Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι με το… ΔΝΤ

Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι με το… ΔΝΤ
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά την Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) Eurokinissi

Ευκαιρία αλλαγής σκηνικού για τον Ευάγγελο Βενιζέλο η επικείμενη συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους ελεγκτές της Τρόικα

Του Γιάννη Πιτταρά

Ως χρυσή ευκαιρία για την σταδιακή απεμπλοκή  της χώρας μας από το ΔΝΤ βλέπει ο Ευάγγελος Βενιζέλος την επικείμενη συνάντηση στο Παρίσι της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους ελεγκτές της τρόικα, την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει ως “ευκαιρία αλλαγής σκηνικού”.

Στην σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες ενόψει και των επαφών στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς που θα συμμετάσχουν στο ραντεβού στις 2 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε ότι παραμένει κεντρικό πολιτικό διακύβευμα, η αλλαγή των σχέσεων με την Τρόικα, η επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τελικά, η απεμπλοκή από το ΔΝΤ.

Στη σύσκεψη του “πρασίνου” στρατοπέδου αποφασίστηκε το ΠΑΣΟΚ να επιμείνει στις θέσεις του για τον Ενιαίο Φπρο Ακινήτων, δηλαδή να εξεταστεί η δυνατότητα μεγαλύτερης έκπτωσης στα ημιτελή ακίνητα, στα ξενοίκιαστα ακίνητα αλλά και στα τουριστικά ακίνητα (ενοικιαζόμενα δωμάτια που προέκυψαν έπειτα από αλλαγή χρήσης κτισμάτων που είχαν χτιστεί με άδεια για σπίτι).

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν επίσης η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και το πακέτο των φοροαπαλλαγών που επιδιώκει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση μετά από σύμφωνη γνώμη των δανειστών μας, εάν και εφόσον προηγουμένως παρουσιάσει τα ισοδύναμα μέτρα που δεν θα επηρεάζουν τους αριθμητικούς στόχους που έχουν τεθεί ως προς τα έσοδα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα δυο στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θα δώσουν το παρόν στην κυβερνητική αποστολή στο Παρίσι, Χρήστος Πρωτόπαπας και Κυριάκος Πιερρακάκης, αλλά και κυβερνητικά και κομματικά όπως η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, Κώστας Τριαντάφυλλος, Φίλιππος Σαχινίδης και Δημήτρης Καρύδης.

Ωστόσο, πρόβλημα δημιουργήθηκε με τον βουλευτή του κόμματος Νίκο Σηφουνάκη ο οποίος με επιστολή του “κάρφωσε” την ηγεσία του κόμματος «που για πρώτη φορά τα 2 1/2 τελευταία χρόνια» τον προσκαλεί σε σύσκεψη και σημειώνει ότι δεν θα παρευρεθεί «λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων».

Έστω και γραπτώς ο κ. Σηφουνάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο για τις θέσεις και τις προτάσεις του αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, θυμίζοντας ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον ΕΝΦΙΑ ήταν μεταξύ εκείνων που επέμενε ότι “ο νέος αυτός φόρος παράγει μια σειρά αδικίες και επιβαρύνει πολίτες που δεν θα έχουν τη φοροδοτική ικανότητα να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις”.

Επιπλέον, κάνει λόγο για “αδικίες” που “ενώ είχαν έγκαιρα επισημανθεί ουδέποτε ελήφθησαν υπόψη” και υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι “οι παραλογισμοί του ΕΝΦΙΑ προφανώς και δεν αίρονται με την χρονική μετάθεση ή τη χρονική επιμήκυνση καταβολής των δόσεων.

Ο κ. Σηφουνάκης μάλιστα, εκφράζει τη λύπη του γιατί όπως τονίζει “φαίνεται ότι δεν έχει γίνει κατανοητό ότι η αλλοπρόσαλλη και χωρίς σε βάθος μελέτη της δυναμένης να υπομείνουν οι πολίτες φορολογικής πολιτικής οδήγησε η αξιωματική αντιπολίτευση να έρθει πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές και με τα “πασαλείμματα” που αν αληθεύουν οι πληροφορίες ετοιμάζονται ως βελτιώσεις του ΕΝΦΙΑ απλώς θα ενισχύσει καταλυτικά τις δυνάμεις της, δεδομένου ότι οι συνεπείς πολίτες αισθάνονται ότι πλέον δημεύεται η περιουσία τους”.

Προτείνει μάλιστα τις εξής παρεμβάσεις:

– Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών ακινήτων, ώστε ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ να γίνει επί πραγματικών και όχι πλασματικών αξιών.

– Απαλλαγή ή έστω σημαντική έκπτωση για ακίνητα τα οποία την τελευταία 5ετία δεν έχουν αποφέρει κανένα εισόδημα.

– Απαλλαγή για ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται, και τα οποία δεν πλήρωναν ούτως η άλλως το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ.

– Ειδική μέριμνα (πχ. έκπτωση, περισσότερες δόσεις κλπ.) για φορολογούμενος που έχουν κόκκινα δάνεια και έχουνε υποστεί μεγάλη μείωση του μισθού τους τα τελευταία χρόνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα