Τσακαλώτος: ‘Στόχος η έξοδος από το πρόγραμμα χωρίς άλλο πρόγραμμα’
Την πίεση των ομολόγων του για ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα το 2018 χωρίς να ακολουθήσει νέο πρόγραμμα, μετέφερε ο υπουργός Oικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το Ταλίν
- 15 Σεπτεμβρίου 2017 16:28
«Η Ελλάδα συζητήθηκε για άλλη μια φορά, τα αυτιά μου είναι στη θέση τους, δεν τραβήχτηκαν τα αυτιά μου όπως γράφεται στην Ελλάδα» δήλωσε χαριτολογώντας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις που έκανε μετά το Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας.
«Η Ελλάδα συζητήθηκε για άλλη μια φορά, τα αυτιά μου είναι στη θέση τους, δεν τραβήχτηκαν τα αυτιά μου όπως γράφεται στην Ελλάδα» δήλωσε χαριτολογώντας ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σε σ δηλώσεις που έκανε μετά το Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονία
Όπως είπε, δεν συζητήθηκε ούτε θέμα Eldorado, αλλά ούτε και δημοσιονομικό πρόβλημα: «Κανένας δεν ανέφερε το θέμα της Eldorado, δεν μας είπαν ότι το πρόγραμμα δεν πάει καλά, δεν μας είπαν ότι έχουμε μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα και πρέπει κάτι να κάνουμε» τόνισε ο υπουργός.
Παραδέχθηκε όμως ότι όλοι έδωσαν έμφαση στο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το πρόγραμμα το 2018, χωρίς την ανάγκη άλλου προγράμματος, και ότι η κυβέρνηση έχει πάρει την απόφαση να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται με την τρίτη αξιολόγηση.
Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, η ελάφρυνση του χρέους και η «επόμενη μέρα» θα είναι το αντικείμενο των συζητήσεων που θα ξεκινήσουν από τον Φεβρουάριο και θα ολοκληρωθούν τον Μάιο. Τόνισε πάντως την πεποίθησή του ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν την συνέχιση του προγράμματος με κάποιας μορφή πιστωτική γραμμή καθώς σχεδιάζουν από τώρα να δημιουργήσουν για την Ελλάδα ένα απόθεμα ρευστότητας (cash buffer) ακριβώς για να μην υπάρξει επόμενο πρόγραμμα.
Τόνισε επίσης ότι δόθηκε έμφαση από τους ομολόγους του αλλά και από το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ στο θέμα των λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των πλειστηριασμών και του OCW (του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις) ώστε οι τράπεζες να ελαφρυνθούν από τα κόκκινα δάνεια και να μπορούν να δανείσουν την πραγματική οικονομία .
Σχετικά με την απαίτηση του ΔΝΤ για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών επανέλαβε όσα είπε και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ: «Επόπτες των ελληνικών τραπεζών είναι η ΕΚΤ και ο ESM και αυτοί δεν βλέπουν ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης ή AQR. Αυτό που θα γίνει είναι ένα στρες τεστ που είναι προγραμματισμένο για το 2018».
Σημείωσε επίσης την «ικανοποίηση του προέδρου της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι για την επιστροφή καταθέσεων, και το γεγονός ότι οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες αντιμετωπίζουν με σοβαρό τρόπο τα «κόκκινα» δάνεια.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2018, παραδέχθηκε ότι υπάρχει κάποια ανησυχία για την υποχώρηση των εσόδων από άμεσους φόρους. Σημείωσε πάντως ότι οι όποιες αποκλίσεις θα αντισταθμιστούν από την υπεραπόδοση άλλων φόρων όπως πχ ο ΦΠΑ.
Τέλος, σε ότι αφορά στο θέμα Γεωργίου, ο υπουργός μετέφερε όσα είπε και στην σύνοδο των υπουργών, ότι δηλαδή η μόνη καταδίκη που έχει ο κ. Γεωργίου είναι το διαδικαστικό θέμα ότι αν συγκαλούσε ή δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο.
Επανέλαβε επίσης ότι πεποίθηση όλων των συνομιλητών του ήταν ότι «επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει κανένας προβληματισμός για την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ ή για τα στοιχεία που παρέχει η Στατιστική Αρχή».
(Φωτό: Sooc)