Το “Τροπάριο της Ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ” έψαλλε ο Άδωνις
Διαβάζεται σε 4'Αργά το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας ψηφίστηκε στην Βουλή η τροπολογία του υπουργού Υγείας που επιτρέπει σε ιδιώτες γιατρούς να χειρουργούν στα δημόσια νοσοκομεία
- 30 Απριλίου 2024 06:19
To … «τροπάριο της ιδιωτικοποίησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας» επέλεξε να «ψάλλει» στην Βουλή την Μεγάλη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, αφού η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε χθες την τροπολογία που δίνει την δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να χειρουργούν στα δημόσια νοσοκομεία.
Κατά της ρύθμισης τάχθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση ενώ προκάλεσε την παρέμβαση τριών πολιτικών αρχηγών: Του Νίκου Ανδρουλάκη από το ΠΑΣΟΚ, του Αλέξη Χαρίτση από την Νέα Αριστερά και της Ζωής Κωνσταντοπούλου από την Πλεύση Ελευθερίας.
Η τροπολογία
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τροπολογία κατατέθηκε αργά τον βράδυ την περασμένη Παρασκευή προκειμένου η διάταξη να «περάσει» ταχύτατα από την κοινοβουλευτική διαδικασία. Ως εκ τούτου ουδέποτε τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, έτσι ώστε να αποτυπωθούν και εκεί οι έντονες αντιδράσεις τόσο των πολιτικών φορέων όσο και των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους.
Να επισημάνουμε πως το η διάταξη που επιτρέπει την «είσοδο» ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία ουσιαστικά «συμπληρώνει» το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης που έχει ήδη θεσμοθετήσει την δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να χειρουργούν στον ιδιωτικό τομέα. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, με την χθεσινή ψήφιση γίνονται … «θολά» τα όρια μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού συστήματος υγείας.
Άλλωστε τον ισχυρισμό αυτό επιβεβαίωσε έμμεσα με τα λεγόμενα του και ο ίδιος ο υπουργός σημειώνοντας πως «προσπαθούμε αυτά τα δύο συστήματα, δημόσιο και ιδιωτικό, να τα κάνουμε να συνεργαστούν για να παράγουν καλύτερες συνθήκες για τους πολίτες». O Άδωνις Γεωργιάδης είπε επίσης πως η κυβέρνηση οφείλει «να εξαντλήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο ώστε να βρει ο πολίτης τις υπηρεσίες που δικαιούται» και από αυτό τον στόχο «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε όλον τον ιδιωτικό τομέα».
Ως αιτία για την προώθηση της ρύθμισης επικαλέστηκε το ότι οι διαγωνισμοί για την στελέχωση του ΕΣΥ με ιατρικό προσωπικό αποδεικνύονται άγονοι. Να σημειωθεί επίσης πως το αντίτιμο που θα καταβάλλουν οι ιδιώτες γιατροί προκειμένου να εκτελούν ιατρικές πράξεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν καθορίζεται στην ίδια την τροπολογία, αντιθέτως αυτή θα καθορισθεί από μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις του υπουργού Υγείας.
Αντιδράσεις
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την συγκεκριμένη τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο το υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής. Αυτές αφορούσαν τόσο την διαδικασία της ψήφισης όσο και το περιεχόμενό της. Μάλιστα από το ΠΑΣΟΚ κατατέθηκε και ένσταση αντισυνταγματικότητας της ρύθμισης η οποία και απορρίφθηκε – όπως ήταν αναμενόμενο- από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Κοινός τόπος στις τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν το ότι η ρύθμιση όχι μόνον είναι αναποτελεσματική αλλά ουσιαστικά οδηγεί σε κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε χαρακτηριστικά για «μία τροπολογία, που 30 χρόνια από τον θάνατο του δημιουργού του Εθνικού Συστήματος Υγείας, Γιώργου Γεννηματά, μας επιστρέφει στα χρόνια πριν τη δεκαετία του 1980, καταργώντας αυτό που ήταν η μεγάλη και διαχρονική επιτυχία του ΕΣΥ: Δωρεάν και ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας.
Αυτός είναι ο θεμέλιος λίθος του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η άμεση, πλήρη και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας σε όλη την πατρίδα μας. Σήμερα ιδιωτικοποιείτε τη δημόσια υγεία, με μία μεταμεσονύκτια τροπολογία τη Μεγάλη Εβδομάδα». Επισήμανε μάλιστα ότι η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία γίνεται «προς όφελος ενός ολιγοπωλίου που νέμεται το 75% των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας».
Αναφερόμενος στις προβλέψεις της τροπολογίας ο Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε στην ομιλία του πως «φαίνεται ότι τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία ήταν μόνο η αρχή για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος υγείας. Και έρχεται σήμερα αυτή η τροπολογία, η οποία κατατέθηκε για μια ακόμη φορά κυριολεκτικά νύχτα. Κι αναρωτιέμαι, ολοκληρώνει έτσι η Κυβέρνηση το σχέδιό της για τη διάλυση του εθνικού συστήματος υγείας ή μήπως θα πρέπει να περιμένουμε το προσεχές διάστημα και άλλες αντίστοιχες ρυθμίσεις;
Η Κυβέρνηση φαίνεται ότι στο υποστελεχωμένο και εγκαταλελειμμένο ΕΣΥ βρήκε τη μαγική λύση, να επιτρέψει σε ιδιώτες γιατρούς τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων, την πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων, θεραπευτικών και επεμβατικών, πέραν του τακτικού ωραρίου, δηλαδή στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων».
Στην χθεσινή συνεδρίαση καταγράφθηκε και …μία ακόμη σύγκρουση του Άδωνι Γεωργιάδη με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας επι ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολλάκη. Αφορμή απότέλεσε η αναφορά του υπουργού Υγείας στο ότι ο Παύλος Πολλάκης ήταν ο πρώτος ιδιώτης γιατρός που χειρούργησε σε δημόσιο νοσοκομείο.
Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι αυτό έγινε δίχως αμοιβή όταν ο ίδιος ήταν αναπληρωτής υπουργός προκειμένου να αναδειχθεί η αποτελεσματικότητα του Νοσοκομείου Ζακύνθου όπου και έγινε το χειρουργείο. Κατηγορώντας τον Άδωνι Γεωργιάδη ότι προσπαθεί να συγκρίνει αυτή την πράξη με μια τροπολογία που ικανοποιεί τις απαιτήσεις συγκεκριμένων γιατρών που έχουν εδώ και πολύ καιρό καταθέσει σχετικό αίτημα.