εκλέγεται από την αντίθετη παράταξη αυτής που κυβερνά. Η θέση αυτή άλλωστε επιβεβαιώθηκε και στην χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ όπου όλα κορυφαία στελέχη τάχθηκαν υπέρ αυτής άποψης.
Φυσικά στο ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε (κάτι παραπάνω από) ετοιμότητα, εφόσον το Μέγαρο Μαξίμου κάνει μία διαφορετική επιλογή. Αν προτείνει δηλαδή πρόσωπο από την συντηρητική παράταξη, αφού η ισχύουσα διαδικασία εκλογής προέδρου δίνει την δυνατότητα εκλογής του με απλή πλειοψηφία ή ακόμη και με σχετική πλειοψηφία (120 ψήφοι) σε ακραίες περιπτώσεις. Σε αυτή την περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει την δική του πρόταση, η οποία όμως θα κινείται στην λογική του να μπορεί αυτή να συγκεντρώσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Η Νέα Αριστερά
Για την στάση που θα τηρήσει η Νέα Αριστερά στην διαδικασία εκλογής προέδρου μετά την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις. Θυμίζουμε πάντως ότι ο Αλέξης Χαρίτσης ήταν αυτός που έκανε ήδη από το… 2024 την πρώτη κίνηση προτείνοντας για ΠτΔ τον επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστου Ράμμου. Μια πρόταση που δεν στηρίχθηκε από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που προκάλεσε την δυσαρέσκεια της Νέας Αριστεράς που θεωρεί την υπόθεση αυτή «χαμένη ευκαιρία» για τον ευρύτερο χώρο.