Το “βέτο” Καραμανλή για τη Χάγη – Ποιους κινδύνους βλέπει
Διαβάζεται σε 8'“Οχι” σε προσφυγή στη Χάγη για θέματα εδαφικής κυριαρχίας, είπε ο Κ. Καραμανλής. Υποστήριξε ότι δεν έγιναν ξαφνικά ακροδεξιοί οι μισοί Ευρωπαίοι. “Αν πιστεύεις ότι ξέρεις πάντα καλύτερα από τους πολλούς, έχεις σίγουρα άδικο”, σχολίασε.
- 01 Ιουλίου 2024 22:20
Με μία ευρύτερα πολιτική ομιλία, ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε μέσω της Ευρώπης και στην εγχώρια πολιτική πραγματικότητα, με μηνύματα για τη Νέα Δημοκρατία, ενώ χτύπησε και σαφή “καμπανάκια” για το διάλογο με την Τουρκία, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη, στην οποία λίγο νωρίτερα είχε ρίξει “βόμβες” ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Καραμανλής απέδωσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών συνολικά στην ΕΕ, όπως και το χθεσινό των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, στην συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, την ανεξέλεγκτη μετανάστευση χωρίς δυνατότητα αφομοίωσης, την “αβασάνιστη αποδοχή ενός καταχρηστικού δικαιωματισμού”.
Κατήγγειλε, επίσης, φιλοπόλεμη συμπεριφορά της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία με κίνδυνο την “απειλή ενός γενικευμένου πολέμου στο έδαφος της” Ευρώπης. Αλλά και την αδυναμία της ΕΕ να παίξει ρόλο στο Μεσανατολικό και να καταγγείλει τις ευθύνες του Ισραήλ απέναντι στους άμαχους Παλαιστινίους.
Ο κ. Καραμανλής δήλωσε, επίσης, ότι είναι ανάγκη να σταλεί ένα ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα προς τα Τίρανα και τα Σκόπια: “Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές και επισύρουν συνέπειες. Με την πρόσθετη υπενθύμιση ότι ο δρόμος τους προς την Ευρώπη εξαρτάται από την Ελλάδα. Καθαρές κουβέντες, καθαροί λογαριασμοί.”
Ο πρώην πρωθυπουργός εκτίμησε συνεπώς ότι η Ευρώπη είναι σε κρίση που για πρώτη φορά τείνει να γενικευθεί. Ενώ υποστήριξε ότι δεν πρέπει να κατηγορεί κανείς ως ακροδεξιούς τους ψηφοφόρους που στράφηκαν σε κόμματα στα δεξιά του πολιτικού φάσματος.
“Ιστορικά κόμματα, που έπαιξαν επί πολλές δεκαετίες πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα των χωρών τους, εξαφανίζονται ή βρίσκονται σε φάση προϊούσας παρακμής. Οι πολίτες απομακρύνονται από αυτά διότι έχασαν ή χάνουν την εμπιστοσύνη τους προς αυτά, στις πολιτικές τους, στα προγράμματά τους. Βλέπουν, οι πολλοί τουλάχιστον, το βιωτικό τους επίπεδο να επιδεινώνεται, τις κοινωνικές υπηρεσίες να συρρικνώνονται, τις βασικές παραδοσιακές τους αξίες να περιφρονούνται, στο όνομα μιας ασαφούς και στρεβλής παγκοσμιοποίησης, της παντοδυναμίας των ανώνυμων αγορών και διακηρύξεων μιας ισοπεδωτικής πολυπολιτισμικότητας που προσβάλλει κάθε έννοια εθνικής ταυτότητας, παράδοσης και πολιτισμού, όπως και κάθε έννοια αρχών και αξιών με βαθιές ρίζες στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες”, είπε ο κ. Καραμανλής.
“Τι είναι όλοι αυτοί οι πολίτες, στην συντριπτικοί τους πλειοψηφία φιλήσυχοι δημοκράτες που μέχρι χθες ήταν σταθεροί ψηφοφόροι της Χριστιανοδημοκρατίας, των Σοσιαλδημοκρατών, των Γκωλικών και του Σοσιαλιστικού Κόμματος και τώρα αποστρέφονται τις παραδοσιακές τους επιλογές; Εν μια νυκτί όλοι αυτοί μεταμορφώθηκαν σε φανατικούς ακόλουθους ακροδεξιών ή φιλοφασιστικών πολιτικών σχηματισμών; Ή μήπως είναι όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού που απορρίπτουν το μοντέλο ζωής και κοινωνίας που βλέπουν να τους επιβάλλεται άνωθεν και αισθάνονται την ανάγκη να διαμαρτυρηθούν και να αντιδράσουν;” διερωτήθηκε ρητορικά.
Απέρριψε δε τις “καθησυχαστικές ερμηνείες” για την αποχή στις ευρωεκλογές ως αδιαφορία των νέων για τα κοινά και ως αποτέλεσμα της καλοκαιρίας. “Αν δεν είναι παντελώς έωλες μοιάζουν περισσότερο με παρηγοριά στον άρρωστο”, σχολίασε ο κ. Καραμανλής. Και πρόσθεσε: “Όταν η αποχή φθάνει στο 60%, όταν 6 στους 10 των εκλογέων απέχουν, όπως δυστυχώς συνέβη και στην δική μας χώρα, δεν είναι ώρα εφησυχασμού αλλά ώρα επείγοντος συναγερμού. Αυταπάτες ούτε χωρούν ούτε συγχωρούνται. Στην μεγάλη τους πλειοψηφία όσοι πολίτες επιλέγουν την αποχή εκφράζουν δια αυτού του τρόπου την δυσαρέσκεια τους και την ενόχλησή τους.”
Καρφιά για την επιμονή σε φον ντερ Λάιεν και τα παζάρια στην ΕΕ
Ο κ. Καραμανλής σχολίασε επίσης ότι “θα περίμενε κανείς ότι οι ευρωπαϊκές ηγεσίες έλαβαν το μήνυμα” και εκτίμησε ότι: “Οι αντιδράσεις του μεγαλύτερου τμήματος της Ευρωπαϊκής ηγεσίας δεν δείχνουν ούτε συνειδητοποίηση του τι πραγματικά συνέβη, ούτε σοβαρό προβληματισμό για το τι γίνεται λάθος, ούτε βέβαια ειλικρινή διάθεση για ουσιαστικές διορθωτικές κινήσεις.”
Κατήγγειλε ειδικότερα ότι: “Το πρώτο μέλημα στα Ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων ήταν η αγωνία κατ’ αρχήν και η μερική ανακούφιση ότι μπορούν να επιβάλλουν τις επιλογές τους. Ότι ο συσχετισμός δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους επιτρέπει κατά πάσα πιθανότητα να εμμείνουν στις προτιμήσεις τους. Ότι βγαίνουν δηλαδή οι αριθμοί! Αντί το σοκ να τους αφυπνίσει, η προτεραιότητά τους είναι μη τυχόν και δεν μπορούν να επιβάλλουν τις εκ των προτέρων προκαθορισμένες αποφάσεις τους.
Ακόμα χειρότερα, επιμένοντας επί το πλείστον σε πρόσωπα που με την συμπεριφορά τους στις προηγούμενες θητείες τους επέτειναν το πρόβλημα, διόγκωσαν την λαϊκή αγανάκτηση και έχουν σοβαρές ευθύνες για την σημερινή ευρωπαϊκή κρίση. Απλά ειπωμένο, γεωμετρική αύξηση της δυσαρμονίας μεταξύ των επιλογών των ηγετικών ελίτ και των αντιλήψεων μεγάλης μερίδας των πολιτών.”
Τα είπε στις Βρυξέλλες για να τα ακούει το Μαξίμου
Ο κ. Καραμανλής σχολίασε, επίσης, ότι οι ευρωπαϊκές ηγεσίες (αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς και στην ηγεσία της ΝΔ): “Στην προσπάθειά τους μάλιστα να υποβαθμίσουν την σημασία του εκλογικού μηνύματος, δεν διστάζουν με δημόσιες αναφορές να μετέρχονται με μεγάλη ευκολία περιφρονητικών και απαξιωτικών χαρακτηρισμών για τους διαμαρτυρόμενους πολίτες. Αίφνης η Ευρώπη γέμισε από λαϊκιστές, ακροδεξιούς, φιλοφασίζοντες και θρησκόληπτους. Από καθυστερημένους που δεν μπορούν να συλλάβουν τις σύγχρονες τάσεις και προτεραιότητες της πολυπολιτισμικότητας, του άκρατου δικαιωματισμού, της παντοκρατορίας των αγορών κι ενός αδιαφανούς τραπεζικού συστήματος, του σταδιακού εξοβελισμού του έθνους – κράτους.”
Και υποστήριξε ότι: “Όλα αυτά όμως είναι δείγματα νοσηρής και επικίνδυνης νοοτροπίας. Η αυταρέσκεια και η αλαζονεία, ο δύσκολα συγκαλυπτόμενος ελιτισμός δεν φανερώνουν μόνο ρηχότητα και επιπολαιότητα. Φανερώνουν στην ουσία υπεροψία για την άλλη άποψη, δογματικές αγκυλώσεις, περιφρόνηση για τους πολλούς, τις αγωνίες, τα προβλήματα, τις προσδοκίες τους. Έτσι όμως όχι απλώς δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, αντιθέτως επιδεινώνεται και μάλιστα ραγδαία με κίνδυνο κάποια στιγμή, όχι στο μακρινό απώτερο μέλλον, να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Όταν δαιμονοποιείται η άλλη άποψη, όταν αντιμετωπίζονται ως εχθροί οι ανησυχούντες, τότε η οριστική ρήξη μαζί τους είναι αναπόφευκτη.
Αν δεν καταλαβαίνεις γιατί δυσανασχετούν και διαμαρτύρονται οι πολλοί, αν επιμένεις, κόντρα σε όλες τις ενδείξεις, ότι εσύ έχεις δίκιο και οι πολλοί άδικο, αν πιστεύεις ότι ξέρεις πάντα καλύτερα από αυτούς και η μόνη παραδοχή που κάνεις είναι ότι θα έπρεπε απλώς να το επικοινωνήσεις καλύτερα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι εκείνοι έχουν δίκιο κι εσύ άδικο. Αν ούτε αυτό καταλαβαίνεις τα πράγματα είναι απείρως χειρότερα!”.
Η προειδοποίηση Καραμανλή για τη Χάγη
Ο κ. Καραμανλής έκλεισε με μία ηχηρή αναφορά στα εθνικά θέματα και ειδικότερα στα ελληνοτουρκικά. “Η όποια συγκυριακή ύφεση στην ρητορική και τις έμπρακτες προκλήσεις, υπαγορευόμενη από πρόσκαιρες σκοπιμότητες, δεν πρέπει να συσκοτίζουν την αλήθεια. Ότι δηλαδή η Τουρκία έχει ξεκάθαρο αναθεωρητικό σχέδιο για την περιοχή και ευθέως απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο. Ηγεμονισμός που συν τοις άλλοις αποκαλύπτεται από την στρατιωτική και όχι μόνο παρουσία της στην Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, την Βόρεια Αφρική αλλά και χώρες των Βαλκανίων”, τόνισε.
“Πιστεύω ότι καμμιά Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει σε μείζονα εθνικά θέματα και να αποδεχθεί ρυθμίσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Πρώτον, διότι αποκλείω την πιθανότητα να το επιθυμεί. Αλλά επιπρόσθετα δεν θα μπορούσε, διότι θα βρισκόταν αντιμέτωπη με την ομόθυμη και σθεναρή αντίδραση των Ελληνίδων και των Ελλήνων” πρόσθεσε με νόημα ο πρώην πρωθυπουργός. Και έθεσε “βέτο” σε προσφυγή στη Χάγη για θέματα εθνικής κυριαρχίας.
“Είναι λοιπόν αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο ΔΔ της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο ΔΔ να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό”, τόνισε ο κ. Καραμανλής.
Προειδοποίησε επίσης ότι: “Υφέρπει όμως πάντα ο κίνδυνος, στο όνομα της ύφεσης, των χαμηλών τόνων και των ήρεμων νερών, να δημιουργείται σταδιακά η εντύπωση της αποδοχής της διευρυνόμενης τουρκικής ατζέντας και διεκδικήσεων, άρα βήμα-βήμα της δημιουργίας προηγούμενου. Με άλλα λόγια η δια της διαχρονικής διολίσθησης έκπτωση πάγιων εθνικών θέσεων που εδράζονται στέρεα επί του Διεθνούς Δικαίου.”
Με τον τρόπο αυτό εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς την ανησυχία του για το μελλοντικό κόστος του ελληνοτουρκικό διαλόγου σήμερα.