Τσιάρας στο News247: Ομολογία ήττας από ΣΥΡΙΖΑ η ανακίνηση του εκλογικού νόμου τώρα

Τσιάρας στο News247: Ομολογία ήττας από ΣΥΡΙΖΑ η ανακίνηση του εκλογικού νόμου τώρα

Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ αποδίδει στην κομματική αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των ΑΝΕΛ, τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και κάνει λόγο για διαβουλεύσεις στην Κουμουνδούρου για να ξεπεραστούν τα «ρομαντικά σύνδρομα» της Αριστεράς για απλή και άδολη αναλογική

Ομολογία ήττας χαρακτηρίζει την ανακίνηση του θέματος του εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση στον παρόντα χρόνο ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τσιάρας, συμμετέχοντας στο διάλογο του News247.

Κάνει μάλιστα λόγο για “κομματικές διαβουλεύσεις στην Κουμουνδούρου, πίσω από κλειστές πόρτες, για να ξεπεραστούν τα «ρομαντικά σύνδρομα» της Αριστεράς για απλή και άδολη αναλογική, αφού πλέον δεν βολεύουν”, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υποστηρίξει έναν σοβαρό πολιτικό διάλογο για το εκλογικό σύστημα.

Ο κ.Τσιάρας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξετασθεί το ζήτημα του εκλογικού μπόνους, στα πλαίσια ενός διαλόγου επί σοβαρών κυβερνητικών προτάσεων υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες, που μια συγκεκριμένη πρόταση νόμου θα διαμορφώνει.

Ξεκαθαρίζει όμως ότι: “Σε αυτή τη φάση, πολύ περισσότερο από ποτέ, ο τόπος έχει ανάγκη από ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, το οποίο θα αντανακλάται στην οικονομία της χωράς διασφαλίζοντας σταθερές συνθήκες για την επιχειρηματικότητα και τον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό το εξασφαλίζουν σταθερές κυβερνήσεις ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.”

Τάσσεται επίσης κατά της κατάργησης του ορίου του 3% λέγοντας: “Φανταστείτε το πολιτικό τοπίο με μειωμένο το ποσοστό εισόδου στη Βουλή και με απλή αναλογική: πολλές ετερόκλητες πολιτικές δυνάμεις που αδυνατούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους να επιχειρήσουν να αναλάβουν τη διακυβέρνηση του τόπου.”

Οι απαντήσεις του κ.Τσιάρα στα τρία ερωτήματα του News247 για τον εκλογικό νόμο

 

Απλή αναλογική ή αναλογική με… μπόνους; Πόσο πρέπει να είναι το μπόνους και να δίδεται ή όχι σε συνασπισμό κομμάτων;

Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση, την οποία όμως, πρέπει πρώτα να απαντήσει η Κυβέρνηση. Μέχρι σήμερα εκείνο που γνωρίζουμε είναι οι αντιφατικές δηλώσεις των υπουργών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την έννοια της αναλογικότητας. Μάθαμε επίσης, για τις κομματικές διαβουλεύσεις στην Κουμουνδούρου, πίσω από κλειστές πόρτες, για να ξεπεραστούν τα «ρομαντικά σύνδρομα» της Αριστεράς για απλή και άδολη αναλογική, αφού πλέον δεν βολεύουν. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια οβιδιακή για την κυβέρνηση πραγματικότητα, η οποία δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υποστηρίξει έναν σοβαρό πολιτικό διάλογο για το εκλογικό σύστημα.

Απέναντι στην σύγχυση της κυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία απαντά απλά και συγκεκριμένα. Πρωταρχική στόχευση ενός εκλογικού νομού είναι η ανάδειξη μιας ισχυρής κυβέρνησης, η οποία θα μπορεί απρόσκοπτα να εφαρμόζει το κυβερνητικό της πρόγραμμα στο εύρος μιας τετραετούς θητείας. Δεν είναι, επομένως, ζητούμενο με το πρόσχημα της αναλογικότερης εκπροσώπησης, να μοχλεύεται η εκλογική διαδικασία, ώστε να διασφαλίζεται η κοινοβουλευτική επιβίωση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όταν θα βρεθούν στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ή να δυσχεραίνεται η δυνατότητα του νικητή των εκλογών να σχηματίζει ισχυρή κυβέρνηση καθιστώντας επι της ουσίας την αξιωματική αντιπολίτευση ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων, νοθεύοντας κατά τον τρόπο αυτό την λαϊκή ετυμηγορία.

Η ανακίνηση, επομένως, του θέματος από την κυβέρνηση στον παρόντα χρόνο δεν είναι τίποτα άλλο από μια ομολογία ήττας. Όσο και αν προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο, η παρέα του Μάξιμου έχει αποδεχθεί πλέον, πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ καταρρέει υπό το βάρος της αδιέξοδης πολιτικής της και σύντομα, πολύ νωρίτερα από το 2019 που ευαγγελίζεται ο κ. Τσίπρας, η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία θα καταστεί αναπόφευκτη.

Ωστόσο, στα πλαίσια ενός διαλόγου επί σοβαρών κυβερνητικών προτάσεων θα μπορούσαμε να εξετάσουμε το ζήτημα του εκλογικού μπόνους, υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες, που μια συγκεκριμένη πρόταση νόμου θα διαμορφώνει. Η Νέα Δημοκρατία, η παράταξη, που θεμελίωσε την μεταπολιτευτική δημοκρατία στην χώρα, δεν είναι αντίθετη στον πολιτικό πλουραλισμό και την διευρυμένη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση απόψεων και τάσεων.

Ωστόσο, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το αυτονόητο. Σε αυτή τη φάση, πολύ περισσότερο από ποτέ, ο τόπος έχει ανάγκη από ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, το οποίο θα αντανακλάται στην οικονομία της χωράς διασφαλίζοντας σταθερές συνθήκες για την επιχειρηματικότητα και τον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό το εξασφαλίζουν σταθερές κυβερνήσεις ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Πρέπει να διατηρηθεί το 3% ως όριο εισόδου στη Βουλή;

Και το «κατώφλι» εισόδου στη Βουλή είναι ζήτημα που συνδέεται με τη δυνατότητα σχηματισμού ισχυρών κοινοβουλευτικά κυβερνήσεων. Φανταστείτε το πολιτικό τοπίο με μειωμένο το ποσοστό εισόδου στη Βουλή και με απλή αναλογική: πολλές ετερόκλητες πολιτικές δυνάμεις που αδυνατούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους να επιχειρήσουν να αναλάβουν τη διακυβέρνηση του τόπου. Είναι αδύνατο. Θα αδικούσαμε την πολιτική ιστορία του τόπου αν υιοθετούσαμε και θεσμοθετούσαμε επίσημα, μέσα από τον εκλογικό νόμο, το αποτυχημένο πείραμα των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορούν -ακόμα σήμερα- να συνεννοηθούν μεταξύ τους στα βασικά στη διακυβέρνηση της χώρας.

Είναι προφανές ότι η συζήτηση, σε αυτόν τον χρόνο και με αυτή τη σπουδή για το 3%, γίνεται για να περισωθεί ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Τσίπρα.

Η συζήτηση γίνεται για τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ. Γίνεται περί «όνου σκιάς».

Ποιες ακόμη αλλαγές μπορούν να γίνουν για καλύτερη αντιπροσώπευση; Υποψήφιοι και με λίστα, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, ανώτατη θητεία για κάθε βουλευτή.

Οποιαδήποτε συζήτηση για τους υποψήφιους βουλευτές με λίστα, το σπάσιμο των περιφερειών ή την ενδεχόμενη θέσπιση ανώτατης θητείας των βουλευτών, πρέπει να γίνεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο θεσμικών αλλαγών, που θα λαμβάνουν υπόψη και δεν θα αντίκεινται στο Σύνταγμα και τις κοινωνικοοικονομικές ανάγκες που καλούνται να εξυπηρετήσουν.

Αυτό προϋποθέτει μια σε βάθος και ευρεία συζήτηση, χωρίς αιφνιδιασμούς. Όχι στο πόδι, όπως επιχειρεί η σημερινή κυβέρνηση. Και βεβαίως, τέτοιου βεληνεκούς αλλαγές δεν γίνονται με εμβαλωματικές, αποσπασματικές παρεμβάσεις που εκπορεύονται από μικροκομματικούς σχεδιασμούς με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές.

Η ΝΔ είναι μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Και κινείται με ρεαλισμό πάνω στην πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι πολιτικοοικονομικές διεργασίες, οι οποίες μεταβάλλουν τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες.

Σε αυτή την κατεύθυνση, έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας υπό τον πρώην Υπουργό κ. Κώστα Τασούλα η οποία εξετάζει τις προτεραιότητες της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Και ήδη η ομάδα εργασίας του Υπεύθυνου του Τομέα Εσωτερικών της ΝΔ κ. Χ. Αθανασίου, μετά την κατάθεση πρότασης νόμου για την παροχή δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες ομογενείς, εξετάζει ευρύτερες αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία. Αυτή είναι μια σοβαρή, σφαιρική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των πραγμάτων, που θα παρουσιάσει η ΝΔ σε εύλογο χρόνο. Χωρίς αιφνιδιασμούς και χωρίς καμία διάθεση ρεβανσισμού.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα