Το τρίπτυχο ΠΑΣΟΚ: Αλλαγή τρόπου επαφής με την τρόικα, επιβεβαίωση βιωσιμότητας του χρέους και απεγκλωβισμός από το ΔΝΤ

Το τρίπτυχο ΠΑΣΟΚ: Αλλαγή τρόπου επαφής με την τρόικα, επιβεβαίωση βιωσιμότητας του χρέους και απεγκλωβισμός από το ΔΝΤ
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος εξέρχεται από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την σύσκεψη με τον πρωθυπουρό Α. Σαμαρά, για εκκρεμή θέματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης την Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014. (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

Ο στόχος που θέτει το ΠΑΣΟΚ είναι μια ουσιαστική, συνολική συζήτηση με τους εταίρους

«Σημαντικές πρωτοβουλίες για την πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση», ετοιμάζονται το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ. Αυτές, κατά τις ίδιες πηγές, αφορούν πρώτιστα το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα τον Σεπτέμβριο, οι οποίες θα προετοιμάσουν και τη «μεγάλη “πολιτική” διαπραγμάτευση για την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους που είναι θεμελιώδους σημασίας για την επάνοδο της χώρας στην ευρωπαϊκή “κανονικότητα”».

Παράλληλα, τονίζουν ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι καταρχάς μια ουσιαστική, συνολικού χαρακτήρα, συζήτηση με τους εταίρους που θα ξεκινά από την αναγνώριση των επιτευγμάτων της χώρας και των θυσιών των πολιτών, ώστε να γίνουν αποδεκτές προτάσεις για διορθώσεις σε άδικες ή ατελέσφορες ρυθμίσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος –που «έχει σηκώσει το βάρος των δυσκολότερων στιγμών της τελευταίας τετραετίας»- επιμένουν στην ανάγκη να υπάρχει ένα «σαφές και σταθερό στρατηγικό πλαίσιο, στο οποίο να ανάγονται όλοι οι επιμέρους χειρισμοί -και σε τεχνικό και σε πολιτικό επίπεδο». Συμπλήρωναν δε ότι «το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί, άλλωστε, εκ των πραγμάτων, ως ο εγγυητής μιας δύσκολης, αλλά αναγκαίας εθνικής στρατηγικής -σχέδιο Β ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει- όλη την περίοδο της “έκρηξης” και της διαχείρισης της κρίσης, ακόμη και όταν άλλοι ζούσαν την “αντιμνημονιακή” τους περίοδο».

Η πρώτη φάση αυτού του στρατηγικού σχεδιασμού, υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ, αρχίζει από το τρίπτυχο «αλλαγή τρόπου επαφής με την τρόικα, επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, απεγκλωβισμός από το ΔΝΤ και άρα από την τρόικα», όπως αυτό το είχε παρουσιάσει αναλυτικά ο πρόεδρος του κόμματος στην ομιλία του (30/7) στους Τομείς Πολιτικής και Δράσης του Κινήματος.

Επ’ αυτού οι ίδιες πηγές παραπέμπουν στα τρία ζητήματα που ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε στα στελέχη του κόμματος και που είχε θέσει δημόσια εκ μέρους του Κινήματος ως στοιχεία της εθνικής στρατηγικής και της εθνικής διαπραγμάτευσης, «αλλά κάποιοι “λόγω κομματικής μικροψυχίας οδηγούνται σε αδυναμία κατανόησης της πραγματικότητας και δεν στρατεύονται στην υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος”».

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος στη συγκεκριμένη ομιλία του υπενθύμισε ότι είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο Reuters, πέρυσι τον Σεπτέμβριο, όσο ήταν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ότι «το ελληνικό χρέος με την αναδιάρθρωσή του έχει καταστεί απολύτως βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο» και ότι «θα γίνουν, μόλις πετύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα, οι αναγκαίες παραμετρικές αλλαγές, που σημαίνουν στην πραγματικότητα νέο κούρεμα».

«Στην ουσία το δίλημμα δεν είναι κούρεμα ή μη κούρεμα, είναι πώς εμφανίζονται τα πράγματα: εάν θα τα εμφανίσεις με ένα τρόπο δήθεν επιθετικό, λαϊκιστικό, δήθεν ριζοσπαστικό, που σε φέρνει αντιμέτωπο με όλη την Ευρώπη, με όλες τις χώρες, με όλα τα Κοινοβούλια και με όλες τις αγορές ή αν θα τα εμφανίσεις με ένα τρόπο οργανωμένο, συγκροτημένο, ήπιο, υπεύθυνο, που θα υποστηριχθεί από όλους εκείνους που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο και στα κράτη-μέλη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους μηχανισμούς τους διεθνείς που παίζουν καθοριστικό ρόλο», είχε σημειώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να συμπληρώσει: «Έτσι θα γίνει».

Επίσης, είχε πει στη συνέχεια από το βράδυ των εκλογών ότι «πρέπει να αλλάξει ο τρόπος της επαφής μας με την τρόικα», ότι «η τρόικα πρέπει να σταματήσει τη συνεχή, τη διαρκή και έντονη παρουσία της στην Αθήνα, την παρουσία της σε όλα τα υπουργεία, σε όλες τις υπηρεσίες», ότι «πρέπει να αλλάξει το σκηνικό, γιατί αυτό δεν είναι μόνο συμβολισμός», αλλά είναι μια ολόκληρη αντίληψη, μια ολόκληρη νοοτροπία που συνδέεται με «την αλλαγή της σελίδας, και συνιστά εκδήλωση σεβασμού απέναντι στις θυσίες των Ελλήνων και στα επιτεύγματά μας τα δημοσιονομικά και τα διαρθρωτικά», προσθέτοντας ότι «και αυτό θα γίνει».

Τρίτον, είχε υπενθυμίσει ότι «η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με εντυπωσιακά καλούς όρους, με επιτόκιο το οποίο είναι απολύτως συγκρίσιμο με το επιτόκιο με το οποίο μας δανείζει το ΔΝΤ, τα μικρά επιτόκια αυτά που μας επιτρέπουν να έχουμε ένα χαμηλό χρέος τώρα» και είχε αναφερθεί εν συνεχεία στο παράδειγμα της Ιρλανδίας που «επιχειρεί να πληρώσει προκαταβολικά και ταχύτερα τις οφειλές της στο ΔΝΤ προκειμένου να απαλλαγεί από την παρουσία του και να επανέλθει στην κανονικότητα μιας χώρας για την οποία δεν υπάρχει τρόικα, δεν υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά υπάρχουν μόνο οι ευρωπαϊκές διαδικασίες και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί». «Σημειώστε το κι αυτό», συμπλήρωσε.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι ο κ. Βενιζέλος θέτει εδώ και πολύ καιρό το θέμα της θεσμικής φύσης της τρόικας και της παρουσίας της στην Αθήνα, παραπέμποντας ως προς αυτό σε πλήθος άλλων σχετικών δημόσιων τοποθετήσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως -μεταξύ άλλων- σε τοποθέτησή του στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2014 (7/12/2013) ότι «η τρόικα είναι ένα θεσμικό υβρίδιο που δεν προβλέπεται από τις συνθήκες, από το πρωτογενές ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο», ή στη δήλωσή του στις 29 Ιουλίου, όπου χαρακτήριζε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα είναι σύντομη η παρουσία της τρόικας στην Αθήνα και ένα μέρος των επαφών θα γίνεται εκτός Ελλάδας, καθώς επίσης και ότι «το Μνημόνιο τελειώνει» και «η τρόικα θα πάψει να έχει λόγο ύπαρξης».

Ακόμα, οι πηγές της Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζουν ιδιαίτερα αναφορές του κ. Βενιζέλου ότι «υπάρχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος -και τώρα είμαστε λίγο πριν από το πραγματικό τέλος αυτής της στρατηγικής», ότι «όταν το ΠΑΣΟΚ, όταν η Παράταξη λέει, απευθυνόμενη σε φίλους και εχθρούς, ότι “δεν έχουμε στρατηγική αμφιταλάντευση”, το εννοεί» και πως «η χώρα αλλάζει φάση».

Σε συνέχεια των προαναφερθέντων, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι καταρχάς μια ουσιαστική, συνολικού χαρακτήρα, συζήτηση με τους εταίρους και δανειστές, που θα ξεκινά από την αναγνώριση των επιτευγμάτων της χώρας και των θυσιών των πολιτών, ώστε να γίνουν αποδεκτές προτάσεις για διορθώσεις σε άδικες ή ατελέσφορες ρυθμίσεις (π.χ. μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, νέα ρύθμιση με 100 δόσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, φορολογικές ελαφρύνσεις /διορθώσεις με ίδιο ή και καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά χωρίς αγκυλώσεις και αδικίες). Χαρακτηρίζουν δε ως «ευνόητο» ότι «δεν θα γίνουν αποδεκτές προσεγγίσεις που οδηγούν σε νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό (όρια ηλικίας, συντάξεις) ή δυσμενείς αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς».

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζει τις προτάσεις του για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης στα τέλη Αυγούστου, όπου θα συζητηθούν και όλες οι πολιτικές που οδηγούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επ’ αυτού, το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει την ολοκληρωμένη πρόταση για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος τον Μάιο, όπου κάθε δράση συναρτάται με τη δημιουργία συγκεκριμένου αριθμού θέσεων εργασίας.

Επισημαίνουν, επιπλέον, ότι πρωταρχικό θέμα τις ημέρες αυτές είναι οι προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών μαζί με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την προστασία των παραγωγών αγροτικών προϊόντων από το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία, τόσο σε επίπεδο εθνικό, όσο και σε επίπεδο κοινοτικό, ώστε να μην υπάρξουν απώλειες.

Παράλληλα, στο ΠΑΣΟΚ προετοιμάζονται για την πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, καθώς επίσης και για την εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΠΑΣΟΚ και της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη, όπου, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος πέραν της αποτίμησης της πορείας του Κινήματος θα δώσει και το ιδεολογικό στίγμα της παράταξης για την μεταμνημονιακή εποχή. Οι πηγές της Χαρ. Τρικούπη ανέφεραν ότι η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο περιστύλιο του Ζαππείου, ενώ παράλληλα θα υπάρχει και η έκθεση ιστορικού υλικού του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου με θέμα “Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή”, που θα διεξάγεται στο Ζάππειο από 1 έως 7 Σεπτεμβρίου.

Τέλος, κατά την επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ, θα παρουσιασθεί «ο οδικός χάρτης για τη μεγάλη διαπραγμάτευση, την έξοδο από την κρίση, το νέο μοντέλο λειτουργίας της οικονομίας και του κράτους, και τις προτεραιότητες για την απασχόληση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα