Τους κινδύνους της μεταβίβασης των κόκκινων δανείων σε funds, αναγνωρίζει ο Σταθάκης

Τους κινδύνους της μεταβίβασης των κόκκινων δανείων σε funds, αναγνωρίζει ο Σταθάκης
Συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2016 στην Ολομέλεια της Βουλής το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Παραδέχτηκε ότι η Κομισιόν πιέζει και για τα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου. Κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν εκείνες σε αναδιάρθρωση δανείων ασκώντας «ενεργητική πολιτική». Κριτική και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Τους κινδύνους που εγκυμονεί η συμφωνία για την μεταβίβαση των κόκκινων δανείων σε funds αναγνώρισε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, από το βήμα της Βουλής παραδεχόμενος ότι μια κερδοσκοπική αντιμετώπιση μπορεί να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες.

«Η διαχείριση των δανείων είναι πιθανόν να παίξει θετικό ρόλο. Εγκυμονούνται, όμως, και κίνδυνοι. Μια κερδοσκοπική αντιμετώπιση θα έχει αρνητικές συνέπειες» παραδέχτηκε ο κ. Σταθάκης κατά την κατεπείγουσα συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Οι διατάξεις για τη μεταβίβαση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μη τραπεζικά ιδρύματα προκάλεσαν μάλιστα την έντονη κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Νίνα Κασιμάτη, η οποία ζήτησε περισσότερες διασφαλίσεις για την προστασία των δανειοληπτών.

Ο κ. Σταθάκης διαβεβαίωσε, πάντως, ότι η κυβέρνηση επέλεξε ένα από τα πιο αυστηρά πλαίσια που υπάρχουν στην Ευρώπη για να προστατεύσει τους δανειολήπτες. «Δουλειά του θεσμικού πλαισίου είναι να προστατεύσει από τα αρνητικά φαινόμενα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας. Επισήμανε, μάλιστα, ότι οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία αυτών των ιδρυμάτων διαχείρισης κόκκινων δανείων είναι πανομοιότυπες με εκείνες των τραπεζών όσον αφορά την προστασία του καταναλωτή ή του επιχειρηματία καθώς και τα «δικαιώματα που κουβαλάει κάθε δάνειο».

Ο υπουργός Οικονομίας κάλεσε, πάντως, τις τράπεζες να προχωρήσουν σε «ενεργητική πολιτική» αναδιάρθρωσης των δανείων λέγοντας ότι έχουν δυνατότητα αναδιαρθρώσεων σε ποσοστά που φτάνει μέχρι και το 40% του συνόλου των χαρτοφυλακίων. «Οι τράπεζες πρέπει με κανόνες και κριτήρια να κάνουν αναδιαρθρώσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Πιέσεις της Κομισιόν για μεταβίβαση και δανείων με εγγύηση του Δημοσίου

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι θα εξαιρεθούν από τη μεταβίβαση όλα τα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαλεί τη χώρα μας για κάποιες περιπτώσεις. Ανέφερε, μάλιστα, ότι 500 εκ. ευρώ δανείων με εγγύηση του Δημοσίου βρίσκονται πλέον στις τράπεζες. «Είναι μείζον το πρόβλημα» παραδέχτηκε.

Κριτική από ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Εν τω μεταξύ, κριτική στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα άσκησαν οι εκπρόσωποι των φορέων που τοποθετήθηκαν στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

«Επώδυνη», χαρακτήρισε την προωθούμενη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς και εξέφρασε φόβους ότι μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο επιχειρήσεων και ότι, «ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω υποβάθμιση της ακίνητης περιουσίας και σαλαμοποίησης της λαϊκής κατοικίας».

Αντίθετος με τις ρυθμίσεις για τα επιχειρηματικά δάνεια εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ, Αντώνης Μέγγουλης , ο οποίος υποστήριξε, ότι το νομοσχέδιο “ανοίγει κερκόπορτα για να κερδοσκοπήσουν και στη χώρα μας τα distress funds”.

Την διαφωνία του με τις διατάξεις που αφορούν το νέο μισθολόγιο, εξέφρασε από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, Σταύρος Κουτσουβέλης ενώ κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχουν στην αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από τη βουλή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα