Το σκάνδαλο δεν μπορεί να περιμένει τις διακοπές του Μητσοτάκη

Το σκάνδαλο δεν μπορεί να περιμένει τις διακοπές του Μητσοτάκη
Eurokinissi

Την πρόθεση της κυβέρνησης να κερδίσει όσο χρόνο μπορεί καθυστερώντας την διαλεύκανση των υποκλοπών διαπιστώνουν στα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Αγανάκτηση αλλά και θυμηδία προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, το «παιγνίδι με τις μέρες» που φαίνεται να παίζει η κυβέρνηση σχετικά με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες διαλεύκανσης του σκανδάλου των υποκλοπών. Ιδιαίτερα όσον αφορά την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Επιζητούν σιωπητήριο μέσω της «Ενημέρωσης 108» εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ

Η άρνηση του Κώστα Τασούλα να ενδώσει στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τις επόμενες μέρες ενισχύει την εικόνα που έχει η Κουμουνδούρου. Θυμίζουμε ότι οι 5 βουλευτές – μέλη της επιτροπής από την αξιωματική αντιπολίτευση αξίωσαν την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής και ζήτησαν να κληθούν οι παραιτηθέντες Γρηγόρης Δημητριάδης (γ.γ πρωθυπουργού), Πάναγιώτης Κοντολέων (τέως διοικητής ΕΥΠ) όπως και η εισαγγελέας της ΕΥΠ, ο νέος διοικητής της και ο πρόεδρος της Αρχής για την Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Ο πρόεδρος της Βουλής όμως παρέπεμψε το αίτημα σε συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων που θα γίνει το μεσημέρι της 22ης Αυγούστου. Την ημέρα δηλαδή που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να «ανοίξει την Βουλή», μια μόλις εβδομάδα νωρίτερα από την προγραμματισμένη ενεργοποίηση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου. Αυτό της δίνει την ευκαιρία να καθυστερήσει προτείνοντας οι διαδικασίες που έχει ζητήσει η αντιπολίτευση (Προ ημερησίας συζήτηση και συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών) να οριστούν σε μεταγενέστερες ημερομηνίες.

Μυστήριο παραμένει το πότε θα αποφασίσει η κυβέρνηση θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Για την ώρα οι αίθουσες (φωτο) συνεδριάσεων των επιτροπων παραμένουν άδειες. Eurokinissi

Οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν εξαρχής μια προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να καθυστερήσει όσο μπορεί περισσότερο τις διαδικασίες που θα φέρουν την κυβέρνηση αντιμέτωπη με την αντιπολίτευση, ιδίως τον Κυριάκο Μητσοτάκη απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Όπως και τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου των υποκλοπών στην βάσανο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Σε αυτήν συμπεριλαμβάνουν την καθυστέρηση 3 ημερών ώστε να μπορέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εκφωνήσει ένα 7λεπτο διάγγελμα (το οποίο παραμένει άγνωστο αν μαγνητοσκοπήθηκε στην Αθήνα ή σε τόπο παραθερισμού). Επίσης την «ντρίπλα» του ανοίγματος της Ολομέλειας της Βουλής στις 22 Αυγούστου, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε να γίνει προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση το κοινοβούλιο «εδώ και τώρα». Η εκτίμηση της Κουμουνδούρου είναι ότι πρόκειται για φοβική συμπεριφορά, που καταδεικνύει την ενοχή της κυβέρνησης. Παράλληλα όμως «βλέπουν» σχέδιο ώστε οι -εδώ και μία τριετία- καλλιεργημένες «ειδικές σχέσεις» του Μεγάρου Μαξίμου με την πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης και σε συνθήκες «ενημέρωσης 108» όπως λένε, να δημιουργήσουν κλίμα αποσιώπησης της υπόθεσης και αλλαγής ατζέντας.

Πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν πως ότι κι αν επιχειρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτό δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι παρακολουθήσεις, «ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει». Πράγμα που σημαίνει ότι είναι αδύνατον ο πρωθυπουργός να δραπετεύσει από τις ευθύνες του.

Ολιγωρία σε όλα τα πεδία πλην της προπαγάνδας βλέπει η Χαριλάου Τρικούπη

Στην Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζουν να επιμένουν σε δύο ζητήματα: Το πρώτο αφορά τον παράνομο χαρακτήρα της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Μνημονεύουν την παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου που τεκμηρίωσε συνταγματικά τον λόγο για τον οποίο δεν μπορούν να διενεργούνται παρακολουθήσεις βουλευτών-ευρωβουλευτών, κόντρα στην άποψη που εξέθεσε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

Επίσης διαπιστώνουν ένα είδος …έλλειψης διάθεσης, που μπορεί να χαρακτηριστεί και ολιγωρία όσον αφορά την έρευνα δεδομένων που ήρθαν στο φώς της δημοσιότητας από την δημοσιογραφική έρευνα σχετικά με το λογισμικό «Predator». Όπως για παράδειγμα το αν έχουν ελεγχθεί οι εταιρίες που σχετίζονται με αυτό και έχουν έδρα στην Αθήνα, ή το αν έχει περεταίρω ερευνηθεί το κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και όπως προέκυψε ανήκει σε μία ανυποψίαστη ηλικιωμένη κυρία. Επίσης δεν έχουν ξεφύγει από την προσοχή του «πράσινου» επιτελείου οι υπαινιγμοί του κυβερνητικού εκπροσώπου στο briefing περί υλικού παρακολουθήσεων που είναι πιθανόν να καταστραφεί λόγω της παρέλευσης της νόμιμης προθεσμίας.

Δεν είναι απίθανο σήμερα να υπάρξει νέα δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη, προκειμένου να απαντήσει στους ισχυρισμούς της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με το ότι δεν επιθυμεί να ενημερωθεί για το τι συνέβη σε επαφές με τον Γιώργο Γεραπετρίτη ή διοικητικούς παράγοντες. Το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει ότι ήταν ο Γιώργος Γεραπετρίτης αλλά και ο διοικητής της ΕΥΠ που υποστήριξαν ότι δεν γίνονται παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Με ότι αυτό σημαίνει για την αξιοπιστία τους. Θυμίζουν επίσης ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ζητήσει δημόσια και διαφανή ενημέρωση σχετικά με τους λόγους που παρακολουθούνταν, ερώτημα που παραμένει αναπάντητο. Η Χαριλάου Τρικούπη καθιστά σαφές ότι δεν προτίθεται να λάβει μέρος στο παιχνίδι της Νέας Δημοκρατίας και στις προθέσεις της για διαδικασίες που δίνουν την αίσθηση διευθέτησης μεταξύ δύο κομμάτων, αντί να συμβάλουν στην ενημέρωση των πολιτών και στην διαλεύκανση μιας υπόθεσης που αφορά τον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας.

Όσον αφορά το θέμα των κοινοβουλευτικών διαδικασιών η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ πιέζει και αυτή για την δρομολόγησή τους το συντομότερο δυνατόν. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χάρης Καστανίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα. Ο τελευταίος του εξέφρασε την θέση του προεδρείου της Βουλής, που ταυτίζεται με αυτή της κυβέρνησης, σχετικά με την πρόθεσή της να συζητηθούν όλα τα διαδικαστικά ζητήματα στην συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων στις 22 Αυγούστου. Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δεν αποκόμισε την αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται την βούληση της αντιπολίτευσης για την όσο πιο σύντομη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Αντιθέτως είναι πιθανό η συνεδρίαση αυτή να μην γίνει την εβδομάδα 22 με 26 Αυγούστου, αλλά σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα