“Τρέχει” πίσω από τη μετάλλαξη Όμικρον η κυβέρνηση
Σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση για τα μέτρα «κατόπιν εορτής». Ακόμη και ο Θανάσης Πλεύρης δήλωσε ότι η κυβέρνηση ταλαντεύθηκε για την ημερομηνία εφαρμογής
- 28 Δεκεμβρίου 2021 06:07
Οι φόβοι των κομμάτων της αντιπολίτευσης για μια κυβέρνηση που «τρέχει πίσω από την μετάλλαξη Όμικρον» φαίνεται πως επιβεβαιώθηκαν μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας για μέτρα που θα εφαρμοστούν από τις 3 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση εμφανίζεται να «ζύγισε» τα υπέρ και τα κατά για την εφαρμογή άμεσων μέτρων επιλέγοντας να ισχύσουν από την επόμενη εβδομάδα. Όμως αυτό αποτιμάται από την αντιπολίτευση ως μια επικίνδυνη επιλογή που δεν έγινε με κριτήριο την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά την επικοινωνιακή διαχείριση. Ιδίως από την στιγμή που χθές ανακοινώθηκαν περισσότερα απο 9 χιλιάδες κρούσματα.
Γιατί αποφασίστηκαν μέτρα …«κατόπιν εορτής»
Στην ενημέρωση που ;έκανε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, δεν έκρυψε ότι την κυβέρνηση απασχόλησε ιδιαίτερα το αν θα έπρεπε να ανακοινώσει μέτρα άμεσης εφαρμογής, κατά την διάρκεια της γιορτινής εβδομάδας. Εμμέσως αναφέρθηκε σε ένα είδος αδιεξόδου το οποίο τελικά την οδήγησε στο να αποφασίσει να ισχύσουν από την επόμενη εβδομάδα. Όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας τυχόν άμεσοι περιορισμοί στην εστίαση – διασκέδαση θα οδηγούσαν αυτομάτως σε συνάξεις σε σπίτια. Μια κατάσταση οποία θεωρείται δυσκολότερο να ελεγχθεί, όμως ταυτόχρονα αναδεικνύει την αναποτελεσματικότητα μονοδιάστατων μέτρων κοινωνικού περιορισμού.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης η κυβέρνηση είναι βέβαιη πως «με τα στοιχεία τα οποία έχουμε τις επόμενες μέρες θα δούμε συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων που θα αφορούν κυρίως τη μετάλλαξη Όμικρον». Αυτό το στοιχείο δημιούργησε – όπως είπε- προβληματισμό. Όμως η τελική απόφαση λήφθηκε με το εξής σκεπτικό: «Ενδεχομένως τυχόν λήψη μέτρων 2 – 3 μέρες πριν την Πρωτοχρονιά θα δημιουργήσουν ένα πρόβλημα μεταφορές της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας στους κλειστούς χώρους των σπιτιών». Έτσι η κυβέρνηση αποφάσισε να ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου. Ενισχυτικό ρόλο στην απόφαση αυτή – πάντα σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας- έπαιξε το ότι «η άνοδος των κρουσμάτων δεν συνδυάζεται και με άνοδο των νοσηλειών, μας κάνει αισιόδοξους». Όπως και το ότι «στις ηλικίες άνω των 60 ετών, έχει γίνει και αναμνηστική δόση σε ποσοστό σχεδόν του 90%, γεγονός που μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι ως προς την πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Επίσης δήλωσε πως «για την Αττική έχει εκπονηθεί και σχέδιο πλήρους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα όπου υπάρχουν και πολλές ιδιωτικές δομές προκειμένου να καλύψουμε όλες τις ανάγκες αν χρειαστεί».
Εντελώς διαφορετικές όμως είναι οι ερμηνείες της αντιπολίτευσης για την κυβερνητική πρακτική. Συγκλίνουν ότι πρόκειται για μία μικροπολιτική διαχείριση της κατάστασης. Έτσι εστιάζουν την κριτική τους στην απουσία βούλησης για λήψη ουσιαστικών μέτρων, επισημαίνοντας ότι αυτό συνέβη παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις τόσο της αντιπολίτευσης όσο και των ειδικών.
ΣΥΡΙΖΑ: Σταθερά επικίνδυνοι για την δημόσια υγεία
Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό. Επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του ότι «τρέχει πίσω από τις εξελίξεις» και πως είναι πολύ πιθανό τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τις 3 Ιανουαρίου τελικά να μην ισχύσουν γιατί οι καταστάσεις θα επιβάλλουν νέα μέτρα. Υπονοώντας σαφώς ότι η όξυνση της πανδημίας θα απαιτήσει μέτρα εγγύτερα στο lockdown.
Η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει πως έγιναν πάλι αναφορές στην ατομική ευθύνη. Αλλά ούτε κουβέντα «για αξιόπιστη ιχνηλάτηση με μαζικά και δωρεάν τεστ για τον πληθυσμό, για περισσότερα δρομολόγια στα Μέσα Μεταφοράς, για αλλαγή πρωτοκόλλων στα σχολεία, για ενίσχυση του ΕΣΥ που καταρρέει και για επίταξη ιδιωτικών κλινικών». Ειδικά μάλιστα για την τηλε-εργασία επισημαίνεται «ανακοινώθηκε θολό, χωρίς διευκρινίσεις και καθυστερημένα». «Σταθερά αρνητές της πραγματικότητας, σταθερά επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία» ήταν το σχόλιο που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.
Ο τομεάρχης Υγείας του κόμματος Ανδρέας Ξανθός επισήμανε πως «τα μέτρα δραστικής μείωσης του κοινωνικού συγχρωτισμού ( χώροι διασκέδασης , αθλητικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, εργασία, μέσα μαζικής μεταφοράς , σχολεία κλπ ) έπρεπε να ληφθούν εδώ και καιρό και όχι κατόπιν εορτών». Μίλησε για «τραγική υποτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης και των προβλέψεων των ειδικών» ενώ επισήμανε πως «η εμμονή στην αντιεπιστημονική γραμμή της «πανδημίας ανεμβολίαστων» και κυρίως, η παντελής έλλειψη προετοιμασίας και ενίσχυσης του ΕΣΥ, κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε μη διαχειρίσιμη επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης και σε ολοσχερή κατάρρευση των δημόσιων δομών υγείας».
ΚΙΝ.ΑΛ: Για την κυβέρνηση προέχει το πολιτικό κόστος
Δεν έκρυψε την έκπληξή του το Κίνημα Αλλαγής για την εφαρμογή των μέτρων μια εβδομάδα μετά παρά τα 9.248 κρούσματα που ανακοινώθηκαν. Στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι για την κυβέρνηση είναι προτεραιότητα «η διαχείριση του πολιτικού κόστους και όχι η προστασία της δημόσιας υγείας». Επισημαίνουν μάλιστα ότι «για εμάς δεν υπάρχει μικροπολιτική διαχείριση, αλλά η εθνική προσπάθεια να προστατέψουμε τη ζωή, την υγεία και το εισόδημα των πολιτών. Η ατολμία της Κυβέρνησης της ΝΔ βλάπτει σοβαρά και τα τρία».
Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει την λήψη μέτρων στην λογική που κυριαρχεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ζητά «να σχεδιάσουμε βάσει των πραγματικών γεγονότων και των εμπειριών από άλλα Ευρωπαϊκά κράτη όπου έχει ήδη ξεκινήσει η υπερμετάδοση της μετάλλαξης Όμικρον, με μέτρα που θωρακίζουν την κοινωνία και ενισχύουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα».
Το ΚΚΕ κάνει λόγο για μέτρα τα οποία «επαναλαμβάνονται -χωρίς κανένα αποτέλεσμα- κάθε τρεις και λίγο, οδηγώντας σε τραγικά αδιέξοδα και αποτελέσματα». Επισημαίνει ότι ακούστηκαν ευχολόγια και επίκληση της ατομικής ευθύνης. Δίχως όμως «κανένα ουσιαστικό μέτρο για χώρους δουλειάς, σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που αποτελούν εστίες μετάδοσης.Επιδημιολογική επιτήρηση στα λόγια, χωρίς δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο τον πληθυσμό.Μάσκες αυξημένης προστασίας, με μετακύλιση του αυξημένου κόστους στον λαό και τους εργαζόμενους».
Κυβερνητική σύγχυση «βλέπει» το Μέρα 25. Έτσι στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος σημειώνεται πως η κυβέρνηση «μη μπορώντας να αποφασίσει τι είναι επικοινωνιακά πιο συμφέρον, να υποβαθμίσει την έκταση της πανδημίας (ώστε να δείξει ότι ελέγχει την κατάσταση) ή να δείξει πυγμή με αψυχολόγητα, αναποτελεσματικά πλην αυστηρά μέτρα (ώστε να δείξει ότι ελέγχει την κατάσταση), η κυβέρνηση σολομώντεια αποφάσισε «και τα δύο» , αποδεικνύοντας ότι βαδίζει στα τυφλά ελπίζοντας ότι το πρόβλημα θα λυθεί μαγικά». Το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη σημειώνει πως «έχουμε μια κυβέρνηση που αρνείται να εφαρμόσει τα αυτονόητα (όπως τα δωρεάν μαζικά τεστ), με μέριμνα για ιδιωτικά υπερκέρδη (υπερτιμολογημένες μάσκες και τεστ) και έναν Υπουργό Υγείας που θα πατάξει αμείλικτα… τις νότες». Η τελευταία αναφορά σχετίζεται με την προειδοποίηση του Θ.Πλεύρη ότι θα υπάρξει περιορισμός της μουσικής στην εστίαση αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις