Το χρέος και πάλι στο προσκήνιο
Πλούσια η ατζέντα σήμερα του πρωθυπουργού με τη συνάντηση που θα έχει με τον Τζακ Λιού να κυριαρχεί. Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο η κυβέρνηση μπορεί να έχασε την μάχη των 200 βουλευτών επιθυμεί, όμως να κερδίσει τις εντυπώσεις
- 21 Ιουλίου 2016 06:41
Πολύ σημαντική θεωρούν στο Μαξίμου τη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός στις 2 το μεσημέρι με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου. Με την κυβέρνηση να δίνει μεγάλη σημασία στον Αμερικανικό παράγοντα στο τραπέζι αναμένεται να κυριαρχήσει το ζήτημα για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα εστιάσει τόσο στα εργασιακά όσο και στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν στη χώρα. Τη συνάντηση θα απασχολήσουν σε μεγάλο βαθμό και οι εξελίξεις στην Τουρκία.
Ο Αμερικανός υπουργός έστειλε μήνυμα για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους σε συνέντευξή του στους Financial Times. «Θα ήλπιζα [η πρόσφατη τοπική αναστάτωση] να αλλάξει το κλίμα στο οποίο διεξάγονται οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους, γιατί από μόνο του αυτό είναι σωστό να γίνει και γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε μια γεωπολιτικά σημαντική θέση και είναι καλή στιγμή να ενισχυθεί το οικονομικό της μέλλον», επεσήμανε.
Μετά την επίσκεψη του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και του Πιέρ Μοσκοβισί η παρουσία του Τζακ Λιού στην Αθήνα θα είναι η 3η «προπαρασκευαστική» επίσκεψη πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με το βλέμμα να είναι στραμμένο στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών G20 στην Κίνα.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει την ανάγκη να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες καθορισμού συγκεκριμένων μέτρων για την απομείωσή του σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Ζητούμενο παραμένει η επιρροή που μπορούν να ασκήσουν οι ΗΠΑ στο ΔΝΤ.
Η «μάχη» του εκλογικού νόμου
Το βράδυ ο πρωθυπουργός θα περάσει στην «αρένα» του εκλογικού νόμου με την ομιλία του στη Βουλή, όπου θα κληθεί να απαντήσει σε μια σειρά από ζητήματα που θα θέσει η αντιπολίτευση.
Αναμένεται να εστιάσει στις θεσμικές αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση, όπως η συνταγματική αναθεώρηση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ασκήσει έντονη κριτική στα κόμματα του κέντρου που αρνούνται να ψηφίσουν την απλή αναλογική.
Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν πως παραμένει ανοιχτή ακόμα και σήμερα η πρόσκληση κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο Ποτάμι. Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζουν πως έχει συνυπογράψει την απόφαση της Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που μιλάει για εκλογικό σύστημα «που να κατοχυρώνει την αναλογική εκπροσώπηση της ψήφου των πολιτών και θα διευκολύνει τις αναγκαίες συμπράξεις και συνεργασίες».
Θέλοντας να πιέσουν ακόμα πιο πολύ, αλλά και να περάσουν στην επόμενη ημέρα από το Μαξίμου υποστηρίζουν πως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, έχουν την δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα ανοίξουν τον δρόμο για κυβερνήσεις προοδευτικής συνεργασίας, ή αν θα επιλέξουν να γίνουν ουρά της ΝΔ, κόβοντας οριστικά τις γέφυρες με τον προοδευτικό κόσμο – ακόμα και με την δική τους εκλογική βάση.