Τσαβούσογλου: Στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου ο Ερντογάν
Νέες δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης για την επίσκεψη του Τουρκου Προέδρου στην Ελλάδα. Απομένουν ωστόσο οι τελευταίες κρίσιμες λεπτομέρειες. Ο προβληματισμός που είχε δημιουργήσει η συμπεριφορά Τσαβούσογλου και η Θράκη.
- 28 Νοεμβρίου 2017 18:02
Για δεύτερη φορα μέσα αε λίγα 24 ωρα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου δήλωσε οτι η επίσκεψη του Ταγιπ Ερντογάν στην Αθήνα θα γίνει στιις 7 Δεκεμβρίου.
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα δήλωσαν ότι αυτη είναι η ημερομηνία που από την αρχή είχε συμφωνηθεί, ωστόσο δεν την επιβεβαιώνουν ακόμη μέχρι να ρυθμιστούν οι τελικές λεπτομέρειες.
Η ελληνική πλευρά και προσωπικά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έχει διαμηνύσει ότι ο Tαγίπ Ερντογάν είναι καλοδεχούμενος σε μια ευρωπαική χώρα και ως μια τέτοια θα πρέπει να την αντιμετωπίσει την Ελλάδα, διότι τα θέματα που θα τεθούν δεν θα είναι σε διμερή βάση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλώντας στους συνεργάτες του ο κ. Παυλόπουλος ανέπτυξε το σκεπτικό ότι:
“Όσο θέταμε προς την Τουρκία τα Εθνικά μας Θέματα σε διμερή βάση και μάλιστα μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, είχε την ευκαιρία να «ξεφεύγει» στηριζόμενη σε δικές της, αυθαίρετες, ερμηνείες των επιμέρους κανόνων του διεθνούς δικαίου και των επιμέρους διεθνών συνθηκών. Έτσι, άλλωστε, φθάσαμε δυστυχώς στην απαράδεκτη θέση της Τουρκίας περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο. Όμως τώρα, υιοθετώντας την τακτική της θωράκισης των Εθνικών μας Θεμάτων και μέσω του ευρωπαϊκού δικαίου -αφού η Ελλάδα και η Κύπρος είναι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης- η Τουρκία βρίσκεται σε αμυντική θέση».
Η συμπεριφορά του κ.Τσαβουσογλου δημιούργησε έναν προβληματισμό, μήπως θα ήταν καλύτερο η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί εντός του 2018 και όχι στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.
Για την ελληνική πλευρά το ζητούμενο είναι η επίσκεψη του Ταγίπ Ερτνογάν να μην επιβαρύνει και άλλο τις διμερείς μας σχέσεις και να μην υπάρξουν δηλώσεις επι ελληνικού εδάφους που θα δυσαρεστήσουν και θα προσβάλλουν την ελληνική κοινή γνώμη.
Το εαν θα πάει στη Θράκη είναι δευτερεύον, αφού ποτέ η χώρα μας δεν έχει αρνηθεί σε προσκεκλημένο της να επισκεφτεί όποιο σημείο της Ελληνικής επικράτειας επιθυμεί.
Ενδεικτικό το πώς αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση τα θέματα της μειονότητας είναι ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στη Κομοτηνή την προηγούμενη εβδομάδα δεν ανέφερε καθόλου την Τουρκία στις αναφορές του στις μεταρρυθμίσεις σε θέματα που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα