Τσακαλώτος: θα έχουμε ‘προσωρινή’ συμφωνία στο επόμενο Eurogroup
Επισήμανε ότι το ΔΝΤ «έβαλε νερό στο κρασί του» και ξεκαθάρισε ότι τα αντίμετρα δεν είναι πιο επισφαλή από τα μέτρα. Παραδέχτηκε, όμως ότι τα μέτρα είναι υφεσιακά. "Δε λέμε ότι τελείωσε η λιτότητα. Λέμε όμως ότι αλλάζει η ατζέντα", είπε
- 28 Φεβρουαρίου 2017 17:37
Την αισιοδοξία του ότι στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου θα επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) και ότι θα καθοριστούν τα μέτρα και τα αντίμετρα εξέφρασε στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά ταυτόχρονα παραδέχτηκε ότι στην εν λόγω συνεδρίαση δεν αναμένεται να κλείσει οριστικά το ζήτημα του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων και της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του χρέους.
Ο στόχος είναι στο Eurogroup να έχει κλείσει το Staff LeveL Agreement (τεχνική συμφωνία) και μέτρα-αντίμετρα
«Ο στόχος είναι στο Eurogroup να έχει κλείσει το Staff LeveL Agreement (τεχνική συμφωνία) και μέτρα-αντίμετρα» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος ενημερώνοντας την επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής για τα αποτελέσματα του προηγούμενου Eurogroup. Παραδέχτηκε, όμως, ότι η συμφωνία θα έχει ουσιαστικά «προσωρινό» χαρακτήρα αφού το ΔΝΤ αναμένεται να πει «προσωρινό» ναι στη συμφωνία παραπέμποντας για το μέλλον το θέμα του καθορισμού του ύψους των δημοσιονομικών πλεονασμάτων καθώς και της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Πάντως ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι τελικά – πιθανόν δηλαδή σε άλλο χρόνο- θα υπάρξει πλήρης συμφωνία για όλο το πακέτο.
Ο κ. Τσακαλώτος αντέκρουσε παράλληλα τις αιτιάσεις της ανιπολίτευσης περί κυβερνητικών ευθυνών για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι ο οίκος Fitch, η εφημερίδα Financial Times και όλοι στην Ευρώπη αναγνωρίζουν ότι οι ευθύνες για την καθυστέρηση βαρύνουν τους δανειστές λόγω των διαφορών που προέκυψαν στο εσωτερικό τους.
Το μόνο που ισχύει είναι ότι αν είμαστε εκτός στόχων πρέπει να πάρουμε μέτρα, αλλά αυτό ισχύει πάντα
Παράλληλα διέψευσε επίσης τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης ότι τα αρνητικά μέτρα είναι βέβαια αλλά τα θετικά αντίμετρα είναι υπό αίρεση. «Από που προκύπτει αυτό; Το μόνο που ισχύει είναι ότι αν είμαστε εκτός στόχων πρέπει να πάρουμε μέτρα, αλλά αυτό ισχύει πάντα» είπε. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι το ΔΝΤ έχει βάλει «νερό στο κρασί του» αφού πριν ζητούσε επιπλέον μέτρα με τον ισχυρισμό ότι «δεν βγαίνουν οι στόχοι» αλλά τώρα άλλαξε επιχειρηματολογία και ζητά τα μέτρα για «διαρθρωτικούς λόγους». Παραδέχτηκε, όμως, ότι τα μέτρα που ζητούνται θα έχουν υφεσιακό αποτέλεσμα.
ΝΔ: Η κυβέρνηση υποχωρεί παντού
Επίθεση στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης εξαπέλυσαν από την πλευρά τους όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ δια του τομεάρχη Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «υποχωρεί συνεχώς και παντού». Ειδικότερα, την κατηγόρησε ότι ουσιαστικά αποδέχτηκε τα «παράλογο μέτρα του ΔΝΤ» αποδεχόμενη υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και μείωση του αφορολόγητου. «Το σύρσιμο είναι καταστροφικό για τη χώρα. Μπορείτε να δεσμευτείτε για το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση» ρώτησε τον υπουργό Οικονομικών ο κ. Σταϊκούρας και προεξόφλησε ότι η κυβέρνηση θα φέρει και 4ο Μνημόνιο.
Τσακαλώτος: Είναι προβληματικά τα προκαταβολικά μέτρα
Στην παραδοχή ότι η προνομοθέτηση μέτρων είναι προβληματική, παρά τα αντίμετρα που πέτυχε η Ελλάδα, προχώρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η προνομοθέτηση μέτρων δεν είναι μεν αντισυνταγματική αλλά παραδέχτηκε ότι είναι «προβληματική» από δημοκρατικής άποψης. «Δεν θεωρούμε ότι είναι το καλύτερο που έχει γίνει, ιδιαίτερα όταν δεν προκύπτει από τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας» ξεκαθάρισε.
«Δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση, ούτε λέμε ότι τελείωσε η λιτότητα. Λέμε όμως ότι αλλάζει η ατζέντα» πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος και παραδέχτηκε ότι στην Ελλάδα αλλά και αλλού στη Νότια Ευρώπη «έχουμε υφεσιακό περιοριστικό πλαίσιο». «Δεν έχει πει κανένας υπουργός ότι το πλαίσιο δεν είναι ασφυκτικό» συμπλήρωσε.
Επίσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει ούτε θεωρεί ότι είναι σωστό να ληφθούν «καλά και κακά μέτρα». Υπογράμμισε όμως ότι μέσω των αντιμέτρων η κυβέρνηση «κέρδισε κάτι». Παραδέχτηκε, επίσης, ότι δεν υπάρχει συνολική συμφωνία με τους δανειστές. «Τίποτε δεν είναι συμφωνημένο, μέχρι να είναι όλα συμφωνημένα» ανέφερε.