Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου: Μήνυμα στην Άγκυρα για Κυπριακό και γεωτρήσεις
Ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων βρέθηκε στο επίκεντρο της Τριμερούς Συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
- 27 Σεπτεμβρίου 2019 21:05
Την κοινή τους δέσμευση να συνεχίσουν να προωθούν την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο επαναβεβαίωσαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας-Κύπρου–Αιγύπτου κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης που πραγματοποίησαν σήμερα στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Παράλληλα, έστειλαν μήνυμα και στην Άγκυρα καλώντας την να εργαστεί εποικοδομητικά για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό αλλά και να βάλει ένα τέλος στις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε το περιφερειακό σχήμα ως σημαντικό για την ανατολική Μεσόγειο αλλά και για τα συμφέροντα των τριών χωρών. Μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης, ο ΥΠΕΞ πραγματοποίησε ξεχωριστή συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, Σαμέχ Σούκρι, στην οποία τέθηκαν επί τάπητος οι ενεργειακές εξελίξεις αλλά και ευρύτερα θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος.
Μάλιστα, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να ξεκινήσουν και πάλι οι επαφές για να προχωρήσει η υπόθεση του καθορισμού οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως εκτίμησε ο κ. Δένδιας, μια τέτοια εξέλιξη θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή.
Τέλος, αναφερόμενος στην Αίγυπτο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε ότι πρόκειται για μια «χώρα ιστορικά φίλη της Ελλάδας στην οποία προσβλέπουμε μέσα στο πλαίσιο του νέου δόγματος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, του ανοίγματος μας σε όλο τον κόσμο μετά από την κρίση».
Το Ανακοινωθέν της Τριμερούς Συνάντησης
Τονίζοντας την κοινή τους δέσμευση να συνεχίσουν να προωθούν την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο, ο Νίκος Δένδιας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Σαμέχ Σούκρι συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους εν όψει μάλιστα και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής που θα φιλοξενηθεί στο Κάιρο στις 8 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή των ηγετών και των τριών χωρών.
Οι ΥΠΕΞ επαναβεβαίωσαν την προσήλωση τους στις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν τη συνεργασία του περιφερειακού σχήματος, όπως είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και η προσήλωση στους κανόνες του ΟΗΕ, στις σχέσεις καλής γειτονίας και στην έμπρακτη αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών της περιοχής.
Όπως αναφέρει το ανακοινωθέν της τριμερούς, «οι υπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία του σεβασμού κυριαρχίας, όπως επίσης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας κάθε κράτους στις θαλάσσιες ζώνες του πάνω στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας».
Συνεχίζοντας, το ανακοινωθέν καλεί ευθέως την Τουρκία να συνεισφέρει εποικοδομητικά για την επίλυση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι η Άγκυρα πρέπει να συμβάλει στην «επανέναρξη δομημένων και προσηλωμένων στον στόχο της επίτευξης λύσης συνομιλιών για μια συνολική και βιώσιμη επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Αναφορικά με την στάση και την συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, το ανακοινωθέν επισημαίνει ότι οι τρεις υπουργοί καταδίκασαν τις παράνομες πράξεις της Άγκυρας στη θάλασσα του Αιγαίου και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Γίνεται μάλιστα ειδική αναφορά στις «κλιμακούμενες προκλητικές και παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες, τις σεισμικές έρευνες και τη στρατιωτική παρουσία στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».