Τριπλή πίεση στην Τουρκία για Συρία, Κύπρο και προσφυγικό
Ο Νίκος Δένδιας σήμερα στη σύνοδο των ΥΠΕΞ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη και Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής θα θέσουν το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και την τήρηση της συμφωνίας με ΕΕ για προσφυγικό- μεταναστευτικό
- 14 Οκτωβρίου 2019 07:05
Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και την τήρηση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για προσφυγικό– μεταναστευτικό, την ώρα που στην Ευρώπη διαμορφώνεται κλίμα κυρώσεων στην Τουρκία για τη Συρία, θα θέσουν στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών σήμερα και αύριο και στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και Παρασκευή η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος.
Την προεργασία για τις ελληνικές θέσεις θα κάνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποστηρίξει το κυπριακό αίτημα για εφαρμογή των κυρώσεων που είχαν αποφασιστεί τον Ιούλιο καθώς η Τουρκία παίζει επικίνδυνα παιχνίδια πρόκλησης και πίεσης στην ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ θα αντιστρέψει τον εκβιασμό της Άγκυρας όσον αφορά στο προσφυγικό- μεταναστευτικό. Δηλαδή ενώ η Τουρκία ζητά περισσότερα χρήματα από την ΕΕ και διαχείριση τους από το τουρκικό κράτος και όχι ΜΚΟ για να εφαρμόσει τη συμφωνία, η Ελλάδα θα ταχθεί μεν υπέρ της χρηματοδότησης της Τουρκίας για την αντιμετώπιση των ροών, αλλά μόνο εφόσον από την πλευρά της η γειτονική χώρα τηρεί τις υποχρεώσεις της.
Η Τουρκία όμως βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών εταίρων κυρίως λόγω της επέμβασης στη Βόρεια Συρία, η οποία ήδη μετρά θύματα, περιπλέκει γεωπολιτικά ακόμη περισσότερο την κατάσταση σε μία ήδη ταραγμένη περιοχή, κινδυνεύει να ενισχύσει τον ISIS και δημιουργεί φόβους για νέες προσφυγικές ροές. Η κοινή γνώμη πολλών ευρωπαϊκών χωρών πιέζει τις κυβερνήσεις και θεωρείται βέβαιο πως η Άνγκελα Μέρκελ δε μπορεί παρά να δείξει πυγμή απέναντι στην Άγκυρα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον κάλεσε να τερματίσει άμεσα την επέμβαση στη Βόρεια Συρία. Ο “σουλτάνος” πάντως δεν έδειξε να πτοείται και σε δηλώσεις του κατηγόρησε τη Μέρκελ ότι στηρίζει τους Κούρδους “τρομοκράτες” (κατά την Άγκυρα) και όχι μία χώρα σύμμαχο της στο ΝΑΤΟ, η ανοχή του οποίου στην τουρκική εισβολή έχει προκαλέσει ενόχληση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ελλάδα έχει δια στόματος του ίδιου του κ.Μητσοτάκη καταδικάσει την επίθεση και όπως είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός μετά την συνάντηση του την περασμένη εβδομάδα με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ (ο οποίος “χάιδεψε” την Άγκυρα τόσο για τη συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και για την επέμβαση στη Συρία), η χώρα μας συντάσσεται απόλυτα με τους Ευρωπαίους εταίρους της που ζητούν τον τερματισμό της τουρκικής εισβολής. Ο κ.Μητσοτάκης είχε μάλιστα προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ ότι η τουρκική εισβολή ενδέχεται να οδηγήσει τελικά σε ανασύνταξη των τρομοκρατών του ISIS και τα γεγονότα δείχνουν ήδη δυστυχώς να τον δικαιώνουν. Επομένως η Ελλάδα προφανώς και θα στηρίξει οποιαδήποτε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας και για τη Συρία, θέτοντας παράλληλα και τα ζητήματα που αφορούν πιο άμεσα την ίδια και την Κύπρο.