Προγραματικές: Οι ομιλίες των υπουργών – Σύγκρουση για οικονομία και Σκοπιανό
Η έκπληξη με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από εφέτος ήταν η κύρια είδηση της ομιλίας του πρωθυπουργού, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τον κατηγορεί ότι δεν είπε κουβέντα για ασφαλιστικό- αφορολόγητο. Τη δεύτερη ημέρα των προγραμματικών ανοίγει ο Πιερρακάκης
- 21 Ιουλίου 2019 08:42
Με τις ομιλίες των υπουργών συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη ημέρα οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη Βουλή.
Η κύρια είδηση της χθεσινής ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η έκπληξη με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% από εφέτος τον Αύγουστο, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι αντίθετα θα καταργούσε και τις μειώσεις που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός ωστόσο επέλεξε να δώσει έμφαση στη μείωση των φόρων και τα θέματα της οικονομίας κυριάρχησαν στην ομιλία του, η οποία απευθυνόταν στο εκλογικό κοινό της ΝΔ αλλά είχε στόχο να καθησυχάσει και το κοινό του ΣΥΡΙΖΑ, με τις εξαγγελίες για προσλήψεις στο δημόσιο και τη μη αναφορά θεμάτων όπως το ασφαλιστικό. Θέλησε εξάλλου να στείλει ένα ενωτικό πολιτικό μήνυμα, καθώς και μήνυμα ήπιας πολιτικής αντιπαράθεσης. Ωστόσο ιδεολογικά έδωσε το στίγμα του με εξαγγελίες ιδιωτικοποίησεων, αναφορά στην ασφάλεια, στην κατάργηση του ασύλου και στην ίδρυση φυλακών τύπου Γ΄.
Ο κ.Μητσοτάκης βέβαια αναφέρθηκε στο σχέδιο του για τη ΔΕΗ, προαναγγέλλοντας ιδιωτικοποίηση δικτύων εάν χρειαστεί, καθώς και μελλοντικά μοντέλο ΟΤΕ.
Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του έκανε λόγο για “έξι ένοχες σιωπές του κ.Μητσοτάκη”, τον οποίο κατηγόρησε ότι δεν είπε κουβέντα για το ασφαλιστικό και το αφορολόγητο. Αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραπέμπει τη μείωση των πρωτογενών σε ένα αβέβαιο μέλλον όπως είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι μειώσεις φόρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα σημάνουν ισοδύναμα για τα λαϊκά στρώματα αλλά και τη μεσαία τάξη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό και για την τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Τσουβάλα, ο οποίος ήταν αρχηγός της ΕΛΑΣ κατά την τραγωδία στο Μάτι, καθώς και για τη στάση της ΝΔ ως αντιπολίτευση και τώρα ως κυβέρνηση στη συμφωνία των Πρεσπών.
Διμέτωπη επίθεση σε Μητσοτάκη- Τσίπρα εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για όσα ανέφερε για την μείωση των υπερπλεονασμάτων από το 2021. «Παραδοθήκατε στους δανειστές και δεν αλλάζετε τις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα, που δεν μπορεί να ασκεί κριτική γιατί έχει βάλλει την υπογραφή του», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αναλάβει ίδιες δεσμεύσεις , ακολουθώντας την ίδια πολιτική με τη συντηρητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Επικριτική ήταν η αναφορά της Φώφης Γεννηματά στη κυβέρνηση για το ασφαλιστικό κατηγορώντας την ότι έχει πρόθεση να μετατρέψει το ασφαλιστικό σύστημα σε κεφαλαιοποιητικό για κύρια και επικουρική σύνταξη για τους νέους εργαζόμενους.
“Απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ είναι το εργατικό κίνημα και το ΚΚΕ” δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, εκτιμώντας ότι “η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα έχει μεγάλη δυσκολία να περάσει την πολιτική της στη Βουλή, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ και τα αστικά κόμματα στηρίζουν τα προαπαιτούμενα, τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις και προβάλλουν το παραμύθι ότι η κοινωνική ευημερία θα έρθει με την ενίσχυση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.
Με εθνικιστικό λόγο, συνομωσιολογικά υπονοούμενα και διαμαρτυρίες ότι η Νέα Δημοκρατία του έκλεψε την ιδέα για τα… βότανα, ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος επιχείρησε να επιτεθεί στην κυβέρνηση εκ δεξιών.
Κατήγγειλε τις δεσμεύσεις Μητσοτάκη για μείωση της φορολογίας ως παροχολογία και κάλεσε τη ΝΔ να ακυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, αγνοώντας τον εθνικό κίνδυνο που θα επέφερε μία τέτοια κίνηση, καθώς θα έδινε “πάτημα” στην Τουρκία να αμφισβητήσει από την πλευρά της συμφωνίες.
Κριτική τόσο στον κ.Μητσοτάκη όσο και στον κ.Τσίπρα άσκησε ο γραμματέας του ΜΕΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποιος για την ακρίβεια κάρφωσε τον νυν πρωθυπουργό δια των αιχμών στον πρώην. Είπε χαρακτηριστικά ότι ο κ.Μητσοτάκης πρέπει να κάνει… εικονισμα τον κ.Τσίπρα, αποδίδοντας στο ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για την επάνοδο της ΝΔ και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό του είπε: “έχω νέα για σας: Την αξιοπιστία του κ. Τσίπρα, στα μάτια των δανειστών, δεν θα την φτάσετε ποτέ. Στην καλύτερη, για εσάς, περίπτωση να σας θεωρήσουν άξιο συνεχιστή του”.
Ο κ.Βαρουφάκης χαρακτήρισε ως προτεραιότητες να αποδράσει η χώρα από “τη φυλακή χρέους” και να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Έκανε λόγο για τοξικότητα και ταξικότητα του μη βιώσιμου χρέους που λειτουργεί ως μέσο υποταγής.