Τους βασικούς άξονες του νέου “νόμου Κατσέλη” περιέγραψε στη Βουλή ο Δραγασάκης
Το νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνει προστασία της πρώτης κατοικίας, δραστικά μικρότερη δόση κι επέκταση της προστασίας και σε κατηγορίες που σήμερα δεν καλύπτονται όπως οι μικρέμποροι.
- 06 Φεβρουαρίου 2019 14:34
Τους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη περιέγραψε στη Βουλή ο Γιάννης Δραγασάκης παρατηρώντας ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί «μέσα στον μήνα». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κι υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι το νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνει προστασία της πρώτης κατοικίας, δραστικά μικρότερη δόση για τους οφειλέτες με στόχο μεγαλύτερη βιωσιμότητα της ρύθμισης των οφειλών, αλλά κι επέκταση της προστασίας και σε κατηγορίες που σήμερα δεν περιλαμβάνονται, όπως οι μικρέμποροι.
Μάλιστα, ο Γ. Δραγασάκης επιφυλάχθηκε να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο αυτό τροπολογία της ΔΗΣΥ που προβλέπει πρόνοια για ένταξη στον νόμο Κατσέλη όσων δεν κατάφεραν να ενταχθούν σε αυτόν εντός των χρονικών ορίων με ευθύνη των τραπεζών και καθυστερήσεων στην απόδοση συγκεκριμένων δικαιολογητικών.
Μείωση των «κόκκινων» δανείων, ανάγκη για επιτάχυνση της μείωσης αυτής
Ο Γ. Δραγασάκης τόνισε ότι τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν σε μεγάλο βαθμό κληρονομιά της κρίσης θυμίζοντας ότι έφτασαν στο ανώτερο σημείο τους μεταξύ 2011 και του 2013-2014. Ο Γ. Δραγασάκης σημείωσε ότι στα τέλη του 2014 τα «κόκκινα» δάνεια ανέρχονταν στα 97 δισ. ευρώ κι από τότε υπάρχει μείωση, σε αντίθεση με τις μέχρι τότε προσπάθειες που δεν πέτυχαν. Ο Γ. Δραγασάκης σχολίασε ότι η στοχοθεσία για την μείωση των «κόκκινων» δανείων καθορίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας και τηρείται, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη για επιτάχυνση της μείωσης αυτής.
Ο Γ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στην κατάσταση των τραπεζών υπογραμμίζοντας ότι ό,τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια είναι σε θετική κατεύθυνση. Ο Γ. Δραγασάκης παρατήρησε ότι υπάρχει αύξηση καταθέσεων κατά 15 δισ. ευρώ, μείωση των «κόκκινων» δανείων, περιορισμός της εξάρτησης των τραπεζών από την χρηματοδότηση από τον ELA, πρόσβαση στις αγορές, καθώς και βελτίωση των επιτοκίων και των όρων χρηματοδότησης της αγοράς. «Υπάρχει πρόοδος, αλλά η κληρονομιά της κρίσης είναι μαζί μας» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γ. Δραγασάκης.
Κινδυνολογική η αντιμετώπιση των δηλώσεών μου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Ο Γ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η αντιπολίτευση και μερίδα των ΜΜΕ αντιμετώπισε τις δηλώσεις του για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Δυστυχώς, υπήρξαν δυνάμεις εκτός Βουλής και το γραφείο της ΝΔ που μίλησε για ανεύθυνες δηλώσεις. Υπήρξαν και μέσα ενημέρωσης τα οποία για δικούς τους λόγους κινδυνολόγησαν» σχολίασε ο Γ. Δραγασάκης επαναλαμβάνοντας όσα είχε πει πριν λίγες μέρες για τα «κόκκινα» δάνεια.
Ο Γ. Δραγασάκης παρατήρησε ότι «δεν είναι κάτι που με αυτόματο πιλότο, ή με μια απλή λύση μπορεί να ξεφορτωθείς όλα αυτά τα δάνεια» σημειώνοντας ότι «πρέπει την κάθε λύση να τη συζητούμε, να βλέπουμε τα θετικά, τα αρνητικά, ενδεχόμενους κινδύνους». Ο Γ. Δραγασάκης πρόσθεσε ότι αυτό που είπε είναι ότι «αν δεν προσέξουμε μπορεί να κάνουμε ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια», καθώς κι ότι αποτελεί «αυτονόητη αλήθεια» ότι «δυστυχώς αυτά τα νέα κεφάλαια ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος».
Οι σχεδιασμοί για την επενδυτική τράπεζα
Όσον αφορά την επικείμενη δημιουργία της επενδυτικής τράπεζας, ο Γ. Δραγασάκης σχολίασε ότι υπάρχει ανάγκη για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού μέσω μίας δέσμης από επενδυτικά ταμεία κι ενεργοποίησης των ιδιωτικών πόρων. Ο Γ. Δραγασάκης υπενθύμισε μία σειρά από επενδυτικά ταμεία που λειτουργούν ή έχουν σχεδιαστεί και τα οποία θα «κληρονομήσει» η επενδυτική τράπεζα.
Ο Γ. Δραγασάκης απάντησε και στην κριτική της αντιπολίτευσης για ισχνή ανάπτυξη επισημαίνοντας ότι μετά από βαθειά και παρατεταμένη ύφεση το 2% της ανάκαμψης «δεν είναι ευκαταφρόνητο», ούτε είχε επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια. Ο Γ. Δραγασάκης τόνισε ότι το βασικό είναι ότι «καταφέραμε να αλλάξουμε την φορά των πραγμάτων».