Το στίγμα Μητσοτάκη στις προγραμματικές: Μεταρρυθμίσεις, μείωση φόρων, ΔΕΗ στο επίκεντρο της ομιλίας
Απόψε ξεκινούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης με την ομιλία του πρωθυπουργού στις έξι το απόγευμα. Αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο της τετραετίας με σταδιακές μειώσεις φόρων και έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και να αναφερθεί στις προσλήψεις σε υγεία και αστυνομία, καθώς και στην “καυτή πατάτα” της ΔΕΗ
- 20 Ιουλίου 2019 08:10
Το σχέδιο 4ετίας της κυβέρνησης θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις, που ξεκινούν απόψε στις έξι το απόγευμα με την ομιλία του στη Βουλή.
Βασικοί άξονες του κυβερνητικού σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας είναι οι μειώσεις φόρων σταδιακά σε βάθος 4ετίας σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις, οι επενδύσεις για δημιουργία θέσεων εργασίας, η ασφάλεια και το νέο “κοινωνικό συμβόλαιο” εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται ακόμη να αναφερθεί στις προσλήψεις που ήδη έχουν εξαγγελθεί σε υγεία και αστυνομία, καθώς και στην “καυτή πατάτα” της ΔΕΗ.
Προεκλογικά εξάλλου ο πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα άφηνε πίσω του “νάρκες” και μία από αυτές είναι η ΔΕΗ, η οποία προφανώς και βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής επίσκεψης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη στο Μαξίμου εν όψει των προγραμματικών.
Αναμένεται συνεπώς με ενδιαφέρον το νέο στρατηγικό σχέδιο για τη ΔΕΗ αλλά και εάν θα γίνουν ανακοινώσεις για τη νέα διοίκηση. Πάντως διαψεύδεται ότι τη ΔΕΗ θα αναλάμβανε ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, που δεν εξελέγη με το ΚΙΝΑΛ, καθώς και τα σενάρια για το Γιάννη Παπαθανασίου. Δεν είναι εύκολο βέβαια να βρεθεί ο άνθρωπος που θα αναλάβει αυτό το δύσκολο εγχείρημα.
Μένει επίσης να φανεί με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ταμειακές ανάγκες της ΔΕΗ, δηλαδή εάν θα υπάρξει μερική ιδιωτικοποίηση μονάδων ή δικτύων της Επιχείρησης ή εάν θα αξιοποιηθούν τα 263 εκ ευρώ που μπορούν να προκύψουν από την κατάργηση της μείωσης ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 10%, που ψήφισε στο τέλος του 2018 η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Το τελευταίο σύμφωνα με πληροφορίες ήδη δόθηκε ως “εγγύηση” στις συζητήσεις με τους δανειστές για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων, ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να προχωρήσει στο πρόγραμμα της κλιμακωτής μείωσης των φόρων.
Η ιδέα που έπεσε στο τραπέζι ήταν ειδικότερα να καταργηθεί η μεσοσταθμική μείωση του 10% για τον ΕΝΦΙΑ το 2019 και αντί να γίνει μείωση 20% για το 2020 (φορτώνοντας επιπλέον δημοσιονομικό κόστος 565 εκατ. ευρώ τον επόμενο χρόνο) και 10% για το 2020, να γίνουν τρεις ετήσιες μειώσεις της τάξης του 10%, αρχής γενομένης από φέτος, με ολοκλήρωση του συνόλου της μείωσης το 2021.
Ως γνωστό η μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 ήταν κλιμακωτή: Ξεκινούσε από το 30% για την ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία ως 60.000 ευρώ μειώνοντας στο 10% για την ακίνητη περιουσία με αξία έως 100.000 ευρώ και πρακτικά μηδενίζονταν για ακίνητη περιουσία με αξία πάνω από 150.000.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει εξάλλου να “σπάσει” τις φορολογικές μειώσεις σε δύο δόσεις, με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο να έρχεται στη Βουλή τέλη Ιουλίου και να περιλαμβάνει ΕΝΦΙΑ και φόρο επιχειρήσεων για το 2020 και το δεύτερο μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού και να περιγράφει τις φορολογικές μειώσεις των επόμενων ετών.
Για όλα αυτά αναμένεται να δώσει σήμερα λεπτομέρειες ο κ.Μητσοτάκης, καθώς και να παρουσιάσει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων, καθώς εξάλλου κατά τη συνάντηση του με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ την περασμένη Τρίτη στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα πως οι μεταρρυθμίσεις θα ανοίξουν δημοσιονομικό χώρο, καθώς και ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους.
Η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων είναι άλλωστε μία προϋπόθεση για να θέσει στο μέλλον η κυβέρνηση το αίτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ και καθώς η χώρα παραμένει στην πραγματικότητα υπό καθεστώς επιτροπείας όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη παρά την ολοκλήρωση του προγράμματος, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη τύπου χθες διεμήνυσε ότι δε θα γίνουν εκπτώσεις απλα και μονο λόγω αλλαγής κυβέρνησης, αλλά ότι η Ευρώπη περιμένει να δει (μεταρρυθμιστικά) δειγματα γραφής της νέας κυβέρνησης.
Ο κ.Μητσοτάκης εκτός από το φορολογικό αναμένεται βεβαίως να αναφερθεί και στα δύο άλλα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης, το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που θα κατατεθεί την Τρίτη μετά τις προγραμματικές και την ψήφο εμπιστοσύνης και το επενδυτικό που θα κατατεθεί το Σεπτέμβριο. Αναμένεται επίσης να μιλήσει φυσικά για το ασφαλιστικό, με γαλάζια στελέχη να ξεκαθαρίζουν ότι o πρώτος πυλώνας, η κύρια σύνταξη, θα παραμείνει υποχρεωτικός και δημόσιος. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο για τον προαιρετικό και ιδιωτικό τρίτο πυλώνα, για την επικουρική σύνταξη, θα έρθει μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στον προγραμματισμό των προσλήψεων στο δημόσιο το επόμενο εξάμηνο, ο οποιος συζητήθηκε σε σύσκεψη στο Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη, στην οποία μετείχαν οι υπουργοί κ. Χρ. Σταϊκούρας, Μιχ. Χρυσοχοίδης, Β. Κικίλιας, Τ. Θεοδωρικάκος, Θ. Σκυλακάκης.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει σύμφωνα με το σχεδιασμό να έχει γίνει διαγωνισμός ΑΣΕΠ για 2.450 προσλήψεις στην υγεία (στη συντριπτική πλειοψηφία νοσηλευτών) καθώς και να έχουν ολοκληρωθεί 1.500 προσλήψεις αστυνομικών για την ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ και την ανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά ο πρωθυπουργός.
Ο κ.Μητσοτάκης άλλωστε θα δώσει μεγάλη έμφαση στο θέμα της ασφάλειας, ενώ φυσικά αναμένεται να αναφερθεί και στην κατάργηση του ασύλου, η οποία θα περιλαμβάνεται στο πρώτο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος.