Τροπολογίες τελευταίας στιγμής στα εργασιακά – Αποχώρησαν από τη Βουλή ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25
Με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν μισή ώρα πριν την προγραμματισμένη ψηφοφορία καταργείται το βάσιμο της απόλυσης, η ευθύνη των εργολάβων για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ μπαίνει πλαφόν στις συντάξεις. Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση
- 08 Αυγούστου 2019 18:03
Με τρεις τροπολογίες που κατατέθηκαν μισή ώρα πριν την προγραμματισμένη ψηφοφορία στο διυπουργικό νομοσχέδιο από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση καταργείται το βάσιμο της απόλυσης, η ευθύνη των εργολάβων για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων και μπαίνει πλαφόν στις συντάξεις (ορίζει στα 4.608 πλαφόν σύνταξης), γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και την αποχώρηση κατα σειρά του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜεΡΑ25 από τη Βουλή και ακολούθησαν ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση.
Με την κατάθεση των τροπολογιών πήρε καταρχήν το λόγο ο πρώην υπουργός Παύλος Πολάκης καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την κίνηση σκοπίμως μισή ώρα πριν την ορισμένη ώρα της ψηφοφορίας.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο εμφανώς οργισμένος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κάνοντας λόγο για τροπολογίες κατ απαίτηση του ΣΕΒ με στόχο να διευκολυνθούν οι απολύσεις.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος στηλίτευσε το γεγονός ότι οι τροπολογίες κατατέθηκαν τελευταία στιγμή μετά από 30 ώρες διαδικασίας ζητώντας να αποσυρθούν και κάνοντας λόγο για διαδικαστικές παραβιάσεις.
Τη διαδικασία κατήγγειλαν από το ΚΙΝΑΛ ο Γιώργος Καμίνης και ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Ο κ.Καμίνης κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας ότι τελευταία στιγμή καταθέτει τροπολογίες με σημαντικό περιεχόμενο ενώ είχε εξαγγείλει ψηφοφορία στις έξι και την κυβέρνηση ότι “έρχεται από την πρώτη στιγμή της θητείας της και επαναλαμβάνει ο,τι χειρότερη πρακτική έχουμε δει τα τελευταία χρόνια”.
Μέχρι και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος κατήγγειλε τη διαδικασία, κατηγορώντας την κυβέρνηση της ΝΔ ότι επαναλαμβάνει την πρακτική των τροπολογιών του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειωτέον ομως ότι ο κ.Βελόπουλος σχολίασε ότι δε θα πει εάν είναι λάθος το περιεχόμενο των τροπολογιών, δείχνοντας ότι συμφωνεί επί της ουσίας.
Στη συνέχεια ανέβηκε ο κ.Βρούτσης στο βήμα, γεγονός που ενέτεινε τις αντιδράσεις από την πλευρά του ΚΚΕ, το οποιο εν μέσω έντασης αποχώρησε απο την αίθουσα της ολομέλειας. Αμέσως αποχώρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Γιάνης Βαρουφάκης και ανακοίνωσε και την αποχώρηση του ΜεΡΑ25.
Μετά την αποχώρηση του ΚΙΝΑΛ ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έμεινε στην αίθουσα και ζήτησε το λόγο. Σχολίασε ότι η αποφασιστικότητα και κυβερνησιμότητα δε μπορεί να σημαίνει έλλειψη σεβασμού σε θεσμούς και διαδικασίες διότι η κρίση όπως είπε δεν ήταν απλώς εκτροχιασμός του προϋπολογισμού αλλά ο εκτροχιασμός ο θεσμικός η αδιαφάνεια που επέτρεψε στην εξουσία να χρεώσει τη χώρα. Εξήγησε ότι το ΚΙΝΑΛ αποχωρεί γιατί δε δέχεται την τελευταία στιγμή να έρχονται τροπολογίες για ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα του λαού χωρίς να έχει γνώση των πραγμάτων.
Οι τροπολογίες